Arboretum

Izvor: Wikipedija

Arboretum je nasad raznovrsnoga domaćega i stranoga drveća i grmlja koji služi za znanstvene, uzgojne i dekorativne svrhe. U arboretumu se proučavaju biološka svojstva i odnosi različitih drveća i grmlja.[1] Razmještaj biljnoga materijala u arboretumima odgovara ekološkima i umjetničkima zahtjevima vrtne arhitekture. Arboretum se također može kombinirati i s botaničkima i drugima vrtovima.

Etimologija[uredi | uredi kôd]

Riječ arboretum dolazi od latinskih riječi arbor, arboris, što znači drvo.

Funkcija i sadržaj arboretuma[uredi | uredi kôd]

Osim znanstveno-obrazovne arboretum ima i dekorativnu dekorativne ulogu, kao i sanitarno-higijenski značaj. Arboretumi se osnivaju u sklopu različitih relevantnih institucija ili botaničkih vrtova, ali se mogu podizati i kao javne zelene površine – parkovi.

 • Znanstveno-obrazovna funkcija ogleda se u mogućnosti odvijanja praktične nastave iz relevantnih područja (botanika, šumarstvo i sl). U njemu se proučavaju biološka svojstva drvenastih vrsta i njihovi međusobni odnosi i vrše druga multidisciplinarna istraživanja. U Hrvatskoj su svi arboretumi zakonom zaštićeni.
 • Dekorativna funkcija arboretum ispunjava uklapajući se u sustav zelenila okolnoga prostora. Svojima kompozicionima rješenjima i raznovrsnošću biljaka svakako doprinosi u velikoj mjeri pejzažu, a svakako predstavlja reprezentativnu zelenu površinu.
 • Sanitarno-higijenska funkcija zasniva se na činjenici da su arboretumi najčešće velike zelene površine i samime time imaju veliki utjecaj na smanjenje onečišćenja zraka, smanjenju buke, regulaciju temperature i vlažnosti zraka i druge vrste zagađenja.[2][3]

Arboretum koji sadrži samo četinjače, naziva se pinetum. Slična zbirka, koja na jednom mjestu sadržava različite nasade vinove loze zove se viticetum. Grmove ćemo naći u fruticetumu (latinski: frutex – grm).

Arboretum i botanički vrt[uredi | uredi kôd]

Arboretumi su botanički vrtovi u kojima se uzgajaju samo drvenaste vrste – drveće i grmlje, dok se u botaničkima vrtovima u šireme smislu uzgajaju raznovrsnije biljke. U arboretumima najčešće nema staklenika, već se biljke sade na otvorenome.[4]

Pri podizanju arboretuma kriteriji za izbor biljaka se razlikuju od onih u hortikulturnome oblikovanju drugih prostora, kao što su parkovi, perivoji i vrtovi, jer ako se osim znanstvene i obrazovne funkcije vodi računa i o estetskome izgledu, arboretum neće biti samo skupina bez reda posađenih eksperimentalnih biljaka, već i prostor ugodan za boravak.[5]

Osim toga, unošenje novih biljnih vrsta u arboretum može doprinijeti bioraznolikosti i širega područja, ali i imati negativne posljedice, zbog čega prije unošenja svake nove vrste neophodno je provjeriti njenu moguću invazivnost.[5]

Arboretumi u svijetu[uredi | uredi kôd]

U Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Prvi arboretum na svijetu jest onaj u Trstenom; sa sigurnošću se može reći da je 1492. godine već postojao. Tada izgrađeni 15 metara dugi akvedukt još je i danas u funkciji.

Danas u Hrvatskoj postoje pet arboretuma: Arboretum Trsteno kraj Dubrovnika, Arboretum Lisičine u selu Lisičine kraj Voćina u Slavoniji, Arboretum Opeka u općini Vinica kod Varaždina i Arboretum Šumarske i drvodjeljske škole u Karlovcu i Arboretum Gaj kod Imotskog.[6]

U Srbiji[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. a b arboretum | Hrvatska enciklopedija. www.enciklopedija.hr. Pristupljeno 20. listopada 2022.
 2. Enciklopedija Leksikografskog zavoda, Leksikografski zavod FNRJ. Zagreb.
 3. Arboretum Šumarskog fakulteta u Beogradu – funkcija i značaj. Inačica izvorne stranice arhivirana 26. studenoga 2015. Pristupljeno 5. lipnja 2020.
 4. Kovačić 2015.
 5. a b Idžojtić, Zebec i Poljak 2011, str. 199.
 6. Započeo projekt "Arboretum Gaj". Radio Imotski. 31. ožujka 2022. Pristupljeno 20. listopada 2022.
 7. Arboretum Šumarskog fakulteta u BeograduInačica izvorne stranice arhivirana 5. lipnja 2020., pristupljeno 5. lipnja 2020.
 8. Arboretum Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode. Inačica izvorne stranice arhivirana 13. srpnja 2015. Pristupljeno 5. lipnja 2020.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Arboretum