Ljudevit Lalić

Izvor: Wikipedija

Fra Ljudevit Lalić (u latinskim izvorima: Ludovicus Lalich) (pol. 17. st. - poč. 18.st.), bio je hrvatski rimokatolički svećenik i leksikograf (rječničar). Pripadao je redu franjevaca Male braće. Rodom je bio iz Hercegovine, iz Ružića.

Pretpostavlja se da se je školovao u nekom od franjevačkih samostana, vjerojatno u Omišu, Zaostrogu ili na Otoku u Prološcu, a da je studirao u Italiji, gdje je usavršio svoj latinski i talijanski. Vjerojatno je radio u pastoralu. Zabilježeno je da je djelovao po župi Tučepima.[1]

U razdoblju od 1680. do 1696. nastao je njegov trojezični latinsko-talijansko-hrvatski rječnik Blago jezika slovinskog illi Slovnik u kome izgovarajuse riči diačke, latinske i slovinske. Slovnik, Ilti dikcionar, slovinski. Thesaurus linguae illyricae sive Dictionarium Illyricum. In quo verba latino-italice et illyricae redduntur. Labore fratris Ludovici collectum. To je prvi veliki rječnik latinsko-talijansko-hrvatskog jezika pisan bosančicom i glagoljicom, jer iskazuje miješanu grafiju iz Hercegovine. Kao glavni predložak mu je poslužio rječnik Mikalje.[2] Rječnik je sačuvan u jednom rukopisu iz omiške franjevačke knjižnice, objavljen je tek 2007.

No ako je opravdana teza da su mu kao predložak poslužili i rječnici Jambrešića Belostenca nastanak rječnika bi trebalo smjestiti nakon 1742.[2]

Taj njegov rječnik je pisan ikavicom te nudi dosta podataka o povijesti hrvatskog jezika.[3] Prvi je takvi rječnik koji je nastao na području Herceg-Bosne i predstavlja temelj hrvatske leksikografije u Bosni i Hercegovini.

Pripisuje mu se, iako zasad nesigurno, i drugo djelo, sačuvano u rukopisu, pod naslovom Opera del frate Lodovico de Arcigovina di Rusichi sacerdonte de(i) Minori osservanti datirano u 1702. godinu.[4]


Izvori[uredi | uredi kôd]

  • Darija Gabrić-Bagarić, Rukopisni rječnik fra Ljudevita - ovisnost i posebnost u: FLUMINENSIA : časopis za filološka istraživanja, Vol. 15 No. 2, 2003., str. 19-29.
  • Fra Andrija Nikić, Rječnik fra Ljudevita Lalića; Franjevačka knjižnica i arhiv, Mostar, 1999.
  • Dictionarium Latino-Italiano-Illyricum, prir. S. Hrkać, Grude – Mostar 2007.
  • Slobodna Dalmacija, rubrika Forum Razgovor s dr. fra Andrijom Nikićem: Otkrijmo javnosti bisere "Slovnika", 24. kolovoza 2008.
  • Vjesnik Dr. fra Andrija Nikić: Otkriven hrvatski rječnik na štokavici, 15. srpnja 1999.
  1. Nikić, 1999., 17-20
  2. a b Gabrić-Bagarić, 2003., 27
  3. Ljubo Krmek: Godišnja poetska smotra, Hrvatsko slovo, petak, 18. studenoga 2011., str. 26
  4. Nikić, 1999., 13