Latinica (TV emisija)

Izvor: Wikipedija
Latinica
Formattalk show
AutorDenis Latin
RazvojHRT
Država podrijetlaHrvatska
JezikHrvatski
Broj epizoda506
Produkcija
ProducentVedran Vukašinović
Jura Marcijuš
Trajanje epizode70-80 minuta
Prikazivanje
TV kućaHRT (1993.-1997.; 1997.-2011.)
Mreža (1997.)
U HrvatskojHRT
Mreža
Emitiranje12. studenog 1993.17. siječnja 2011.

Latinica je hrvatski televizijski talk show koji se emitirao od 1993. do 2011., uz prekide. Ime je dobio po svom voditelju Denisu Latinu. Emisija se od 1993. emitirala na programu HRT-a, s time da je godine 1997. kraće vrijeme bila na programu privatnog konzorcija Mreža. Poznata je po tome što su pojedine emisije često bile zabranjivane zbog bavljenja "nepoćudnim" temama, ili objavljivanja sadržaja koje su hrvatske vlasti smatrale problematičnim. S preko 500 emisija (jubilarna 500. emisije bila je u studenom 2010.),[1] to je trenutno najduži hrvatski talk show.

Privremeno ukidanje emisije[uredi | uredi kôd]

Latin je optužio tadašnje vodstvo HRT-a da tolerira kriminal i ilegalnu prodaju programskog prostora sugerirajući pritom na tvrtke Dijane Čuljak- Šelebaj i Vladimira Šelebaja koji su prodavali svoje emisije javnoj televiziji iako se radilo o poslovima bez javnog natječaja i sukobu interesa s obzirom na činjenicu da je Dijana Čuljak-Šelebaj tada bila zasposlenica HRT-a. Nakon toga tadašnji glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić s objašnjenjem da time narušava ugled kuće, raskinuo je Latinov ugovor kojim je bilo zajamčeno stalno i neometano emitiranje Latinice. Zbog toga se emisija emitirala povremeno s jasnim trendom njenog ukidanja. U sudskom procesu koji se godinama vodio pred Županijskim sudom u Zagrebu dokazano je da je Latin u svojim optužbama bio precizan i točan, o čemu je Državno odvjetništvo prije toga vodilo opsežnu istragu u kojoj se saslušano više od 200 svjedoka. Nakon dogovora glavnog urednika Informativnog programa HTV-a Renata Kunića i Latina postignut je kompromis i "Latinica" je ponovno 2010. vraćena natrag u 20:15 na programu HRT-a u ponedjeljak.[2]

Teme[uredi | uredi kôd]

"Latinica" je znana po hrabrim, povremeno kontroverznim temama. Među njima se izdvajaju "Thompson" o Thompsonu, iako je pjevač odbio sudjelovati u emisiji; "Svi naši predsjednici"; "Zašto je pala Posavina"; "Krađa automobila", "Karizma". Nekoliko emisija pozabavailo se temom ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, kao što je "Zločin iz mržnje" gdje je jedan od priloga govorio o Ubojstvima u Pakračkoj Poljani, te prirodom egzodusa Srba prije "Operacije Oluja". Emisija "I oni su branili Hrvatsku" govorila je o nacionalnim manjinama koje su sudjelovale u obrani Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

"Latinica" se bavila i stanjem društva u susjednim državama u emisijama "Srbija - katastrofa jedna politike", "Zašto je pala Posavina?", "Opsada Sarajeva", "Bivša Jugoslavija - 20 godina poslije" i "Zoran Đinđić" gdje se govorilo o atentatu na istog političara. Neke od najznačajnijih emisija o privatizaciji 90-ih i/ili korupciji 2000-ih bile su "Mediji i mafija", "Građevinski klanovi", "Gojko Šušak - lik i djelo", "Oni neće preživjeti krizu", "Zakon - kad nije isti za sve", "Projekt Hypo", "Kako su nastali hrvatski tajkuni", "Hrvatska i srpska mafija", "Kako do stana" i "Političari čistih ruku".

Neke od "lakših" emisije bile su "Techno glazba", "Biti zvijezda - nekad i sad", "Imam jednu želju (Uskrs)", "Život u Zagrebu" i "Koliko kontroliramo svoje more" i "Toše Proeski". Neke od kontroveznijih nepolitičkih emisija bile su "Istina o kornatskoj tragediji", "Sve za ljepotu" i "Medicinska oplodnja - tko nema pravo na sreću?".

Odgađanja emisija[uredi | uredi kôd]

29. studenog i potom ponovno 6. prosinca 2010., čelništvo HRT-a odgodilo je prikazivanje najavljene epizode "Zločin u privatizaciji nikad ne zastarijeva" dva puta, te umjesto "Latinice" promijenilo program i pustilo dokumentarni film "Zaustavljeni glas"[3] i "Prezimiti u Riju".[4]

HRT je na svojim službenim stranicama objavio obavijest: "Hrvatska televizija obavještava gledateljstvo da nam se odvjetničko društvo Miljević i partneri obratilo u ime njihove stranke Jadran filma te nas upozorilo da bi se objava večerašnje Latinice koja se zove 'Zločini privatizacije ne zastarijevaju' mogla shvatiti kao pokušaj nanošenja teške štete Jadran filmu i pokušaj difamacije Jadran filma da bi ga se onemogućilo u završetku započetih poslova".[5]

Ukidanje[uredi | uredi kôd]

HRT je 13. siječnja 2011. ukinuo emisiju, a posljednja epizoda je emitirana 17. siječnja 2011. s obrazloženjem urednika Informativnog programa Renata Kunića da je "emisiji istekao rok trajanja".[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Damir Kramarić, Mladen Starčević. 4. studenoga 2010. Večernji, Novi list, HRT, Glas Istre..., u okovima krize i cenzure. Dnevno.hr. Inačica izvorne stranice arhivirana 20. studenoga 2010. Pristupljeno 18. studenoga 2010.
  2. Latin: Drago mi je da se Latinica vraća i prestaje fama oko emisije. Dalje. 11. lipnja 2010. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. studenoga 2010. Pristupljeno 7. studenoga 2010.
  3. Sljedeći ponedjeljak dokumentarac o Vukovaru umjesto 'Latinice'. Slobodna Dalmacija. 25. studenoga 2010. Pristupljeno 7. prosinca 2010.
  4. Ukinuta današnja Latinica. e-Zadar. 6. prosinca 2010. Pristupljeno 7. prosinca 2010.
  5. Tražili ste, ali nećete gledati: Latinica izbačena iz programa zbog prijetnje Jadran filma. Index.hr. 6. prosinca 2010. Pristupljeno 7. prosinca 2010.
  6. Ukidanje Latinice. see-biz.eu. 13. siječnja 2011. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. siječnja 2011. Pristupljeno 13. siječnja 2011.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]