Michael Laitman

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Michael Laitman

Michael Laitman (Vitebsk (Bjelorusija), 31. kolovoza 1946.), kabalist, profesor ontologije i teorije znanja, osnivač i predsjednik Instituta za poučavanje i istraživanje Kabale “Bnei Baruch”, i Istraživačkog instituta Ashlag (ARI), neprofitne organizacije za istraživanje i didaktičke aktivnosti u polju Kabale. Laitman je učenik i osobni asistent Rabina Baruch Ashlaga, sina Rabina Yehude Ashlaga, autora Sulam (dosl., ljestve) komentara na Zohar.

Životopis[uredi VE | uredi]

Magistrirao je biokibernetiku na Politehničkom Sveučilištu u Sankt Peterburgu, a doktorirao filozofiju na Ruskoj akademiji znanosti u Moskvi.

Od 1970. radi na Lenjingradskom Politehničkom institutu na područjima istraživanja regulacije krvotoka u srcu i mozgu. Nakon zatvaranja instituta radi u Selvastopolju na Vojnomedicinskoj akademiji na području “svemirske medicine”.

1974. godine seli u Izrael, gdje radi u Vojnom zrakoplovstvu, na provjeri elektroničkih uređaja za navigaciju F-16 bombardera.

1976. počinje studirati i istraživati Kabalu.

1979. godine, tražeći nove pravce u Kabali, nailazi na kabalista rabina Barucha Shalom HaLevi Ashlaga (1906-1991), prvorođenog sina i nasljednika kabalista rabina Yehude Leiba HaLevi Ashlaga (1884-1954), znanog kao Baal HaSulam zbog svojega Sulam (ljestve)- komentara na Knjigu Zohar. Michael Laitman bio je toliko impresioniran Baruch Ashlagom, da mu je postao najbliži učenik i osobni pomoćnik, provodeći većinu svojega vremena u društvu svog poštovanog mentora i upijajući znanja koliko god je to mogao.

Danas Laitmana smatraju jednim od najvećih autoriteta za Kabalu. Autor je 30-ak knjiga koje su prevedene na deset jezika. Njegove se lekcije uživo emitiraju svakodnevno na Internetu.

Posljednjih godina, postao je traženi predavač u akademskim krugovima Sjedinjenih Američkih Država i Europe.

Rekli su o njemu:[uredi VE | uredi]

dr. Fred Alan Wolf, autor 11 knjiga među kojima je The Yoga of Time Travel (Joga putovanja kroz vrijeme) i Matter into Feeling: a New Alchemy of Science, Spirit and Mind into Matter (Materija u osjećaje: nova alkemija znanosti, duha i uma u materiju):

"Stvarno ste vrhunski majstor. Volio bih sjediti pred vašim nogama i dugo učiti."[1]

mr. Jeffery Satinover, s Odsjeka za fiziku Sveučilišta u Nici, Francuska, autor 7 knjiga o kvantnoj fizici i psihijatriji, uključujući Quantum Brain (Kvantni Mozak) i Cracking the Bible Code (Dekodiranje Biblijskog koda):

"Izlazak Kabale iz tajnosti u izvornom obliku povijesno je značajan i uistinu frapantan. Imao sam veliku privilegiju i čast osobno upoznati Rav Michael Laitmana... Dr. Laitman ovoj drevnoj disciplini donosi toplo srce, duboka učenja i iskustvo, kao i temeljito razumijevanje modernih načela empirizma. Veliki su umovi kroz stoljeća nalazili u izvornoj Kabali (moram upozoriti - za razliku od njezinih brojnih površnih varijanti), izvor ne-sektaškog, humanog i duhovnog vodstva."[2]

prof. Daniel Matt, jedan od vodećih svjetskih istraživača u Kabali, profesor židovske duhovnosti na Teološkoj uniji Berkley Sveučilišta u Kaliforniji, predavač na Sveučilištu Stanford, te Hebrejskom Sveučilištu u Jeruzalemu; objavio je šest knjiga, uključujući Zohar: The Book of Enlightment (Zohar: knjiga prosvjetljenja), Essential Kabbalah (Esencijalna Kabala),i God and Big Bang (Bog i Veliki prasak); trenutno radi na prvom komentiranom prijevodu Knjige Zohar na engleski jezik:

"Rav Michael Laitman jedinstvena je i fascinantna osoba: talentirani znanstvenik koji je oblikovao svrhovitu sintezu znanosti i Kabale."[3]

Arthur Goldwag, autor The Belifnet Guide to Kabbalah (Belifnetov vodič za Kabalu):

"Ovdje nema lažnih crvenih vrpci, nema lakovjernih obećanja o uspjesima u materijalnom svijetu. Umjesto toga, Rav Laitman nas poziva da transformiramo sebe - i svijet - kroz izazovan, često bolan rad kroz Kabalu"[4]

prof. Ervin Laszlo, voditelj Svjetskog vijeća mudrosti (World Wisdom Council), osnivač Budimpeštanskog kluba, jedan od prvih predstavnika na polju sistemske filozofije i opće teorije evolucije; izdao gotovo 70 knjiga prevedenih na 18 jezika; predavao na brojnim sveučilištima u SAD i Europi:

"U vrijeme kritičnih izbora za našu budućnost na ovom planetu, drevna mudrost Kabale posjeduje obnovljenu bitnost i korisnost. Mudrost sadržana u klasičnim spisima (Biblija) mora se iznijeti na otvoreno kako bi iznijela probleme s kojima se susrećemo i pokazala koje su nam mogućnosti otvorene, a ta se poruka mora omogućiti svim ljudima, u Izraelu i cijelom svijetu. Rav Michael Laitman kvalificiran je kao nitko drugi za ovaj sudbonosni izazov, kroz kojeg ispunjava svoju povijesnu misiju."[5]

dr. Tamar Frankiel, autor knjige The Gift of Kabbalah: Discovering the Secrets of Heaven, Renewing Your Life on Earth (Dar Kabale: otkrivanje tajni nebesa, obnavljajući svoj život na Zemlji):

"dr. Laitman objašnjava kako je Kabala, shvaćena ispravno, znanost duhovne mudrosti koja transformira naše želje kako bismo mogli donijeti dobrobit cjelokupnoj kreaciji.[4]

Knjige:[uredi VE | uredi]

 • Attaining the Worlds Beyond (HTML)
 • A Guide to the Hidden Wisdom of Kabbalah (HTML)
 • Kabbalah, Science and the Meaning of Life (PDF | Word | HTML)
 • Introduction to the Book of Zohar: Volume 1 — The Science of Kabbalah (Pticha) (HTML)
 • Introduction to the Book of Zohar: Volume 2 — Introduction to the Book of Zohar (PDF | Word | HTML)
 • The Kabbalah Experience (HTML)
 • Kabbalah for Beginners (HTML)
 • Basic Concepts in Kabbalah (PDF | Word | HTML)
 • The Path of Kabbalah (HTML)

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. iz filma "Ups and downs in San Francisco"
 2. iz recenzije za knjigu "Kabbalah, science and the meaning of life"
 3. iz recenzije za knjigu "Kabbalah Revealed"
 4. 4,0 4,1 iz recenzije za knjigu "Awakening to Kabbalah"
 5. iz predgovora knjige "Kabbalah Revealed"

Literatura[uredi VE | uredi]

Vidi još[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]