Lea Vidaković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Lea Vidaković (Subotica, 1983.) je likovna i filmska umjetnica iz zajednice Hrvata iz Vojvodine.[1]

Umjetnički rad[uredi | uredi kôd]

Autorica je instalacija, lutkarskog filma, performansa (Labuđa sestra u Knjižnicama Vladimira Nazora u Zagrebu),[2] video instalacija (stop motion filmova),[3] a u likovnom izričaju služi se tehnikama akvarela, kemijske olovke, čipke, tapeta.[4] Kao autorica apstrahira sve suvišno i okreće se jednom motivu koji postaje samo oblikovnim sredstvom prenošenja njenih misli.[5]

Životopis[uredi | uredi kôd]

2003. je godina upisala zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Studirala je grafički u klasi prof. Roberta Šimraka.

2010. je diplomirala u Norveškoj na Volda University Collegeu na smjeru animacije. Iste je godine bila direktorica festivala u Norveškoj Animation Volda zajedno s Ivanom Bošnjak. Ivana Bošnjak je njena suradnica s kojom je radila animirani film Prekrižene haringe (Crossed sild) koji je prikazan na brojnim festivalima diljem svijeta.

Dodatna likovna obrazovanja stekla je na nekoliko sveučilišta diljem Europe: na fakultetu likovnih umjetnosti u češkom Brnu, međunarodnoj akademiji u Salzburgu, na Sveučilištu u velškom Cardiffu te u belgijskom Gentu na Kraljevskoj akademiji umjetnosti.[6]

Izlagala je na samostalnim i skupnim izložbama. Djela su joj bila izložena u Austriji, Češkoj, Hrvatskoj, Norveškoj i Srbiji. U Hrvatskoj je izlagala u Puli u Muzeju suvremene umjetnosti Istre, u Karlovcu u Galeriji "Vjekoslav Karas",[7] u Zagrebu u Galeriji Studentskog centra (Splendid Isolation),[3] i tako dalje. Skupno je izlagala u Zagrebu u Galeriji Matice hrvatske[4] zajedno s Verom Đenge, Srđanom Milodanovićem i Goranom Kujundžićem (Paralelni procesi),[1] u Varaždinu u Klubu Europa media u Hrvatskom narodnom kazalištu,[8] u Požezi u Gradskom muzeju,[9] u Šibeniku u Galeriji svetog Krševana[10] i tako dalje. U Subotici je skupno izlagala u Modernoj galeriji Likovni susret te u još nekoliko gradova po Vojvodini, a u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.[11][12]

Sudjelovala je na Međunarodnoj umjetničkoj koloniji Stipan Šabić koja se održala se na salašu Paje Đurasevića na Bunariću u organiziciji Hrvatske likovne udruge «Cro Art».[13]

Filmovi su joj bili prikazani u Austriji, Francuskoj, Hrvatskoj (Opuzenski filmski festival,[14] 20. Dani hrvatskog filma[15] Japanu, Mađarskoj, Norveškoj, Poljskoj, Srbiji, Španjolskoj, Trinidadu i Tobagu i Ujedinjenom Kraljevstvu.

4. srpnja 2011. primljena je u članstvo Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.[16] Od 2013. je član SULUV-a (Savez udruge likovnih umetnika Vojvodine)[17]

Dobila je nekoliko nagrada. Među njima se ističe nagrada dr Ferenc Bodrogvári, koju je dobila 2012. godine, na prijedlog Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.[6]

Izvor[uredi | uredi kôd]

 • Culturenet.hr Lea Vidaković u Galeriji SC, M.K., 02. studenoga 2010.
 • Culturenet.hr Izložba o nastajanju lutkarskog filma, D.H.F., 24. ožujka 2011.
 1. a b Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i BanataInačica izvorne stranice arhivirana 10. svibnja 2011. Zlatko Žužić: U U Zagrebu održana izložba mladih Hrvata iz Vojvodine, (bez datuma; proljeće 2011.)
 2. Knjižnice Grada Zagreba Sunčica Ostojić: Lea Vidaković - Labuđa sestra, 21.- 25.svibnja 2007.)
 3. a b Galerija Studentskog centra[neaktivna poveznica] Ivona Pavković: Oni dolaze... Lea Vidaković, Splendid Isolation
 4. a b Vijenac br.444, 10. ožujka 2011. Lana Đaković: Raznolikost izričaja i poetika
 5. HNK Varaždin Mladi akademski likovni umjetnici iz Vojvodine na izložbi Paralelni procesi (o radu Vere Đenge, Srđana Milodanovića, Gorana Kujundžića i Lee Vidaković)
 6. a b Radio Subotica na hrvatskomInačica izvorne stranice arhivirana 22. veljače 2021. Nela Skenderović: Prestižno priznanje - nagrada dr. Ferenc Bodrogvári, dodijeljeno Lei Vidaković i Maji Rakočević Cvijanov, 25. lipnja 2012.
 7. Akademija-Art.hrInačica izvorne stranice arhivirana 4. ožujka 2016. Aleksandra Goreta: Ivana Bošnjak i Lea Vidaković - Crossed Sild , 20. ožujka 2011.
 8. HNK Varaždin Otvaranje izložbe Paralelni procesi 27. siječnja
 9. Muzejska udruga istočne HrvatskeInačica izvorne stranice arhivirana 3. studenoga 2013. «Paralelni procesi», 24. lipnja 2011.
 10. Radio Subotica, program na hrvatskomInačica izvorne stranice arhivirana 3. studenoga 2013. U Šibeniku predstavljene aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Uredništvo, 14. ožujka 2011. (arhivirana vijest)
 11. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata Otvorena izložba «Paralelni procesi» , 3. srpnja 2011.
 12. Radio Subotica na hrvatskom jeziku. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. studenoga 2013. Pristupljeno 17. prosinca 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 13. Subotica.info[neaktivna poveznica] U Subotici održana Međunarodna umjetnička kolonija »Stipan Šabić«, 24. kolovoza 2011.
 14. Opuzenski filmski festivalInačica izvorne stranice arhivirana 17. kolovoza 2011. Europska kratka kritika – 3. dio, 19. srpnja 2011.
 15. Filmski amateri komentiraju[neaktivna poveznica] Objavljen raspored projekcija za Dane hrvatskog filma, 25. ožujka 2011.
 16. HDLU Rezultati natječaja za prijem u članstvo HDLU-a, 5. srpnja 2011.
 17. (srp.) postavila Djula. Za umjetničko vijeće SULUV-a Danilo Vuksanović: Izložba novih članova SULUV-a 2013., SULUV, 25. siječnja 2013. Pristupljeno 7. travnja 2016.
  "Novoprimljene članove možemo podeliti u tri omanje grupe; one koji radom u više različitih medija stvaraju ubedljivu sliku o svom delovanju, a svojim idejama govore da su u ravnopravnom dosluhu sa savremenim i svetskim umetničkim tokovima.... U ovu grupu se svrstavaju Lea Vidaković, Sanja Merča, Željana Jurković i Zdenka Marija Madacki.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]