Mladen Kušec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mladen Kušec
Mladen Kušec
Mladen Kušec na dodjeli Večernjakove ruže 2018. za radijsku osobu godine
Rođenje 24. veljače 1938.
Zagreb
Smrt 2. studenoga 2020.
Zagreb
Nacionalnost Hrvat
Poznat(a) po Bijela vrana, Tonkica palonkica frr...,
Patuljci pojma nemaju, Mama, tata i ja
Zanimanje pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar
Portal o životopisima

Mladen Kušec (Zagreb, 24. veljače 1938.Zagreb, 2. studenoga 2020.) bio je hrvatski pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u Zagrebu 1938. godine. U rodnom je gradu polazio osnovnu školu, gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu.[1] Diplomirao je jugoslavistiku 1963. godine na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.

Preminuo je 2. studenoga 2020. godine u 83. godini života.[2]

Profesionalni put[uredi | uredi kôd]

U svojem je radu jednako prisutan na Hrvatskoj televiziji i na Hrvatskom radiju kao i u književnosti, posebice onoj za djecu. Godine 1963. zaposlio se kao novinar na tadašnjem Radio Zagrebu. Do danas je osmislio i ostvario brojne emisije (Tonkica Palonkica, frrr..., Patuljci pojma nemaju, Bijela vrana, Hihotići i dr.) koje su stekle veliku popularnost, jednako među mladima i među odraslima.

I kad piše i kad razgovara s djecom na hrvatskom radiju ili televiziji, njegova su tema djevojčice i dječaci, mame i tate, koji nikad nemaju dovoljno vremena za sebe. Kroz šalu, smijeh ili zanimljivu priču, pokušava djeci i ljudima pomoći da nađu sebe, da prepoznaju sve one čari života oko sebe i da čuvaju sve dobro među ljudima i u prirodi koja ih okružuje.

Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa na Hrvatskom radiju od 1989. do 1994. godine. godine, a nakon toga godinu i pol urednik Radio Sljemena.

Od 1963. godine član je Hrvatskog novinarskog društva, a od 1968. godine Društva hrvatskih književnika.

Radijske i TV emisije[uredi | uredi kôd]

Tonkica Palonkica frrr..., Bijela vrana, Hihotići, Patuljci pojma nemaju i Sedmi vjetar i danas su prepoznatljive radio i televizijske emisije djeci i odraslima. Radio emisija Bijela vrana emitira se od 1973. godine. U njoj propituje jesu li djeca doista mala ili ih odrasli samo ne shvaćaju ozbiljno. U razgovorima s neobičnom djecom, bijelim vranama, dokazuje da djeca često razmišljaju ozbiljnije od odraslih.

"Bio sam oduvijek Bijela Vrana, pa sam ih kao književnik i novinar tražio. I djeca su male bijele pozitivne vrane u kojima ćeš uvijek naći i otkriti nešto novo.", Mladen Kušec o sebi.

Radio emisija Tonkica Palonkica frrr... 2014. godine uprizorena je na kazališnim daskama.

Književni rad[uredi | uredi kôd]

Njegov je književni rad, pjesništvo i proza, posvećen djeci i mladeži. Od ranih 1970-ih, kada je objavio prvu knjigu Dobar dan, napisao je još tridesetak knjiga. Mjesto radnje je često zagrebačka sredina, gdjekad i s autobiografskim elementima kao Krijesnice predgrađa, 1994. godine. Pjesme i prozu povezuje prožetost humorom te jednostavno progovaranje o temama zanimljivima djeci. Knjige u kojima se uobličava tzv. filozofija djetinjstva su dječje ljubavne pjesme Volim te, iz 1973. godine te Plavi kaputić, iz 1974. godine. Godine 2012. izdaje slikovnicu Adrianin plavi svijet namijenjenu osnovnoškolskoj djeci, koja uči ekologiji, a objavljena je na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Objavio je i knjigu o Domovinskome ratu, Ubili su mi kuću, 1991. godine.

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Preminuo novinar i pisac Mladen Kušec, tvorac "Tonkice Palonkice". Index. 2. studenoga 2020. Pristupljeno 5. studenoga 2020.
  2. Odlazak legende, preminuo je Mladen Kušec, pristupljeno 2. studenog 2020.
  3. Preminuo legendarni novinar i pisac Mladen Kušec. Večernji list. 2. studenoga 2020. Pristupljeno 5. studenoga 2020.
  4. R. S. 2. studenoga 2020. Preminuo Mladen Kušec, legendarni novinar i autor brojnih knjiga za djecu i mlade. Dnevnik. Pristupljeno 5. studenoga 2020.
  5. Direktno.hr – Dodijeljene nagrade 'Večernjakova ruža', evo tko su sve dobitnici (objavljeno 17. ožujka 2018.), pristupljeno 6. studenoga 2020.
  6. Dodijeljene HND-ove godišnje nagrade: Đurđica Klancir novinarka godine. hnd.hr. Hrvatsko novinarsko društvo. 18. prosinca 2020. Pristupljeno 19. prosinca 2020.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta