Lotosi (glazbeni sastav)

Izvor: Wikipedija
Lotosi
Osnivanje1962.
MjestoŽupanja
Žanr/oviRock
Djelatno razdoblje1962.-1967.
u raznim kobinacijama i danas
Članovi (članice)
Stanislav Oršolić
Mladen Bischoff
Željko Žarković
Kuzma Lončarević
Adam Pezer
Drago Mikolčević
Ilija Galović

Lotosi su rock sastav osnovan 1962. godine u Županji.

Povijest sastava[uredi | uredi kôd]

Lotosi su gimnazijski rock sastav osnovan 1962. godine s članovima; Stanislav Oršolić (solo gitara, Mladen Bischoff (ritam gitara), Željko Žarković (bas-gitara), Kuzma Lončarević (vokal), Adam Pezer (bubnjevi), Drago Mikolčević (bubnjevi), Ilija Galović (bubnjevi). Jedan su od prvih električarskih sastava na ovim prostorima. 1963. godine počinju nastupati pod imenom Lotosi i snimaju skladbu "Apaši".[1]

Lotosi su također snimili i skladbu "Plava zvijezda (Blue Star)", koju su preuzeli od britanskog rock sastava The Shadows s njihovog nastupnog albuma The Shadows iz 1961. godine. Skladbe su snimljene na kućnom magnetofonu marke Tesla u prostorijama Vatrogasnog doma. Ako se uzme u obzir nedostatak instrumenata (drveni stolac umjesto bubnjeva, te bas s običnim gitarskim žicama), zvučnih efekata i da su se skladbe najčešće skidale s radija nakon par slušanja, snimljene skladbe u usporedbi s originalnom pločom zvučale su jednako šarmantno i uredno.

Sastav se raspada 1967. godine zbog odlaska članova na odsluženje vojnoga roka. Stanislav Oršolić nastavlja voditi sastav u raznim kombinacijama pod istim imenom i dan danas.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Siniša Škarica, "Kada je rock bio mlad: Priča s istočne strane (1956.-1970.)", V.B.Z. d.o.o., Zagreb, 2005. godine, str. 75, ISBN 953-201-517-5

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

  • Discogs.com - Lotosi sa snimkom "Apaši" na kompilacijskom CD-u Kad Je Rock Bio Mlad CD 2 - Doba Električara Instrumentalni Rock 1, iz 2005. godine.