Prijeđi na sadržaj

Ljetnikovac Ivanić-Boglić-Božić u Maloj Milni

Izvor: Wikipedija

Ljetnikovac Božić-Ivanić u Maloj Milni,[1] Milna 5, kod Milne, Grad Hvar, zaštićeno kulturno dobro.[2]

Opis dobra

[uredi | uredi kôd]

Vrijeme nastanka je 17. stoljeće. Ljetnikovac se nalazi nedaleko žala uvale Mala Milna na Hvaru. Sagrađen je u 17.st. kao ladanjska zgrada s manjim gospodarskim zgradama. Krov je dvovodan s tri luminara a u potkrovlju je mala puškarnica. Bio je osiguran visokim zidom dvorišta s okovanim vratima i pušakrnicama. Jedan je od rijetko sačuvanih ljetnikovaca 17.st. srednje Dalmacije u izvornom obliku.[2]

barokni ljetnikovac Ivanić-Boglić-Božić u Maloj Milni (s osobinama kaštela) koji je pripadao potomcima obitelji Matije Ivanića.[3] Potječe još iz 17. stoljeća, u njoj se i danas nalazi obiteljski grb.

Zaštita

[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom RST-484, 24/354-1970. zaveden je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "stambeno-poslovne građevine".[2]

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Ljerka Dulibić: Znanstveni skup pod pokroviteljstvom VII. razreda za likovne umjetnosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ljepota ladanjaArhivirana inačica izvorne stranice od 23. rujna 2007. (Wayback Machine) Vijenac, broj 225, 17. listopada 2002.
  2. a b c Ljetnikovac Božić-Ivanić Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 16. kolovoza 2020.
  3. Povijesni i turistički vodič po otoku. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. rujna 2019. Pristupljeno 16. kolovoza 2020. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.