Midian

Izvor: Wikipedija
Midian
Cradle of Filth (studijski album)
Žanrekstremni metal
Objavljen30. listopada 2000.[1]
Snimanje21. lipnja – kolovoz 2000.[2]
StudioParkgate Studios (Battle, East Essex, Ujedinjeno Kraljevstvo)
Trajanje58:59
IzdavačMusic for Nations
Producent(i)John Fryer, Doug Cook(ed)
Recenzije
Kronologija albuma – Cradle of Filth
From the Cradle to Enslave
(1999.)
Midian
(2000.)
Bitter Suites to Succubi
(2001.)

Midian je četvrti studijski album britanskog ekstremnog metal sastava Cradle of Filth. Diskografska kuća Music for Nations objavila ga je 30. listopada 2000. godine. Označio je povratak gitarista Paula Allendera grupi, kao i dolazak bubnjara Adriana Erlandssona (At the Gates, The Haunted) i klavijaturista Martina Powella (My Dying Bride, Anathema).

O albumu[uredi | uredi kôd]

Midian je bio nadahnut romanom Cabal engleskog autora Clivea Barkera i njegovom naknadnom filmskom adaptacijom Noćna vrsta. Dani Filth dodatno je objasnio utjecaj u intervjuu s časopisom Empire u rujnu 2012. godine:

Wikicitati »Voljeli smo Cabal, Igru prokletstva i Knjige krvi te nam se sviđalo sve što je sadržavalo "Clive Barker predstavlja..." prije nego što su ljudi znali tko je on. To je stvorilo tajnovitu atmosferu: trebao bi znati tko je ovo, ali ne znaš. Na neki način Midian i je i nije konceptualni album: njegov naslov jednostavno ima smisla. Glavna skladba, "Tortured Soul Asylum", govori o Midianu, a likovi koji se pojavljuju u ostatku [albuma] zajedno stvaraju kolektiv iz tog mističnog mjesta u kojemu žive čudovišta.[3]«

Doug Bradley, koji se glumio Lylesberga u Noćnoj vrsti (ali je poznatiji kao Pinhead iz Barkerovih Gospodara pakla i njegovih nastavaka), na nekim skladbama recitira.

U Bibliji su "Midjanci" arapsko pleme proizašlo iz Abrahamove loze, dok je sam Midjan mjesto na kojem je Mojsije proveo svoj četrdesetogodišnji izgon iz Egipta. Biblijski Midjanci dobili su ime po Midjanu, sinu Abrahama i jedne od njegovih konkubina. Danas se nekadašnje midjansko područje nalazi u dijelićima zapadne Saudijske Arabije, južnog Jordana, južnog Izraela i na planini Sinaj. Midjanci se također često spominju u Kuranu, gdje se ime na arapskom spominje kao Madjan. Midian u Cabal i Noćnoj vrsti skriveni je grad zapadno od Calgaryja u Alberti, Kanadi, u kojem se čudovišta skrivaju od čovječanstva.

U skladbi "Cthulhu Dawn" priziva se lika iz Cthulhu mitova horor pisca H. P. Lovecrafta.

Uvodni stih iz skladbe "Lord Abortion" ("Care for a little necrophilia?", na hrvatskom "Jeste li za malo nekrofilije?") citat je iz filma Brazil Terryja Gilliama (koji u filmu izgovara Kim Greist, ali na albumu ju izgovara Toni King, supruga frontmena Danija Filtha).

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Tekstovi: Dani Filth, glazba: Cradle of Filth, osim za bonus pjesmu "For Those Who Have Died", koju su skladali Andy Sneap i Martin Walkyier.

Br. Skladba Trajanje
1. „At the Gates of Midian” (instrumental) 2:21
2. „Cthulhu Dawn”   4:17
3. „Saffron's Curse”   6:32
4. „Death Magick for Adepts”   5:54
5. „Lord Abortion”   6:50
6. „Amor e Morte”   6:44
7. „Creatures That Kissed in Cold Mirrors” (instrumental) 3:01
8. „Her Ghost in the Fog”   6:23
9. „Satanic Mantra”   0:50
10. „Tearing the Veil from Grace”   8:13
11. „Tortured Soul Asylum”   7:54
58:59

Objava[uredi | uredi kôd]

Midian je 30. listopada 2000. godine objavila diskografska kuća Music for Nations. Dosegao je 63. mjesto na britanskoj ljestvici albuma.[4]

Za skladbu "Her Ghost in the Fog" bio je snimljen glazbeni spot, koji se često reproducirao na programu MTV2 i ostalim rock programima, a režirao ga je Alex Chandon (koji je također bio i redatelj horor filma Cradle of Fear iz 2001. godine u kojem se pojavio Dani Filth). "Her Ghost in the Fog" pojavio se u glazbi za film Sestre iz pakla 2000. godine te u videoigri Brütal Legend 2009. godine.

Album je 2012. godine ponovno objavio The End Records.[5]

Recenzije[uredi | uredi kôd]

NME je izjavio da je ovo "jedan od najsmješnijih albuma koje ćete ikada čuti", ali je njegova recenzija bila pozitivna.[6]

Adam Bregman, glazbeni kritičar sa stranice AllMusic, dodijelio je albumu tri od pet zvjezdica te je izjavio: "Prva polovica Midiana simfonijska je i sotonističkog prizvuka kao i u bilo kojem black metalu prije njega, ali druga polovica prepuna je skladbi koje samo zauzimaju mjesto i ne grizu. Izgleda da Cradle of Filth, poput mnogih black metal sastava, nikad nije čuo za refren ili stih. Možda čistome zlu nisu potrebne zarazne dionice da bi se mogao prodavati. Ali što više Midian postaje uneređeniji i nastavlja u beskraj, čak i mladi sotonistički obožavatelji grupe htjet će ga ugasiti kako bi mogli mučiti obiteljsku mačku."[7]

Osoblje[uredi | uredi kôd]

Cradle of Filth
Dodatni glazbenici
Ostalo osoblje

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) Cradle of Filth - Midian na metal-archives.com Pristupljeno 17. siječnja 2019.
  2. (engl.) A DOWNLOAD OF FILTH nme.com, pristupljeno 17. siječnja 2019.
  3. Williams, Owen. The Strange Case of Clive Barker's Nightbreed. Empire
  4. (engl.) Artist Chart History - Cradle of Filth. Official Charts Company. Pristupljeno 26. travnja 2014.
  5. (engl.) Woodley, Laura. 20. lipnja 2012. Cradle of Filth to Release Eight Album Reissues – Cradle of Filth. theorderofthedragon.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. listopada 2016. Pristupljeno 18. rujna 2012.
  6. NME: 42. 18. studenoga 2000. Parametar |title= nedostaje ili je prazan (pomoć)
  7. (engl.) Cradle of Filth - Midian na allmusic.com Pristupljeno 17. siječnja 2019.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Izvorno ime skladbe jest "For Those Who Died", ali je njezinom imenu greškom bila dodana riječ "Have" na japanskoj inačici