Miraculous – Pustolovine Bubamare i Crnog Mačka

Izvor: Wikipedija
Miraculous – Pustolovine Bubamare i Crnog Mačka
Naslov izvornika
Miraculous: Tales of Ladybug and Cat Noir, Miraculous, les aventures de Ladybug et Chat Noir
Formatdječja animirana serija, komedija, drama, romantika, superheroji, znanstvena fantastika
AutorThomas Astruc
Jeremy Zag
Država podrijetlaFrancuska
Italija
Južna Koreja
Jezikengleski
francuski
Broj epizoda131
Broj sezona5
Produkcija
Trajanje epizode22 minute
Prikazivanje
U HrvatskojRTL Kockica
Emitiranje1. rujna 2015. – još traje
Vanjske poveznice
Članak o seriji na IMDb-u

Miraculous – Pustolovine Bubamare i Crnog Mačka (fran. Miraculous, les aventures de Ladybug et Chat Noir, eng. Miraculous: Tales of Ladybug & Cat Noir) je računalno-animirana serija francuskih studija Zagtoon i Method Animation u suradnji talijanskog De Agostini Editore, japanskog Toei Animation i južnokorejskog SAMG Animation. Serija prati dvoje tinejdžera iz Pariza, Marinette Dupain-Cheng i Adrien Agrestea koji se pomoću čarobnog nakita pretvaraju u superheroje Bubamaru i Crnog Mačka te svojim moćima spašavaju građane Pariza od zlikovaca.

U Hrvatskoj se serija prikazivala na RTL Kockici.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Smješteno u Pariz današnjice, radnja prati Marinette Dupain-Cheng i Adriena Agresta koji se pomoću svojih kwamija i čarobnog nakita pretvaraju u superheroje Bubamaru i Crnog Mačka da bi čuvali grad od zlikovaca koje stvara Leptir Noći - tajnoviti neprijatelj. Uz svoje dužnosti kao čuvari grada Marinette i Adrien moraju se snaći i u svojim običnim svakodnevnim životima, u koji pripadaju škola, obitelj, prijatelji i prva ljubav.

Hrvatska sinkronizacija[uredi | uredi kôd]

Uloge Francuska verzija Engleska verzija Hrvatska verzija
Marinette Dupain-Cheng/Bubamara Anouck Hautbois Cristina Vee Zrinka Antičević
Adrien Agreste/Crni Mačak Benjamin Bollen Bryce Papenbrook Dino More
Tikki Marie Nonnenmacher Mela Lee Kristina Habuš  
Plagg Thierry Kazazian Max Mittelman Daniel Dizdar
Gabriel Agreste/Leptir Noći Antoine Tomé Keith Silverstein Vinko Štefanac
Chloé Bourgeois Marie Chevalot Selah Victor Monika Berberović  
Alya Césaire Fanny Bloc Carrie Keranen Gordana Džepina
Nino Lahiffe Alexandre Nguyen Ben Diskin Nikola Marjanović
Wang Fu Gilbert Lévy Paul St. Peter Branko Smiljanić (S01), ??? (S02)
Nathalie Sancoeur Nathalie Homs Sabrina Weisz Mima Karaula

Koncept i ideja[uredi | uredi kôd]

Serija bazira na originalnoj ideji francuskog pisca animatora Thomasa Astruca, koji je bio inspriran jednom djevojkom, Japanskim anime i “desetljećima čitanja stripova“.[1][2] U intevjuu za Nolife, Astruc je rekao da je radio kao animator na seriji W.I.T.C.H. kada je upoznao ženu koja je nosila majcu s bubamarom te su si počeli međusobno slati crteže koji su često u sebi imali bubamare.

Astruc je također istaknuo da je Marinetteina frizura s kečkama napravljena prema toj ženi. Također su radili na crtiću A.T.O.M. oko 2004–05. Astruc je prvi nacrtao Bubamaru na ljepljivim papirićima i primijetio koliko je jak lik Bubamare. Nije imao sjećanja da je u stripovima vidio superheroje s temom bubamare.[3]

Astruc je namjeravao od Bubamare napraviti seriju stripova dok nije upoznao Jeremyja Zaga, kojem se svidio projekt i želio ga je producirati kao crtani film; Zag je tada imao 25 ​​godina i nije imao iskustva iz industrije crtića.[3]

Pri stvaranju Crnog Mačka Astruc se oslanjao na to da bubamare donose sreću pa bi njen partner trebao biti suprotnost i imati moći nesreće. Za njih inspiracije su mu bile likovi kao Spider-Man i Catwoman.[3]

Lik po imenu Félix prvobitno je trebao imati ulogu Crnog Mačka, ali kasnije je odbačen u korist Adriena Agrestea jer je kreativni tim smatrao da je Félix klišej muškog anime protagonista i da će im Adrien dopustiti da ispričaju više zanimljivih priča.[4][5] U rujnu 2015., Astruc je naznačio da je otvoren za ponovno razmatranje lika Félixa[6], ali je od toga odustao do veljače 2016., napisavši da je lik loša ideja.[7] Dvije godine kasnije, 2019., Félix je preuređen u Adrienovog rođaka i preimenovan je u Félix Graham de Vanily.

Animacija[uredi | uredi kôd]

Kada se Toei Animation ukljućio kao ko-producent u lipnju 2012. prvo bilo najavljeno da će serija biti ručno animirana u veselom manga stilu.[8] Kasnije u rujnu, Zagtoon, Method, & Toei objavili su tradicionalno animirani promotivni video za Miraculous Ladybug.[9][10] Video je prikazivao Marinette (u sličnoj odjeći kao u trenutnoj seriji) kao Bubamaru, i sada odbačenog Félixa (kasnije Adrienov rođak) kao Crnog Mačka, Marinettinog i Félixovog kwamija, Tikki i Plagga, Leptira Noći (bez maske i s drugačijom odjećom, izgledom i jazbinom u odnosu na aktualnu seriju), a također i neke akumatizirane negativce: Mimičar i Gospodin Golub. Njihov tadašnji miraculous i njihove transformacijske sekvence imale su drugačiji izgled sličan trenutnom nakitu i transformacijama u seriji. Demo pjesmu iz promotivnog spota izveo je i skladao Noam, koji će kasnije skladati glazbu i izvoditi pjesme za trenutnu seriju.[11]

Cijeli koncept animea bio je uspješan; ali postojala je zabrinutost oko tržišne mogućnosti tradicionalne 2D animacije i poteškoća u animiranju crvenog kostima Bubamare s crnim točkama jer se nisu mogle popratiti pri animaciji svakog kadra. Izvršni producent Jared Wolfson rekao je da Zag želi da animacija bude filmska i epska, jedinstvena i drugačija, te je rekao da nastavljaju surađivati ​​s Toeijem jer donosi azijsku inspiraciju i da bi 2D verzija serije mogla biti potencijalni proizvod za buduće svrhe.[12]

Spomenuti problem s 2D animacijom riješen je prelaskom na CGI animaciju; prijelaz je također omogućio lakšu implementaciju kutova mobilne kamere. SAMG Animation, CGI animacijski studio smješten u Južnoj Koreji službeno se pridružio produkciji u studenom 2012. i producirao je modeliranje i animaciju. Zag se kasnije prisjetio da je SAMG odabran zbog njihove kvalitete što je odlučio u video poruci koju je poslao južnokorejskoj tiskovnoj konferenciji koju je 2015. održala tvrtka sa sjedištem u Seulu. Astruc i pomoćnik redatelja, Wilfried Pain, uputili su animatore da ne improviziraju scene kako bi stvari bile dosljedne i razumljive. Pain procjenjuje da sekoristi oko 350-400 kadrova u tipičnoj 20-minutnoj epizodi; s 10 panela po snimci, što čini do 4000 panela po epizodi. Wolfson je rekao da animacija emisije donosi dinamične kutove kamere i teksturu.[12] Trailer s novim CGI animiranim stilom objavljen je u listopadu 2013., godinu dana kasnije.

Prije debija u Francuskoj 19. listopada 2015. na TF1, serija je prvi put prikazana u Južnoj Koreji 1. rujna 2015. na EBS1. U Sjedinjenim Američkim Državama, serija je izvorno debitirala na Nickelodeonu 6. prosinca 2015. prije nego što je uklonjena s rasporeda mreže 2016. 8. travnja 2019., seriju je službeno preuzeo Disney Channel u Sjedinjenim Državama i od tada se počela tamo emitirati. U Ujedinjenom Kraljevstvu i Irskoj, emisija je premijerno prikazana 30. siječnja 2016. na Disney Channelu i emitirana do 30. rujna 2020. kada se kanal zatvorio u zemlji, prebacujući sav svoj sadržaj na Disney+.

Dana 22. siječnja 2018. Zag je na Instagramu objavio da ekipa radi na 4. i 5. sezoni.

Dana 18. travnja 2021. godine potvrđeno je da će serija osim 4. i 5. sezone imati još dvije sezone (sezona 6 i 7).[13]

Pisanje[uredi | uredi kôd]

Dok se serija reklamira kao zapadnjačka priča o superherojima, njena tematska osnova japanski je žanr mahō shōjo (čarobna djevojka), s fokusom na sekvence transformacije, školu, okupljanje tima heroja, životinja i kolaža na kraju epizoda. Konkretno, Bubamara je pod snažnim utjecajem žanrovske znamenite serije Mjesečeva ratnica: ne samo da ime Marinette ("mala mornarica") podsjeća na naslov Mjesečeva ratnica već i magični pratioci glavnih likova odražavaju Lunu i Artemis Mjesečeve ratnice, glavne moć negativca nalikuje onoj kraljice Beryl, a cijela radnja serije paralelna je s pričom o mornaru Saturnu.[14]

Bubamara sadrži brojne druge izravne i neizravne reference na svoju inspiraciju. Koncept emisije izvorno se bavio političkim temama, usmjerenim prema tinejdžerima i mladim odraslim osobama. Međutim, nakon što nije uspjela postići popularnost na mrežama, preopremljena je za mlađu ciljnu publiku.

Astruc je rekao da je oduševljen što emisija može doprijeti do mlađih i starijih ljudi.[3]

Za pisanje svake epizode potrebno je oko 3 mjeseca, od nule do konačne provjere emitera. Pomoćnik redatelja, Wilfried Pain, rekao je da se svaka epizoda sastoji od dva dijela: aspekta sitcoma gdje likovi moraju govoriti sami za sebe i akcijskog elementa u kojem se kamera uvijek kreće. Noam Kaniel piše glazbu i pjesme. Kaniel je također radio na akcijskim superherojskim emisijama kao što su X-Men, Code Lyoko, W.I.T.C.H., Fantastic Four, Power Rangers, Digimon Fusion i Glitter Force. Kaniel i Zag zajedno su napisali uvodni špicu. Alain Garcia napisao je engleske tekstove, koje pjevaju Wendy Child i Cash Callaway.[15] Francusku verziju izveli su Marily i Noam Kaniel.

Kritike[uredi | uredi kôd]

Kimberly Cooper, spisateljica bloga koja je pridonijela medijima kao što je The Huffington Post,[16] napisala je da je emisija inspirirala tinejdžere i odrasle da kreiraju i propagiraju Miraculous remikse i svidjelo joj se što se u emisiji pojavljuju multirasni likovi kao u filmu Big Hero 6, koji je osvojio Oscara. Ona je "brzo shvatila da je u tijeku daleko zanimljiviji i širi čudesni pokret".

Caitlin Donovan s internetske stranice Epicstream nabrojala ju je kao jednu od svojih 10 najdražih animiranih serija iz 2015. Napisala je da su "likovi toliko šarmantni da su poznate situacije u seriji čista zabava, a ne iritantni, s kreativnim borbama i dobrom CGI animacijom“. Napisala je da je "Marinette divna kao glavni lik koji je istinski nespretna kao školarka, ali samouvjerena kao superheroj, što stvara zanimljiv kontrast."

Ella Anders iz BSCKids napisala je da se serija ističe zbog načina na koji "usklađuje žanr čarobne djevojka i žarn superheroja zajedno ".

Robert Lloyd iz Los Angeles Timesa predstavio je seriju kao "pametan, romantičan, zabavan, način na koji neki od nas preferiraju priče o superherojima". Otkrio je da likovi "imaju izgled ekstrudirane plastike oubičajene u CGI crtanim filmovima", ali "u tim je granicama dizajn lijep, a animacija elegantna, a puno je posla uloženo u postavljanje i izvedbu akcijskih scena".[17]

Sjevernoamerički Precis Syndicate nazvao je emisiju "autentičnom i aspirativnom – pričom o današnjem modernom superheroju svake djevojke. Serija, o mladoj djevojci koja koristi svoje superherojske moći i nevini optimizam kako bi spasila Paris od zlog Leptira Noći, bez sumnje će nadahnuti današnju mladež da pokuša spasiti stvar, svaki dan na svoj način."

Andrea Reiher iz Zap2It napisala je da su "priče bogate obitelji, prijateljima, avanturama, spletkama, negativcima, kreativnošću i više, pružajući teme koje su povezane i relevantne za djecu i predtinejdžere" i očekivala je da će to biti veliki hit na Nickelodeonu.

Nekoliko recenzenata medija očekivalo je da će igračke marke Miraculous biti među popularnim svojstvima superheroina za 2016. godinu. Zag se udružio s tvrtkom Bandai kako bi objavio igračke temeljene na Miraculousu, kao i ugovore za izradu odjeće i druge robe marke Miraculous.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Keslassy, Elsa; Keslassy, Elsa. 4. listopada 2010. Duo prep S3D superhero toon. Variety (engleski). Pristupljeno 29. siječnja 2022.
  2. Miraculous Thomas Astruc — Miraculous F.A.Q. web.archive.org. 21. ožujka 2016. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. ožujka 2016. Pristupljeno 29. siječnja 2022.CS1 održavanje: bot: nepoznat status originalnog URL-a (link)
  3. a b c d - YouTube. www.youtube.com. Pristupljeno 29. siječnja 2022.
  4. https://twitter.com/thomas_astruc/status/659174665580081152. Twitter. Pristupljeno 29. siječnja 2022. Vanjski link u parametru |title= (pomoć)
  5. Countdown to Miraculous Tales of Ladybug & Cat Noir Is On – BSCkids (engleski). Pristupljeno 29. siječnja 2022.
  6. https://twitter.com/thomas_astruc/status/647452404137463809. Twitter. Pristupljeno 29. siječnja 2022. Vanjski link u parametru |title= (pomoć)
  7. https://twitter.com/thomas_astruc/status/698923032044269568. Twitter. Pristupljeno 29. siječnja 2022. Vanjski link u parametru |title= (pomoć)
  8. Keslassy, Elsa; Keslassy, Elsa. 6. lipnja 2012. Zagtoon to produce 'Knight Five'. Variety (engleski). Pristupljeno 29. siječnja 2022.
  9. Komatsu, Mikikazu. VIDEO: Toei Animation and French Company ZAGToon Collaborate on "Lady Bug". Crunchyroll (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 29. siječnja 2022. Pristupljeno 29. siječnja 2022.
  10. Zagtoon, Toei's Ladybug Animated Trailer Streamed. Anime News Network (engleski). Pristupljeno 29. siječnja 2022.
  11. https://twitter.com/ferisae_/status/1216030500613214208. Twitter. Pristupljeno 29. siječnja 2022. Vanjski link u parametru |title= (pomoć)
  12. a b Kitsune, Krystal. 24. prosinca 2015. INTERVIEW WITH: Miraculous Ladybug executive producer, Jared Wolfson. The Kitsune Network (engleski). Pristupljeno 29. siječnja 2022.
  13. Miraculous Seasons 6 and 7 Officially Confirmed – Miraculous Ladybug News (engleski). Inačica izvorne stranice arhivirana 14. ožujka 2022. Pristupljeno 29. siječnja 2022.
  14. April 2021, Erin Horáková Issue: 19. 21. travnja 2021. Miraculous: Tales of Ladybug & Cat Noir. Strange Horizons (engleski). Pristupljeno 29. siječnja 2022.
  15. Prijavite se na Facebook. Facebook. Pristupljeno 29. siječnja 2022.
  16. Kimberly Cooper | HuffPost. www.huffpost.com (engleski). Pristupljeno 29. siječnja 2022.
  17. Critic's Choice: 'Miraculous: Tales of Ladybug & Cat Noir,' a French turn on teenage superheroes. Los Angeles Times (engleski). 27. kolovoza 2016. Pristupljeno 29. siječnja 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]