Pitcairnovo Otočje

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Pitcairnovo otočje)
Pitcairnovo Otočje
Pitcairn Islands
Zastava Grb
Zastava Grb
Himna: Come ye Blessed
Položaj Pitcairnovoga Otočja
Službeni jezik engleski
Glavni grad Adamstown
Vlada britansko prekomorsko područje
Površina 325. po veličini
 - ukupno 47 km2
Stanovništvo
- ukupno (2010..) 48
Valuta novozelandski dolar NZD
Vremenska zona UTC -8
Internetski nastavak .pn
Pozivni broj +64

Pitcairnovo Otočje (engl. Pitcairn, hrv. Pitkairn) je otočje (otočna skupina) u Tihomu oceanu, posljednja kolonija Ujedinjenoga Kraljevstva u tom području. Skupinu čine četiri vulkanska otoka 2200 kilometara udaljenih od Tahitija, od kojih je samo jedan nastanjen, otok Pitcairn (4,6 km²), ostali su: Oeno (5,1 km²), Henderson (31,1 km²) i Ducie (3,8 km²; s lagunom 4,4).

Povijest[uredi | uredi kôd]

Nakon pobune na brodu Bounty, pobunjenici su se naselili na otoku Pitcairn pod vodstvom Fletchera Christiana, nakon što su sa sobom poveli grupu domorodaca s Tahitija (muškarci: Taroamiva, Uhuu, Minarii, Teimua, Niau i Tararo; i žene Mauatua (Maimiti, engleski nazvana Isabella; pratilja i žena Fletchera Christiana, Teraura (pratilja Edwarda Younga), Tevarua (pratilja Matthewa Quintala), Teio (pratilja Williama McCoya), Tehuteatuaonoa (pratilja Isaaca Martina), Toowhaiti (u pratnji s Tararo), Vahineatua (pratilja Johna Millsa), Fahoutu (pratilja Johna Williamsa), Tetuahitea (pratilja Williama Browna), Mareva (u pratnji s Manarii, Teimua, i Niau), Tinafoonia (u pratnji s Titahiti i Oha), Obuarei (pratilja Johna Adamsa) i beba Sarah).

Od pobunjenika koji su 23. siječnja 1790. došli na Pitcairn bili su Fletcher Christian, Edward Young, John Mills, William Brown, Isaac Martin, William McCoy, Matthew Quintal, John Williams i John Adams (poznat i kao Alexander Smith). Prema Johnu Adamsu nazvan je i današnji glavni grad Adamstown. Njihovi potomci i danas žive na Pitcairnu.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Pitcairnovo Otočje
Nedovršeni članak Pitcairnovo Otočje koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.