Kulisa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Online novine za kulturu i izvedbene umjetnosti Kulisa (www.kulisa.eu) utemeljila je skupina umjetničkih kritičara (plesnih, glazbenih, kazališnih i filmskih) okupljenih u udrugu Kulturni klub s ciljem stvaranja izdanja koje će temeljitije, potpunije, ažurnije i vizualno bogatije od tiskanih novina pridonijeti praćenju i kritičkoj valorizaciji plesne, glazbene, kazališne i filmske umjetnosti u Hrvatskoj.

KULISA.eu objavljuje izvorne autorske tekstove: kritičke osvrte na nove, obnovljene ili novim solistima osvježene predstave iz područja baleta, suvremenog plesa, opere, operete, mjuzikla i dramskog kazališta, te koncerte i filmove, koji povezani s našim kalendarima narednih događaja za svaku pojedinu umjetnost stvaraju preglednu i pristupačnu bazu kritika za sva umjetnička područja. Redovito objavljuje i intervjue s uglednim hrvatskim i gostujućim umjetnicima, kao i stručne recenzije knjiga, časopisa, zvučnih i video zapisa te internet stranica iz područja plesa, glazbe, kazališta i filma.

Sam naziv novina posuđen je od časopisa za kazalište, kino i variete Kulisa koji je izlazio u Zagrebu od 1927. do 1941., (s alternacijama u podnaslovu) kao znak poštovanja časopisnoj tradiciji upravo u područjima kojim se Kulisa bavi.

Osnivači ističu da su se odlučili za online novine jer smatraju da upravo one svojim neograničenim prostorom za tekstove i fotografije, sveopćom dostupnošću za sve korisnike interneta, svakodnevnom ažurnošću i jedinstvenom umreženom strukturom mogu najbolje odgovoriti potrebama današnjih kulturofila.

Adresa redakcije je Nazorova 37, 10000 Zagreb, a ISSN 1847-0688. KULISA.eu postavljena je na mrežu 9. svibnja 2008., a nadopunjuje se svakodnevno. Pohranjena je u Digitalnom arhivu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 24. rujna 2008.

Glavni i odgovorni urednik je Zlatko Vidačković, a zamjenik glavnog i odgovornog urednika Goran Ivanišević.Uredništvo čine Marija Barbieri, Maja Đurinović, Goran Ivanišević, Iva Nerina Sibila i Zlatko Vidačković. Kolumnisti su: Maja Đurinović i Iva Nerina Sibila (balet i suvremeni ples), Marija Barbieri (opera), Irena Paulus (mjuzikl, filmska glazba), Višnja Požgaj (koncerti klasične glazbe), Tonći Šitin (opera i koncerti - Split), Vlatko Perković (dramsko kazalište - Split). Stalni suradnici: Ramiro Palmić (opera i koncerti - Rijeka) Matko Botić, Ana Prolić-Kragić i Igor Tretinjak (dramsko kazalište - Zagreb), Olga Vujović (dramsko kazalište); Goran Ivanišević (kazalište za djecu), Tomislav Bahorić (kostimografija), Jelena Mihelčić (ples); Tonči Valentić, Marijan Krivak i Dejan Durić (film). Recenzenti su: Ljubica Anđelković, Bojan Glavašević i Sanja Mocnaj (knjige, časopisi) Kritičari dopisnici (kazalište) su: Ivan Trojan (Osijek), Iva Rosanda Žigo (Rijeka), Tomislav M. Bonić (Dubrovnik), Mario Županović (Zadar), Jordanka Grubač (Šibenik)

Urednik deska je Goran Ivanišević, a lektorica Katarina Marić. Obradu fotografija i prijelom obavlja Goran Ivanišević. Dizajn i koncept potpisuje Zlatko Vidačković. Autor crteža i animacija u zaglavlju je Darko Vidačković.

Nakladnik je Kulturni klub, Nazorova 37, 10000 Zagreb (matični broj: 2394227, E-mail: kulturniklub@kulisa.eu). Kulturni klub je udruga građana osnovana s ciljem promicanja plesne, glazbene, kazališne i filmske kulture. Kulturni klub upisan je u registar udruga Republike Hrvatske dana 8. svibnja 2008. Svi potpisani tekstovi objavljeni u Kulisa.eu autorska su djela i njihovo prenošenje u drugim publikacijima nije dozvoljeno bez pisane suglasnosti autora tekstova i redakcije.