Vera Đenge

Izvor: Wikipedija

Vera Đenge (Kikinda, 1966.) je likovna umjetnica iz zajednice Hrvata iz Vojvodine.[1] Ilustrirala je zbirku pjesama za djecu njezine sugrađanke Nade Adamović Kad porastem biću dete: zbirka pesama za decu i one koji rastu do deteta.[2][3]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Izlagala je na skupnim izložbama. U Hrvatskoj je skupno izlagala u Zagrebu u Galeriji Matice hrvatske[4] zajedno s Leom Vidaković, Srđanom Milodanovićem i Goranom Kujundžićem (Paralelni procesi),[1] u Varaždinu u Klubu Europa media u Hrvatskom narodnom kazalištu,[5] u Požegi u Gradskom muzeju,[6] u Šibeniku u Galeriji svetog Krševana[7] i tako dalje. U Subotici je skupno izlagala u Modernoj galeriji Likovni susret te u još nekoliko gradova po Vojvodini, a u organizaciji Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata.[8][9]

Umjetnički rad[uredi | uredi kôd]

Kao autorica crtežu daje primat. U likovnom izričaju služi se tehnikama ugljena i boje, crtajući stalne crne crte, kombinirajući ih s plohama zemljanih tonova čime stvara asocijativne apstrakcije i hrapave strukture. Motivi su joj dlan, ruka, lice i otisci.[4][10]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. a b Zajednica protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i BanataArhivirana inačica izvorne stranice od 10. svibnja 2011. (Wayback Machine) Zlatko Žužić: U U Zagrebu održana izložba mladih Hrvata iz Vojvodine, (bez datuma; proljeće 2011.)
  2. Google Knjige Nada Adamović, Vera Đenge: Kad porastem biću dete: zbirka pesama za decu i one koji rastu do deteta, 2002.
  3. Knjižara[neaktivna poveznica]
  4. a b Vijenac br.444, 10. ožujka 2011. Lana Đaković: Raznolikost izričaja i poetika
  5. HNK Varaždin Otvaranje izložbe Paralelni procesi 27. siječnja
  6. Muzejska udruga istočne HrvatskeArhivirana inačica izvorne stranice od 3. studenoga 2013. (Wayback Machine) «Paralelni procesi», 24. lipnja 2011.
  7. Radio Subotica, program na hrvatskomArhivirana inačica izvorne stranice od 3. studenoga 2013. (Wayback Machine) U Šibeniku predstavljene aktivnosti Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Uredništvo, 14. ožujka 2011. (arhivirana vijest)
  8. Zavod za kulturu vojvođanskih HrvataArhivirana inačica izvorne stranice od 3. studenoga 2013. (Wayback Machine) Otvorena izložba «Paralelni procesi» , 3. srpnja 2011.
  9. Radio Subotica na hrvatskom jeziku. Inačica izvorne stranice arhivirana 3. studenoga 2013. Pristupljeno 17. prosinca 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  10. HNK Varaždin Mladi akademski likovni umjetnici iz Vojvodine na izložbi Paralelni procesi (o radu Vere Đenge, Srđana Milodanovića, Gorana Kujundžića i Lee Vidaković)