László Német

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Monsinjor
László Német
Nemet 2009.jpg
Rođen 1956.
Odžaci
Svećenik 1983.
Portal: Kršćanstvo
Coat of arms of Ladislav Nemet.svg

László Német (Odžaci, 1956.) je rimokatolički biskup zrenjaninske biskupije. Iz redova je verbita.

Srednju školu je pohađao u Subotici, u gimnaziji u biskupskom sjemeništu "Paulinum".

Potom se pridružio redovnicima verbitima i pošao je na studij filozofije i teologije. Studirao je u Poljskoj u Pienieznu.

Vječne zavjete je položio u istom gradu 1982., a za svećenika se zaredio iduće godine.

Doktorirao je na dogmatici teologije Gregoriani u Rimu.

Službovao je na Filipinima kao misionar 1987.. Poslije je otišao u Austriju, gdje je predavao dogmatiku u Mödlingu. Bio je poglavarom u Sv. Gabrielu i pomoćnik u obližnjoj župi.

Predavao na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Od 2002. je predavao misiologiju.

Radio je i u diplomaciji. U Beču je od 2000.-2004. bio suradnikom izaslanstva Svete stolice pri uredu Ujedinjenih naroda.

Od 2004. do 2007. je bio provincijalom mađarske verbitske provincije. Još 2006. je bio tajnikom mađarske biskupske konferencije. Dok je bio u Mađarskoj, u Budimpešti je bio dušobrižnik i predvoditelj misnih slavlja na hrvatskom jeziku, čime ga pamti i tamošnja hrvatska zajednica.

5. lipnja 2008. je zaređen za zrenjaninskog biskupa. Zaredio ga je kardinal Péter Erdő, nadbiskup budimpeštansko-ostrogonski i primas Mađarske, sa suzarediteljima su bili Julius Janusz, apostolski nuncij u Mađarskoj te umirovljeni zrenjaninski biskup László Huzsvár. Prigodom liturgije, misu se čitalo na mađarskom, a evanđelja na mađarskom, hrvatskom, njemačkom i bugarskom. Sam obred biskupskog posvećenja je bio na latinskom, hrvatskom i mađarskom.

Govori nekoliko jezika: mađarski, srpski, engleski, njemački, poljski, talijanski i hrvatski.

Izvor[uredi VE | uredi]