Kruna (valuta)

Izvor: Wikipedija

Kruna je bivše i sadašnje službeno sredstvo plaćanja u više europskih zemalja. Naziv kruna poteče od prikaza kraljevske krune na kovanicama.

Današnja kruna potječe iz 1873. kada su se Danska i Švedska ujedinile u monetarnu uniju i za zajedničku valutu izabrali krunu. Uniji su kasnije pristupili Norveška, Island i Estonija. Nakon ukidanja monetarne unije, sve su te zemlje zadržale krunu kao svoju nacionalnu valutu.[1]

Austro-Ugarska monarhija je 1892. uvela krunu kao jedinstvenu valutu na svom području. Nakon raspada Austro-Ugarske, krunu je za svoju nacionalnu valutu izabrala Čehoslovačka (i kasnije Češka i Slovačka), Slobodna Država Rijeka je koristila CF krunu (Cita’ di Fiume), a krune su privremeno korištene i u Kraljevstvu Srba, Slovenaca i Hrvata.

Godine 1991. odlučeno je da će buduća hrvatska valuta biti hrvatska kruna, s podjelom na sto banica,[2] te su 1992. izabrani i prijedlozi dizajna novčanica hrvatske krune.[3]


Valute u optjecaju[uredi | uredi kôd]

Povijesne valuta[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Aleksandar Benazić, Kako su europski novci dobili ime, Obol, glasilo HND, Zagreb 1994.
  2. http://narodne-novine.nn.hr/clanci/sluzbeni/1991_12_71_1846.html Uredba o Narodnoj banci Hrvatske, Narodne novine 71/1991.
  3. http://www.kunalipa.com/katalog/povijest/hrvatska-kruna-1.php Hrvatska kruna i banica