Družba Božje Riječi

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Verbiti)
Družba Božje Riječi
Societas Verbi Divini
Kratica naziva: SVD
Godina osnivanja: 1875.
Mjesto osnivanja: Steyl, Nizozemska
Utemeljitelj: Sv. Arnold Janssen
Sjedište: Via dei Verbiti 1,
00154 Rim, Italija
Misije Verbita u svijetu

Družba Božje Riječi (lat. Societas Verbi Divini ili SVD) je katolička redovnička zajednica čiji se članovi se nazivaju verbiti.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Na njemačkom govornom području red se zove "Steyler Missionare", po nizozemskom gradiću Steyl, u kojem je 1875. godine sv. Arnold Janssen utemeljio red. Na blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza 1875. godine, posvećena je misijska kuća u Steylu. Arnold Janssen je na blagdan Bezgrješnog začeća 1889. godine osnovao i Kongregaciju misijskih sestara.[1]

Nakon temeljite pripreme, osnovao je 1896. godine klauzurne sestre Služavke Duha Svetoga Vječnog Klanjanja (Congregatio Servarum Spiritus Sancti de Adoratione Perpetua). Arnold je za svog života slao misionare u Kinu, Argentinu, Togo, Ekvador, Brazil, Novu Gvineju, Čile, Sjedinjene Države, Japan, Paragvaj i na Filipine. Tamo su gradili crkve, škole, misijske postaje i bolnice.

Sjedište Verbita u Hrvatskoj je u Zadru, u Kranjčevićevoj 7. beogradski nadbiskup metropolit i apostolski upravitelj zrenjaninski Ladislav Német je iz reda Verbita.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. www.redovnistvo.hr, pristupljeno 26. kolovoza 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Družba Božje Riječi

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]