Ljudevit Lalić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Fra Ljudevit Lalić (u latinskim izvorima: Ludovicus Lalich) (pol. 17. st. - poč. 18.st.), bio je hrvatski rimokatolički svećenik i leksikograf (rječničar). Pripadao je redu franjevaca Male braće. Rodom je bio iz Hercegovine, iz Ružića.

Pretpostavlja se da se je školovao u nekom od franjevačkih samostana, vjerojatno u Omišu, Zaostrogu ili na Otoku u Prološcu, a da je studirao u Italiji, gdje je usavršio svoj latinski i talijanski. Vjerojatno je radio u pastoralu. Zabilježeno je da je djelovao po župi Tučepima.

U razdoblju od 1680. do 1696. nastao je njegov trojezični latinsko-talijansko-hrvatski rječnik Blago jezika slovinskog illi Slovnik u kome izgovarajuse riči diačke, latinske i slovinske. Slovnik, Ilti dikcionar, slovinski. Thesaurus linguae illyricae sive Dictionarium Illyricum. In quo verba latino-italice et illyricae redduntur. Labore fratris Ludovici collectum. To je prvi veliki rječnik latinsko-talijansko-hrvatskog jezika pisan bosančicom i glagoljicom, jer iskazuje miješanu grafiju iz Hercegovine. Rječnik je sačuvan u rukopisu, a pronađen je u omiškoj franjevačkoj knjižnici, skoro 300 godina od kad je nastao.

Taj njegov rječnik je pisan ikavicom te nudi dosta podataka o povijesti hrvatskog jezika.[1] Prvi je takvi rječnik koji je nastao na području Herceg-Bosne i predstavlja temelj hrvatske leksikografije u Bosni i Hercegovini.

Njegovo drugo djelo, sačuvano u rukopisu, zove se Opera del frate Lodovico de Arcigovina di Rusichi sacerdonte de(i) Minori osservanti, a datirana je u 1702. godinu.

Izvori[uredi VE | uredi]

  • Slobodna Dalmacija, rubrika Forum Razgovor sa dr. fra Andrijom Nikićem: Otkrijmo javnosti bisere "Slovnika", 24. kolovoza 2008.
  • Vjesnik Dr. fra Andrija Nikić: Otkriven hrvatski rječnik na štokavici, 15. srpnja 1999.
  1. Ljubo Krmek: Godišnja poetska smotra, Hrvatsko slovo, petak, 18. studenoga 2011., str. 26