Koordinate: 52°37′35″N 2°29′10″W / 52.62646°N 2.48600°W / 52.62646; -2.48600
Ovo je jubilarni 85.000 članak. Kliknite ovdje za više informacija.

Korito Ironbridgea

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Korito željeznog mosta)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Korito Ironbridgea
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Korito Ironbridgea
Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo


Ironbridge na karti Engleska
Ironbridge
Ironbridge
Lokacija Ironbridgea u Engleskoj
Godina uvrštenja: 1986. (10. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: i, ii, iv, vi
Ugroženost: ne
Poveznica: 371 UNESCO

Korito Ironbridgea (engleski: Ironbridge Gorge) je duboko korito (gorge) rijeke Severn u Shropshireu, Engleska. Ime je dobilo po najstarijem željeznom mostu na svijetu, danas spomeniku industrijske revolucije koja je nastala u ovom kraju.

Željezni most iz 18. st. u Ironbridgeu koji je po njemu dobio ime

Povijest[uredi | uredi kôd]

Diorama Ironbridge iz 18. st. (Muzej Ironbridgea)
Muzej u Coalbrookdaleu gdje je 1709. god. Abraham Darby po prvi puta u visokoj peći talio željezo pomoću koksa umjesto ugljena

Duboka i široka rijeka Severn je omogućavala lagani transport industrijskih proizvoda od Coalbrookdalea do morskih luka u Bristolskom kanalu. No, problem je bio u transportu sirovina do rastućeg industrijskog središta,Coalbrookdalea. Željezni most je 1772. god. zamislio industrijalac Thomas Farnolls Pritchard kako bi se izbjegao nepouzdan transport trajektima, a kako bi se povezao industrijski grad Broseley s malim rudarskim mjestom Madeleyom i Coalbrookdaleom. Na taj način su sirovine (ugljen, željezna rudača, vapnenac i glina) iskapane u ovom klancu, mogle biti lakše dostavljene za proizvodnju željeza, keramike i porculana.

God. 1779., most težak 379 t izveo je kovač John Wilkinson iz Broseleya koji je, ne poznajući bolje, koristio oblike iz drvogradnje. Most se sastoji iz više od 800 od 12 vrsta dijelova, a svaki dio je iskovan u radionici i montažno spajan na lokaciji, što ga čini i najstarijom montažnom građevinom.

Kako je most postao turističkom atrakcijom, već u 18. st. je oko njegove naplatne kućice počelo nicati naselje koje je nazvano Ironbridge koje danas ima preko 2.400 stanovnika. God. 1934., most je presvučen asfaltom za automobilski promet, a sve do 1950. god. su vlasti naplaćivale prijelaz pješacima. Danas je u njegovoj naplatnoj kućici muzej povijesti mosta i njegove izgradnje.

Odlike[uredi | uredi kôd]

Krajolikom oko korita rijeke Severn, veličine 260 hektara, a koji čine uglavnom šume, livade i željezni most, upravlja Nacionalno povjerenstvo za korito Severna (Severn Gorge Countryside Trust ). U mjestu Ironbridge 1967. god. osnovano je i Muzejsko povjerenstvo Korita željeznog mosta (Ironbridge Gorge Museum Trust) koji slavi rođenje industrijske revolucije.

Danas je polazna točka "Europskog puta industrijske revolucije" (ERIH), a sastoji se od 35 industrijskih postrojenja i 10 muzeja:

  1. Viktorijanski grad Blists Hill
  2. Broseley Pipeworks
  3. Muzej željeza u Coalbrookdaleu gdje je
  4. Muzej porculana u Coalportu
  5. Tunel katrana u Coalportu, izvor prirodnog bitumena
  6. Kuće obitelji Darby, Rosehill i Dale, kvakerskih metalurga
  7. Interaktivni muzej inovativnosti (Enginuity)
  8. Željezni most i naplatna kućica (Tollhouse) u Ironbridgeu
  9. Muzej Jackfield keramike
  10. Muzej korita

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Korito Ironbridgea

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]