Lenkoranjska nizina

Izvor: Wikipedija
Lenkoranjska nizina
LokacijaFlag of Azerbaijan.svg Azerbajdžan
Dužina100 km
ŠirinaNa jugoistoku 5 – 6 km, a na sjeveru 25 – 30 km
Suptropske šume u Hirkanskom nacionalnom parku.

Lenkoranjska nizina ili Tališinska nizina (azerski: Lənkəran ovalığı, ruski: Ленкора́нская ни́зменность, Талы́шская ни́зменность) je nizina i jugoistočnom Azerbajdžanu. Prostire se između Tališinskog visočja i Kaspijskog mora. Ime je dobila po Lenkoranju, najvećem gradu u području. Na jugoistoku široka je 5 – 6 km, a na sjeveru 25 – 30 km. Sastavljena je od 4 reliktne terase koje se postepeno izdižu jedna iznad druge k unutrašnjosti i blago su nagete k obali. Izgrađena je od riječnih i marinskih sedimenata, a u njenoj osnovi leže pijesci, gline i šljunak. Priobalni deo nizije je prepun močvara i jezeraca, a uz samu obalu protežu se peščane dine.

Klima je suptropska i dosta vlažnija u odnosu na susjednu Kura-Arasku nizinu. Godišnja količina padalina iznosi 1.400 – 1.700 mm, a maksimalna količina padalina je prisutnaje u jesenjem dijelu godine. Ljeta su veoma topla, s prosječnim srpanjskim temperaturama 24° – 25°C, dok su zime blage sa siječanjskim prosjekom temperature 1,5° – 3,2°C.

Zemljište je ovdje znatno plodnije i to je najvažniji poljoprivredni kraj Azerbajdžana. Plantaški se uzgaja povrće, cvijeće, čaj, riža i duhan. Prirodnu vegetaciju čine listopadne suptropske šume, ali većina njih je degradirana zbog potreba za poljoprivredom. Obale su obrasle trskom, dok u močvarama raste lotos i rijetke šume johe. Šume su bujnije u nešto višim dijelovima u unutrašnjosti (bagrem, hrast, joha).[1]

U južnom dijelu nizine prema Tališinskom visočju nalazi se Hirkanski nacionalni park koji je u potpunosti prekriven šumom. Površina parka je 427,97 km².

Fauna[uredi | uredi kôd]

Životinja Latinski naziv Slika
Porphyrio poliocephalus
Crni ibis Plegadis falcinellus Plegadis falcinellus (aka).jpg
Flamingo Phoenicopterus ruber Phoenicopterus ruber 6.jpg
Franco linus francolinus Grey Francolin Francolinus pondicerianus by Dr. Raju Kasambe DSCN6550 (6).jpg
Labud Cygnus Mute.swan.touchdown.arp.jpg
Guska Anser Domestic goose thegreenj.jpg
Pliska Fulica atra Fulica atra on ice.jpg

Izvori[uredi | uredi kôd]