Lisica rakojed

Izvor: Wikipedija
Lisica rakojed
Lisica rakojed u Brazilu
Lisica rakojed u Brazilu
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Carnivora
Porodica: Canidae
Potporodica: Caninae
Rod: Cerdocyon
Vrsta: C. thous
Dvojno ime
Cerdocyon thous
Linnaeus, 1766
Raspon
Rasprostranjenost lisice rakojeda
Rasprostranjenost lisice rakojeda

Lisica rakojed (latinski: Cerdocyon thous) Lisica rakojed je srednje velika vrsta iz porodice pasa, endemska je vrsta u središnjem dijelu Južne Amerike, a gdje se pojavila tijekom razdoblja pliocena. Naziv cerdocyon dolazi od grčke riječi kerdo što znači lisica i cyon (pas) što se odnosi na psa i lisicu što su i karakteristike ove životinje.

Stanište[uredi | uredi kôd]

Lisica rakojed obitava u savanama, suptropskim šumama, grmolikim šikarama i tropskim savanama poput caatinga, ravnica i campoa. (Eisenberg, 1999.) Njezino stanište također uključuje šumovite obale rijeke poput priobalnih šuma. Za vrijeme kišne sezone lisica se kreće uzbrdo, dok za sušne sezone spušta se prema nizini (Nowak, 1999.) Njihovo stanište pokriva sva okruženja osim prašuma, visokih planina i otvorenih travnatih savana. U nekim dijelovima svog staništa lisici prijeti istrebljenje.

Vrsta ima stanište u Brazilu, Argentini, Venezueli, Kolumbiji, Peruu, Boliviji, Gvajani, Surinamu, Paragvaju, Francuskoj Gvajani i Urugvaju.[1]

Izgled[uredi | uredi kôd]

Lisica rakojed je pretežno sivo-smeđe boje s crvenim područjima na glavi i nogama, te crnim vrhovima ušiju i repa. Ima kratke i snažne noge, rep joj je dugačak i prekriven gustom dlakom. Odrasle jedinke teže od 4,5 do 7,7 kg, duge su u prosjeku 64,3 cm, a prosječna duljina repa je 28,5 cm (Berta, 1982.). Ovaj lisica teži između 5-8 kilograma (A. Hover, C Yahnke, 2003.). Uglavnom je noćna životinja koja je također aktivna i u sumrak, dan provodi u brlogu koji su iskopale različite životinje. Lovi pojedinačno ili u paru, jede rakove, guštere i različite leteće životinje. Lako se pripitomi na npr. farmi, njezino krzno nije na visokoj cijeni kao kod ostalih vrsta lisica.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Crvena lista (engl.)