László Német

Izvor: Wikipedija
Monsinjor
László Német, S.V.D.
nadbiskup i metropolit beogradski i apostolski administrator zrenjaninske biskupije


BENEDICITE, OMNIA OPERA DOMINI, DOMINO
Rođen 7. rujna 1956..
Odžaci, Srbija
Zaređen za svećenika 1. svibnja 1983.
Zaređen za biskupa 5. srpnja 2008.
Portal: Kršćanstvo
Portal o životopisima

László Német (hrv. Ladislav Német; Odžaci, Srbija, 7. rujna 1956.) katolički je nadbiskup beograske nadbiskupije. Iz redova je verbita.

Srednju školu je pohađao u Subotici, u gimnaziji u biskupskom sjemeništu Paulinum. Potom se pridružio redovnicima verbitima i pošao je na studij filozofije i teologije. Studirao je u Poljskoj u Pienieznu. Doživotne zavjete položio je u istom gradu 1982., a za svećenika je zaređen sljedeće godine. Doktorirao je iz dogmatske teologije na Papinskom Sveučilištu Gregoriana u Rimu.

Službovao je na Filipinima kao misionar 1987. Potom je otišao u Austriju, gdje je predavao dogmatiku u Mödlingu. Bio je poglavarom u Sv. Gabrielu i pomoćnik u obližnjoj župi.

Predavao na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu. Od 2002. je predavao misiologiju.

Radio je i u diplomaciji. U Beču je od 2000. do 2004. bio suradnik izaslanstva Svete Stolice pri uredu Ujedinjenih nacija.

Od 2004. do 2007. je bio provincijal verbitske provincije u Mađarskoj. 2006. godine je bio i tajnik Mađarske biskupske konferencije. U Budimpešti je bio dušobrižnik i predvoditelj misnih slavlja na hrvatskom jeziku.

Zaređen je za zrenjaninskog biskupa 5. srpnja 2008. Zaredio ga je kardinal Péter Erdő, nadbiskup budimpeštansko-ostrogonski i primas Mađarske.[1] Suzareditelji su bili Julius Janusz, apostolski nuncij u Mađarskoj te umirovljeni zrenjaninski biskup László Huzsvár. Liturgija je slavljena na mađarskom, a evanđelje je pročitano na mađarskom, hrvatskom, njemačkom i bugarskom. Obred biskupskog ređenja bio je na latinskom, hrvatskom i mađarskom.

Papa Franjo ga je 5. studenog 2022. imenovao beogradskim nadbiskupom i metropolitom, te je Németu i dalje povjereno upravljanje Zrenjanjinskom biskupijom.[2]

Govori mađarski, srpski, engleski, njemački, poljski, talijanski i hrvatski jezik.

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Studioseven. Zrenjaninska biskupija dobila novog biskupa. Zrenjaninska biskupija dobila novog biskupa | Arhiv tekstova | Hrvatska Riječ. Pristupljeno 26. ožujka 2022.
  2. Vojvodić, Miodrag. 5. studenoga 2022. Mons. Ladislav Német imenovan beogradskim nadbiskupom i metropolitom. Bitno.net. Pristupljeno 5. studenoga 2022.