Maya Azucena

Izvor: Wikipedija
Maya Azucena
Maya 1.jpg
Žanr/ovisoul, r'n'b
Zanimanjepjevačica, skladateljica, dobrotvorni rad
Djelatno razdoblje2001. - danas
Internetska stranicaSlužbena web stranica
Nagrade
Porin za najbolju vokalnu suradnju itd.

Maya Azucena je američka pjevačica, skladateljica i kulturna veleposlanica iz New Yorka (Brooklyn).

Pohađala je umjetničku školu LaGuardia. U neovisnoj produkciji objavila je svoj prvi album 2003. godine. Najčešće pjeva soul i r'n'b glazbu. Do sada je objavila 6 samostalnih albuma. Gostovala je na albumima brojnih glazbenika. Gostovala je na albumu "Mind Control" Stephena Marleya, koji je nagrađen Grammyijem 2007. godine.[1] Njena pjesma "Make It Happen" bila je 3. na Billboardovoj ljestvici dance glazbe. Bila je proglašena najboljom alternativnom pjevačicom u izboru web stranice AllHipHop.com.

Maya Azucena na koncertu s Gibonnijem i Marijanom Brkićem.

Sudjelovala je u brojnim humanitarnim akcijama poput akcije za pomoć Darfuru, za pomoć Japanu, za borbu protiv raka dojke. Nastupala je i kao kulturna veleposlanica u kulturnim projektima američke vlade.

U Hrvatskoj je najpoznatija po suradnji s Gibonnijem na albumima "Unca fibre" i "Acoustic/Electric".[2] Osim na snimanjima albuma, sudjelovala je i na koncertnim i televizijskim nastupima Gibonnija. Dobitnica je dva Porina 2007. godine za pjesmu godine "Anđeo u tebi" i za najbolju vokalnu suradnju za istoimenu skladbu zajedno s Gibonnijem i Goranom Bare. Gostovala je na albumu "On je moj Bog" hrvatskog glazbenog sastava "Emanuel" te na albumu "Veliki umovi 21. stoljeća" grupe "Bolesna braća". Nastupila je na koncertu Olivera Dragojevića u pulskoj Areni 2007. godine. Također je nastupila na Božićnom gala koncertu u Bjelovaru 2018. godine.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Albumi:

  • Maya Who?!, 2003.
  • What You Don't Already Have, 2005.
  • The Rooftop: A LIVE SHOT, 2006.
  • Make It Happen (Gotta get up), 2007.
  • Junkyard Jewel, 2007.
  • Taste This, 2008.
  • Cry Love. 2011.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://mayaazucena.com/bio.htmlInačica izvorne stranice arhivirana 2. travnja 2012. Preuzeto 24. lipnja 2011.
  2. http://www.nacional.hr/clanak/42678/maya-azucena-sudbina-me-spojila-s-gibonnijemInačica izvorne stranice arhivirana 21. lipnja 2010. Preuzeto 24. lipnja 2011.