Marina Grubišić-Fejzić

Izvor: Wikipedija

Marina Grubišić-Fejzić, (Struge, općina Čapljina, 24. kolovoza 1967.), početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu, a samim tim i na dijelove općine Čapljina od JNA uključuje se aktivno kao dragovoljac u postrojbe HOS-a.

Hercegovačko ratište[uredi | uredi kôd]

U teškim vremenima za Čapljinu koja je imala vojarne JNA s velikim brojem ljudstva i vojne tehnike, postrojbe HOS-a zajedno s postrojbama HVO-a i TO BiH zauzimaju te vojarne, gdje zarobljavaju veliku količinu naoružanja, tehnike kao i neprijateljskog ljudstva. U svim tim operacijama aktivno kao pripadnik HOS-a sudjeluje i Marina Grubišić-Fejzić. U lipnju postrojbe HOS-a oslobađaju dijelove čapljinske općine koje su do tada bile pod okupacijom neprijateljskih snaga, operacija poznata pod nazivom Lipanjske zore, te je tako općina Čapljina u potpunosti bila sigurna od svakog upada agresora, a također je bilo i onemogućeno granatiranje same općine.

Nakon tih operacija čapljinska bojna HOS-a čiji je Marina bila pripadnik, sudjeluje i u drugim operacijama na prostoru općine Stolac, a zatim i na oslobađanju dijelova općine Trebinje u kolovozu . Nakon smrti Blaža Kraljevića HOS u Hercegovini počinje gubiti snagu, a ljudstvo se rasipa prelazeći u redove HVO-a i Armije BiH.

Posavsko i Sarajevsko ratište[uredi | uredi kôd]

Jedna od posljednjih akcija hercegovačkog HOS-a, bio je odlazak na posavsko ratište u rujnu 1992. Među dragovoljcima koji su otišli za Posavinu bila je i Marina Grubišić-Fejzić. Nakon pada Bosanskog Broda, 6. listopada 1992. godine, Marina Grubišić-Fejzić odlazi na sarajevsko ratište (planina Igman) gdje se uključuje u sastav „Igmanskog odreda“ Armije BiH. Kao pripadnik Armije sudjeluje u svim borbenim operacijama na Igmanu i sarajevskom ratištu do prosinca 1992. godine. U prosincu njen suprug Jasmin Fejzić biva ranjen, i nakon njegovog oporavka odlaze u Tešanj, gdje nastavlja sa svojim životom i nakon rata.

Optužnica[uredi | uredi kôd]

Po nalogu Tužilaštva BiH, 21. veljače 2012. godine, prema optužnici koju je podigao međunarodni tužitelj Jude Romano, Marina Grubišić-Fejzić je uhićena zajedno sa svoja tri suborca Ivanom Medićem, Srećkom Hercegom i Ivanom Zelenikom te optužena za navodne ratne zločine nad srpskim zarobljenicima.[1] Edib Buljubašić protiv kojega je također podignuta optužnica za ovaj slučaj, od prije je bio lišen slobode zbog počinjenih nedjela nevezanih za ratna događanja. U optužnici se navodi da je Marina Grubišić- Fejzić navodno zlostavljala zarobljene vojnike JNA iz čapljinske vojarne, kao i civile u vojnom zatvoru Dretelj. U dosadašnjem postupku pred Sudom Bosne i Hercegovine, Marina Grubišić- Fejzić se izjasnila da nije kriva.[2] Ispitivanje svjedoka od Tužilaštva počelo je 12. lipnja 2012. godine i trenutno je završnoj fazi.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • Marina Grubišić-Fejzić, jedina je ženska osoba protiv koje je kao pripadnice HOS-a podignuta optužnica za navodni ratni zločin. Ona je trenutno i jedina osoba s područja općine Čapljina protiv koje se vodio sudski proces za navodni ratni zločin.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Uhićeno prvo četvero s popisa od 59 osumnjičenih, Sanja Bjelica Šagovnović, dnevnilist.ba, preuzeto 13. prosinca 2012.
  2. Sud BiH: Optuženi u predmetu Ivan Zelenika i drugi izjasnili se da nisu krivi[neaktivna poveznica], preuzeto 13. prosinca 2012.