Marija Jović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Marija Jović, (Imotski, 29. studenoga 1973.), hrvatska znanstvenica i novinarka.

Životopis[uredi VE | uredi]

S odličnim uspjehom završila je osnovnu te potom srednju Ekonomsku školu u Imotskom. Diplomirala je 1998. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, smjer novinarstvo, temom „Značaj i uloga modne fotografije na primjeru časopisa Svijet“, te stekla zvanje «diplomirane novinarke». Diplomirala je i bibliotekarstvo na Filozofskom fakultetu. S odličnom ocjenom, 2012. Doktorirala je na temu „Uloga diplomacije u razvoju turizma“ te tako stekla kvalifikaciju, doktorica društvenih znanosti, znanstveno polje ekonomskih znanosti, znanstvene grane turizam. Trenutačno u zvanju docent na kolegijima turizma.

Radila je kao ravnateljica Pučkoga otvorenog učilišta u Imotskom od 2002. do 2006., od kada se, do danas nalazi na dužnosti ravnateljice Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović“ Imotski[1]. Upravo njezinim zalaganjem i trudom te kontaktima s relevantnim institucijama Imotski je dobio jednu od najmodernijih i estetski najljepših Gradskih knjižnica u Hrvatskoj. Knjižnica se nalazi u zgradi nekadašnje tzv. Domljanove kuće, (obiteljska kuća obitelji Domljan), u kojoj se i rodio prvi predsjednik Hrvatskoga sabora, dr. Žarko Domljan. Do kraja 2011. godine radila je u redakcijama dnevnih novina u Republici Hrvatskoj, kao što su Večernji list i 24 sata, te u redakcijama informativnog programa na županijskim televizijama, ATV-u i TV Jadran.

Od 2006. do danas sudjelovala je na više međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih skupova iz oblasti humanističkih znanosti, medija i komunikacija te je objavila više znanstvenih i stručnih radova. Bila je članica uredništva časopisa Zbornik radova međimurskog veleučilišta iz Čakovca.

Na FDZMB, 2012., imenovana je u znanstveno-nastavno zvanje docentice na kolegijima turizma i diplomacije. Nakon knjige Uloga diplomacije u razvoju turizma, objavila je 2018. novu knjigu Uloga ravnatelja u promicanju kvalitete knjižničnih usluga.[2][3]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Službe Gradske knjižnice Don Mihovil Pavlinović Imotski
  2. (): Nova knjiga Marije Jović, Gradska knjižnica don Mihovil Pavlinović - Imotski. 11. travnja 2018. Pristupljeno 28. ožujka 2019.
  3. (): AUDIO: Dr. sc. Marija Jović u programu RIM-a govorila o svojoj novoj knjizi, Radio Imotski. 11. travnja 2018. Pristupljeno 28. ožujka 2019.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]