Krsto II. Oršić

Izvor: Wikipedija
Krsto II. Oršić
hrvatski velikaš
Portret

Portret u dvorcu u Gornjoj Stubici, rad slovenskog slikara Fortunata Berganta (1721-1769)

Naslovi barun, grof
Država Hrvatska u sklopu Habsburške
Monarhije
Etničko podrijetlo hrvatsko
Matična kuća Oršić
Rođenje 1718
Smrt 1782
Roditelji Bernard III. Oršić i
Ana Oršić rođ. Patačić
Supruga

Josipa Oršić rođ. Zichy (rad Fortunata Berganta)

Djeca Adam, Franjo
Dužnosti Veliki župan Zagrebačke
županije
Vojna služba Carska vojska Habsburške
Monarhije
Čin Podmaršal
Dodaj infookvir "plemić".
(Primjeri uporabe predloška)

Krsto II. grof Oršić Slavetićki (*1718 - †1782.), hrvatski velikaš, vojskovođa i visoki državni dužnosnik, pripadnik obitelji Oršić. U nekim izvorima njegovo se ime navodi kao Ivan Krsto grof Oršić Slavetićki (njem.: Johann Christoph Graf Orsich de Szlavetich).

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je kao sin baruna Bernarda III. Oršića i njegove supruge Ane Oršić rođ. Patačić. Školovao se u Bologni i Beču, ali je 1741. godine prekinuo bečki studij prava i posvetio se vojničkom pozivu. U svojoj dugoj karijeri časnika Habsburške carske vojske sudjelovao u više ratova i u velikom broju bitaka, među kojima u Ratu za austrijsko nasljeđe (1740-1748) i Sedmogodišnjem ratu (1756-1763). Stalno napredujući u karijeri, dosegao je čin podmaršala (feldmarschalleutnant).

Tijekom života obavljao je i vršio i druge državne dužnosti, pa je između ostalog bio prisjednik Banskog stola u Zagrebu i veliki župan Zagrebačke županije.

Godine 1744. Krsto Oršić dobio je od austrijske carice i hrvatsko-ugarske kraljice Marije Terezije Habsburške naslov grofa. Iste godine oženio se ugarskom groficom Josipom Zichy (*1725 - †1778.), u braku s kojom je imao dva sina, Adama (*1748 - †1820.) i Franju (*1758 - †1807.).

Kao potomak ugledne i bogate plemićke obitelji, posjedovao je brojna vlastelinstva, dvorce i palače u ondašnjoj Hrvatskoj, kao što su na primjer dvorci u Gornjoj Stubici, Gornjoj Bistri, Slavetiću, Severinu na Kupi i Jurketincu, zatim palače u Zagrebu i Varaždinu, te drugo.

Kad je nakon vojne službe bio umirovljen, povukao se sa suprugom Josipom u svoj novoizgrađeni dvorac u Gornjoj Bistri, gdje su zajedno proveli posljednje godine života. Grofica Josipa umrla je 1778. godine u nedalekom Oroslavju, a Krsto 1782. u Zagrebu.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]