Koordinate: 53°50′14″N 1°47′25″W / 53.83717°N 1.79026°W / 53.83717; -1.79026

Saltaire

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Saltaire
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Saltaire
Flag of the United Kingdom.svg Ujedinjeno Kraljevstvo


Saltaire na karti Engleska
Saltaire
Saltaire
Lokacija Saltairea u Engleskoj
Godina uvrštenja: 2001. (25. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: ii, iv
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/1028 UNESCO

Saltaire je viktorijanski model naselja u sklopu grada Bradforda, pokrajina Yorkshire i Humber (Engleska) koje je 2001. godine upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi kao nedirnuto radničko naselje i industrijski kompleks koji su utjecali na razvoj industrijske revolucije.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Proizvođač tekstila Titus Salt je 1851. godine osnovao Vodenicu Salts u predgrađu Bradforda oko koje je niklo naselje za 3.000 radnika i njihove obitelji u skladu s tada najmodernijim standardima društva i zdravstva. Radničko naselje, koje je dobilo ime prema složenici vlasnikova imena i imena rijeke Aire, je imalo brojne društvene ustanove ka što su: crkva, škola s knjižnicom i čitaonicom, koncertna dvorana, sportska dvorana, park, bolnica, praonica, kupatilo i stanove za siromašne. Pored kupatila na kanalu Leeds-Liverpool izgrađena je i luka za tvornicu sa željezničkim tračnicama.

Sama tvornica je izgrađena u stilu talijanske renesanse prema planovima trvtke Lockwood & Mawson koji su isplanirali i plan grada. Danas je u zgradi muzej djela Davida Hockneya, Muzej harmonija (Victorian Reed Organ Museum), trgovački centar, stanovi i tvornica elektroničkih potrepština.

Crkva ujedinjene reformirane crkve iz 1859. godine je jedna od najvažnijih viktorijanskih crkava u Britaniji.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Saltaire