Leonard Bagni

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Leonard Bagni (Pazin, 8. prosinca 1593.Zagreb, 2. listopada 1650.), hrvatski katolički svećenik, isusovac, teolog, filozof, fizičar i misionar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

U Ljubljani je završio gimnaziju. U isusovce je stupio u moravskom gradu Brnu 1610. godine. Dvije godine bio je u novicijatu i nakon toga je studirao filozofiju. U Zagrebu je dvije godine bio profesorom gramatike u Zagrebu te godinu dana u Ljubljani. Opet je studirao u Štajerskom Gradcu teologiju te je godinu dana bio misionar u t.zv. turskoj misiji u mađarskom Pečuhu. Od 1624. godine u Ljubljani je profesorom moralne teologije. Dvije godine što su uslijedile bio je u Štajerskom Gradcu profesorom retorike. Sljedeće, 1627. je u Beču profesorom filozofije u Beču. Njegova bečka predavanja iz fizike rukopisno je zabilježio 1628. njegov student Juraj Winkler, također isusovac. Sabrana su u djelu Physica (hrvatski: Fizika). Zadnje je godine bio drugi put predavao metafiziku i bio je dekan filozofskoga fakulteta. Nakon toga je u Hrvatskoj. 1631. je godine u Rijeci bio ravnateljem škole i propovjednikom te potom sedam godina rektor kolegija. Poslije toga je u Beču, gdje je bio od 1639. godine profesorom moralne teologije i ravnatelj nižih škola. Slabo zdravlje natjeralo ga je na odlazak južnije, u Trst 1646. godine. Ni ondje nije prestao s radom, nego je u tršćanskome kolegiju bio duhovnikom i voditelj kućnih rasprava o moralnim pitanjima. U Štajerskome Gradcu je sljedeće dvije godine bio profesorom Svetoga pisma. Travnja 1650. godine vratio se u Hrvatsku. Došao je u Zagreb za rektora kolegija. Nedugo zatim teže se je razbolio i umro 2. listopada 1650. godine.[1] Nepravedno nije poznat široj javnosti, jer je među prvim hrvatskim profesorima na inozemnim sveučilištima.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Stipan Bunjevac: Zaboravljeni hrvatski velikani - profesori na stranim sveučilištima. Nizanka životopisa o manje ili više poznatim ali potpuno nepoznatim hrvatskim misionarima, istraživačima, znanstvenicima, profesorima, književnicima, diplomatima i ispovjednicima od 16. do 20. stoljeća na različitim kontinentima, na temelju knjige Mije Korade 'Istraživači novih obzorja': Pronositelji znanja diljem svijeta, Glas Koncila, br. 45, 11. studenoga 2018., str. 21.