Vodenice doline Derwent

Koordinate: 53°1′13″N 1°29′59″W / 53.02028°N 1.49972°W / 53.02028; -1.49972
Izvor: Wikipedija
Mlinovi doline Derwent
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Mlinovi doline Derwent
Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo


Vodenice doline Derwent na karti Engleska
Vodenice doline Derwent
Vodenice doline Derwent
Lokacija doline Derwent u Engleskoj
Godina uvrštenja: 2001. (25. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii, iv
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/1030 UNESCO

Vodenice doline Derwent je revolucionaran tvornički kompleks vodenica za predenje pamuka iz 18. stoljeća na rijeci Derwent u Derbyshireu, Engleska, koji je 2001. godine upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao mjesto prve industrijske proizvodnje. Vodenice Cromforda, druge vodenice i radničko naselje predstavljaju nedirnut industrijski kompleks koji je utjecao na društveno-gospodarski razvoj ove oblasti i budućnost industrijske revolucije.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Vodenica Cromford iz 1775. god.

Vodenice za predenje u Englesku je uveo John Lombe svojom vodenicom za svilu u Derbyju 1719. godine, ali je Richard Arkwright tek 1770-ih izumio "vodeni okvir" kojim je pamuk bio neprekidno ispredan, čime su ga mogli presti i neuki radnici. On je osposobio prvu tvornicu na Derwentu, Cromford, uz koju je niklo i radničko naselje urbanih stambenih zgrada sa svim potrebnim javnim zgradama, kapelom, školom i tržnicama. Većina ovih zgrada je i danas u uporabi, kao i izvorna prometna infrastruktura.

Sustav je prihvaćen širom doline i do 1788. godine bilo je već oko 200 Arkwright vodenica u Engleskoj. Njegovi rivali su podigli slična naselja u Belperu, Darley Abbeyu i Milfordu, bez da su Arkwrightu platili vlasnička prava na njegov patent.

Proizvodnja pamuka u dolini Derwenta je opala u prvoj polovici 19. stoljeća jer je Lancashire imao bolji pristup sirovim materijalima i tržištu. Vodenice i pripadajuće zgrade su sačuvane i postale su Nacionalnim spomenicima, a neke vodenice su pretvorene u muzeje otvorene za javnost.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Vodenice doline Derwent