Martin Weinek

Izvor: Wikipedija
Martin Weinek
Martin Weinek
Kaspar Capparoni, Denise Zich i Martin Weinek
Rodno ime Martin Weinek
Rođenje 30. lipnja 1964., Leoben, Austrija
Supruga Eva Weinek (1998.-)
http://www.weinek-wein.at
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Martin Weinek (Leoben, Austrija, 30. lipnja 1964.) austrijski je glumac. Najpoznatiji je po svojoj ulozi u televizijskoj seriji Inspektor Rex, gdje glumi inspektora Fritza Kunza.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Weinek je studirao dramsku umjetnost od 1983. do 1986. kod profesora Petera P. Josta.[1] Od 1986. se predao kazališnim ulogama i glumio je u raznim bečkim kazalištima. Svoju je prvu malu filmsku ulogu imao u Nachsaisonu, gdje je glumio liftboja. Godine 1987. glumio je u Der Lechner Edi schaut ins Paradies Jure Soyfera, redatelja Georga Mittendreina na festivalu Ruhrfestspiele Recklinghausen i ulogu uličnog čistača u filmu Müllomania Dietera Bernera. Godine 1988. i 1989. Weinek je radio u bečkom Jura Soyfertheateru i još nekim manjim kazalištima, gdje je bio i redatelj, umjetnički direktor i producent.

Weinek se godine 1989. pojavio u televizijskoj seriji Calafati Joe. Od 1990. do 1991. je bio umjetničkim direktorom u hernalškom gradskom kazalištu.

Godine 1999. Weinek je dobio ulogu inspektora Kuntza u, ispostavilo se, jednoj od najpopularnijih austrijskih TV serija, Inspektoru Rexu, gdje, s prekidom, glumi do danas.

Pored svog glumačkog posla, Martin Weinek se od 1993. bavi i vinogradarstvom i vinarstvom. On i njegova supruga Eva, također glumica i dramatistica, imaju svoje vinograde kod Hagensdorfa (nedaleko Heiligenbrunna).

Filmografija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]