Goran Kujundžić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Goran Kujundžić (Subotica, 28. travnja 1976.)[1] je likovni umjetnik iz zajednice Hrvata iz Vojvodine.[2] Akademski je slikar i grafičar.[3] Živi i radi u Osijeku.

Umjetnički rad[uredi | uredi kôd]

Kao autor djeluje unutar geometrijske apstrakcije. Usredotočuje se na ponavljanje i razradu linearnih oblika koji daju optičke efekte, potencira crno-bijele odnose, naglašava plošnost crteža ili njegovu trodimenzionalnu strukturu“[2] koji podsjećaju na tkanje ili na računalno generiranje oblika digitalne grafike.[4] Pri tome rabi najmanja moguća sredstva, spaja red, umnažanje i slučaj.[5] Služi se drvenim bojicama, olovkom ili tušem, a osnovnu kompozicijsku os ne zadaje.[4]

Životopis[uredi | uredi kôd]

U Subotici je završio srednju elektrotehničku školu, a u Zagrebu je završio Akademiju likovnih umjetnosti[1] u klasi prof. Miroslava Šuteja.[4] Bio je učenikom slikarskog pedagoga Stipana Šabića.[6]

Izlagao je na skupnim izložbama. U Hrvatskoj je skupno izlagao u Zagrebu u Galeriji Matice hrvatske[4] zajedno s Leom Vidaković, Verom Đenge i Srđanom Milodanovićem (Paralelni procesi),[2] u Varaždinu u Klubu Europa media u Hrvatskom narodnom kazalištu,[7] u Požezi u Gradskom muzeju,[8] u Šibeniku u Galeriji svetog Krševana[9] i tako dalje. U Subotici je skupno izlagao u Modernoj galeriji Likovni susret te u još nekoliko gradova po Vojvodini, a u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.[10][11]

Samostalno je izlagao u Osijeku u Galeriji Kazamat (Istkani kodovi),[12] u Zagrebu u galeriji Događanja u KC Peščenici (Repeticije),[13] u Vinkovcima u Gradskom muzeju, Galeriji likovnih umjetnosti Slavko Kopač[3] i drugdje.

Sudjelovao je na Međunarodnoj umjetničkoj koloniji Stipan Šabić koja se održala se na salašu Paje Đurasevića na Bunariću u organiziciji Hrvatske likovne udruge «Cro Art».[14]

Docent je na Učiteljskom fakultetu u Osijeku gdje predaje kolegije Likovna kultura i Likovna kultura u integriranom kurikulu[1]

Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika, ogranak Osijek.[1]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

2003. je bio dobitnikom prve nagrade na Pasionskoj baštini u Zagrebu, za temu Moj doživljaj muke. Iste godine ga je zagrebačka ALU nagradila za uspjeh tijekom studija i diplomskog rada.

Izvor[uredi | uredi kôd]

 1. a b c d Učiteljski fakultet u OsijekuInačica izvorne stranice arhivirana 7. studenoga 2010. Goran Kujundžić, asistent
 2. a b c Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i BanataInačica izvorne stranice arhivirana 10. svibnja 2011. Zlatko Žužić: U U Zagrebu održana izložba mladih Hrvata iz Vojvodine, (bez datuma; proljeće 2011.)
 3. a b Culturenet.hr I.P.: Goran Kujundžić izlaže u Vinkovcima, 30. srpnja 2009.
 4. a b c d Vijenac br.444, 10. ožujka 2011. Lana Đaković: Raznolikost izričaja i poetika
 5. HNK Varaždin Mladi akademski likovni umjetnici iz Vojvodine na izložbi Paralelni procesi (o radu Vere Đenge, Srđana Milodanovića, Gorana Kujundžića i Lee Vidaković)
 6. In memoriam Stipan Šabić Zvonik, broj: 4(102), Subotica, travanj 2003.
 7. HNK Varaždin Otvaranje izložbe Paralelni procesi 27. siječnja
 8. Muzejska udruga istočne HrvatskeInačica izvorne stranice arhivirana 3. studenoga 2013. «Paralelni procesi», 24. lipnja 2011.
 9. Radio Subotica, program na hrvatskomInačica izvorne stranice arhivirana 3. studenoga 2013. U Šibeniku predstavljene aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Uredništvo, 14. ožujka 2011. (arhivirana vijest)
 10. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata Otvorena izložba «Paralelni procesi» , 3. srpnja 2011.
 11. Radio Subotica na hrvatskom jeziku. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. studenoga 2013. Pristupljeno 17. prosinca 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 12. Culturenet.hr I.P.: Goran Kujundžić – izložba u Osijeku, 28. prosinca 2010.
 13. Culturenet.hr I.P.: Goran Kujundžić - 'Repeticije', 12. siječnja 2010.
 14. Subotica.info[neaktivna poveznica] U Subotici održana Međunarodna umjetnička kolonija »Stipan Šabić«, 24. kolovoza 2011.