Krpeljni meningoencefalitis

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Klasifikacija i vanjske poveznice
MKB-10-CM A84.1, A84.9, A84.8, A84.0 Uredi na Wikidati
MeSH D004675 Uredi na Wikidati

Krpeljni meningoencefalitis je virusna bolest uzrokovana virusom krpeljnog encefalitisa, koji prenose krpelji roda Ixodes persulcatus i Ixodes ricinus, a najčešće se klinički prezentira kao meninigoencefalitis.

Serološki se mogu razlikovati dva podtipa virusa krpeljnog meningoencefalitisa: srednjoeuropski podtip i dalekoistočni podtip. Virus se može pojaviti i bez porasti titra specifičnih protutijela (seronegativna KME), te se tada kao marker koristi porast interferona-gama u cebrebrospinalnom likvoru.

Bolest najčešće zahvaća moždani parenhim (moždano tkivo) i moždane ovojnice, kada se prezentira kao meningoencefalitis, dok se rijetko može prezentirati izolirano kao encefalitis (upala moždanog tkiva) ili kao meningitis (upala moždanih ovojnica). Dio zaraženih virusom ne razvije simptome bolesti, te bolest prolazi inaparentno.

Krpelj

Uzročnik bolesti nalazi se u slini krpelja. Krpelj služi kao vektor u prijenosi bolesti, a prirodni rezervoar virusa su sitni šumski glodavci i ptice. Čovjek se može zaraziti i pijenjem mlijeka zaraženih životinja (npr. koza, krava) ili udisanjem aerosola koji sadrži virus.

Bolest je rasprostranjena u državama srednje i istočne Europe i predjelima Azije, dok se u Hrvatskoj nalazi u dijelovima sjeverno od rijeke Save.

Dijagnoza se postavlja otkrivanjem protutijela na virus u likvoru oboljelih ili izolacijom virusa. Liječenje bolesti uglavnom je simptomatsko.

Postoji i cjepivo protiv uzročnika koje se preporučuje osobama koje često borave u rizičnom području (npr. šumski radnici, izletnici, planinari i sl.). Cjepivo je atenuirani (umrtvljeni) uzročnik. Također postoji i postekspozicijska profilaksa (pasivna imunizacija specifičnim hiperimunim gama-globulinom) nakon uboda krpelja u rizičnom području.


Star of life3.svg Nedovršeni članak Krpeljni meningoencefalitis koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Esculaap4.svg    Molimo pročitajte upozorenje o korištenju medicinskih informacija.
Ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!