Violončelo

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Violončelo
Čelo
Violončelo
Klasifikacija
Raspon tonova
Range cello.png
Srodna glazbala
  • Ostali gudački instrumenti
Glazbenici
Graditelji

Violončelo (violoncello, cello, čelo) je gudačko glazbalo, mnogo veće od violine i viole.

Pri sviranju se drži među koljenima. Na kraju trupa ima šiljasti klin (nogu) kojim ga svirač oslanja o pod. Note za violončelo najčešće se pišu u F-ključu, ali se upotrebljavaju još dva ključa, G i C (tenor ključevi).

Najsavršenija gudačka glazbala izrađivali su u XVII. stoljeću talijanski majstori Stradivari, Guarneri i Amati. Gudački instrumenti mogu sačinjavati i manje (komorne) sastave, kao što su gudački trio, gudački kvartet i komorni gudački orkestar.

Skladatelji[uredi VE | uredi]

Najznačajniji skladatelji za violončelo su bili: Johann Sebastian Bach, Antonio Vivaldi, Luigi Boccherini, Joseph Haydn, Antonin Dvorak, Robert Schumann.

Glazbenici[uredi VE | uredi]

Među najvećim violončelistima svakako su Pablo Casals, Mstislav Rostropovič, Antonio Janigro, Pierre Fournier, Grigorij Pjatigorski, Paul Tortelier, Enrico Mainardi, Jaquline du Pre, Mischa Maisky, Yo-Yo Ma. Poznata hrvatska violončelistica je Jelena Očić, sestra hrvatske orguljašice Ljerke Očić.

Gudalo[uredi VE | uredi]

Gudalo ima strune napravljene od dlake iz konjskog repa. Da bi mogle proizvoditi zvuk strune se mažu kalafonijem. Kalafonij je stvrdnuti prah.

Žice[uredi VE | uredi]

Čelo ima četiri žice: C, G, d, a. C je najdublja, a a najviša. Na čelu postoje čivije, (one su na vrhu violončela i izgledaju kao vijci) pomoću kojih zatežemo žice. Tim zatezanjem štimamo čelo i žicu tako da bi imali odgovarajući zvuk. Kada gudalo stavimo na žicu, i povučemo žica proizvodi vibracije, a zvuk izlazi kroz otvore na čelu koji liče malom slovu f.

Hvataljka i konjić[uredi VE | uredi]

Hvataljka je mjesto iznad kojeg stoje žice. Kada se prst stavi na žicu i pritisne, žica dobije obostrani pritisak i proizvodi odgovarajući zvuk. Konjić je jedan od dijelova čela koji kad se pomakne malo više, čelo se raspada. Malo ispod nje se nalaze i druga četiri vijka koji služe za štimanje.


Instruments.png Nedovršeni članak Violončelo koji govori o glazbenim instrumentima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.