László Német

Izvor: Wikipedija
Monsinjor
László Német, S.V.D.
nadbiskup metropolit beogradski


BENEDICITE, OMNIA OPERA DOMINI, DOMINO
Rođen 7. rujna 1956..
Odžaci, Srbija
Zaređen za svećenika 1. svibnja 1983.
Zaređen za biskupa 5. srpnja 2008.
Portal: Kršćanstvo
Portal o životopisima

László Német (hrv. Ladislav Német; Odžaci, Srbija, 7. rujna 1956.) prelat je Katoličke Crkve i beograski nadbiskup metropolit. Iz redova je verbita.

Srednju školu je pohađao u Subotici, u gimnaziji u biskupskom sjemeništu Paulinum. Potom se pridružio redovnicima verbitima i pošao je na studij filozofije i teologije. Studirao je u Poljskoj u Pienieznu. Doživotne zavjete položio je u istom gradu 1982., a za svećenika je zaređen sljedeće godine. Doktorirao je iz dogmatske teologije na Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Službovao je na Filipinima kao misionar 1987. Potom je otišao u Austriju, gdje je predavao dogmatiku u Mödlingu. Bio je poglavarom u Sv. Gabrielu i pomoćnik u obližnjoj župi.

Predavao na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Od 2002. je predavao misiologiju.

Radio je i u diplomaciji. U Beču je od 2000. do 2004. bio suradnik izaslanstva Svete Stolice pri uredu Ujedinjenih nacija.

Od 2004. do 2007. je bio provincijal verbitske provincije u Mađarskoj. 2006. godine je bio i tajnik Mađarske biskupske konferencije. U Budimpešti je bio dušobrižnik i predvoditelj misnih slavlja na hrvatskom jeziku.

Zaređen je za zrenjaninskog biskupa 5. srpnja 2008. Zaredio ga je kardinal Péter Erdő, nadbiskup budimpeštansko-ostrogonski i primas Mađarske.[1] Suzareditelji su bili Julius Janusz, apostolski nuncij u Mađarskoj te umirovljeni zrenjaninski biskup László Huzsvár. Liturgija je slavljena na mađarskom, a evanđelje je pročitano na mađarskom, hrvatskom, njemačkom i bugarskom. Obred biskupskog ređenja bio je na latinskom, hrvatskom i mađarskom.

Papa Franjo ga je 5. studenog 2022. imenovao beogradskim nadbiskupom i metropolitom, te je Németu i dalje povjereno upravljanje Zrenjaninskom biskupijom do ređenja novog biskupa mons. Mirka Štefkovića.

Govori mađarski, srpski, engleski, njemački, poljski, talijanski i hrvatski jezik.

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Studioseven. Zrenjaninska biskupija dobila novog biskupa. Zrenjaninska biskupija dobila novog biskupa | Arhiv tekstova | Hrvatska Riječ. Pristupljeno 26. ožujka 2022.