Matej Meštrić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Matej Meštrić (Presečno, 17. rujna 1932.), hrvatski građevinar i sveučilišni profesor. Projektirao je vukovarski Vodotoranj.

Diplomirao je 1960. na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu u Zagrebu. Magistrirao je 1978. i doktrorirao 1988..

Godine 1962. načinio je idejno rješenje za vukovarski Vodotoranj, kojega je i projektirao u Zagrebačkom Hidroprojektu,te sudjelovao kao konzultant u daljnjem tijeku njegove izgradnje, a samu izgradnju je izvodila Zagrebačka Hidrotehna sa kooperantima .

Radio je u zagrebačkoj Hidroelektri i GRO "Vladimir Gortan". Sudjelovao je u osnivanju Instituta građevinarstva Hrvatske (IGH).

Predavao je na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu, a prije toga na Građevinskom fakultetu u Zagrebu. Tijekom svoga sveučilišnoga rada napisao je knjigu Inženjerske konstrukcije za studij i praksu(knjiga je posvečena herojima Vukovara i simbolu Vukovara -vodotornju), te još četiri djela iz građevinarstva.

Surađivao je u časopisu Kroatische geotechnische Zeitschrift.

Meštrić je za projektiranje Vodotornja bio nadahnut vodotornjevima u Kuvajtu i Švedskoj, a nacrte za njih je proučavao u Njemačkoj (Karlsruhe) gdje je 6 mjeseci bio na stručnom usavršavanju.Za projekt vodotornja je osvojio prvu nagradu na natječaju za idejni projekt. Danas živi kao umirovljenik (sa skromnom mirovinom) u Novom Marofu,te i dalje volonterski radi na naučnim radovima iz građevinarstva.

Djela[uredi VE | uredi]

  • Meštrić, Matej. Inženjerske konstrukcije za studij i praksu -Sa posvetom herojima Vukovara i simbolu Vukovara - vodotornju, Zagreb : Aeroba, 2005., ISBN 953-99959-0-6

Literatura[uredi VE | uredi]