Mladen Kušec

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mladen Kušec
Rođenje 24. veljače 1938., Zagreb, Hrvatska
Nacionalnost Hrvat
Poznat(a) po radio emisije
Bijela vrana, Tonkica palonkica frr...,
TV
Patuljci pojma nemaju, Mama, tata i ja
Zanimanje pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar
Portal: Životopis

Mladen Kušec (Zagreb, 24. veljače 1938.), hrvatski je pjesnik, pripovjedač, publicist i novinar.

Životopis[uredi VE | uredi]

Mladen Kušec rođen je u Zagrebu 1938. godine. U rodnom je gradu polazio osnovnu školu, gimnaziju i studij na Filozofskom fakultetu. Diplomirao je jugoslavistiku 1963. godine na Filozofskome fakultetu u Zagrebu.

Profesionalni put[uredi VE | uredi]

U svojem je radu jednako prisutan na Hrvatskoj televiziji i na Hrvatskom radiju kao i u književnosti, posebice onoj za djecu. Godine 1963. zaposlio se kao novinar na tadašnjem Radio Zagrebu. Do danas je osmislio i ostvario brojne emisije (Tonkica Palonkica, frrr..., Patuljci pojma nemaju, Bijela vrana, Hihotići i dr.) koje su stekle veliku popularnost, jednako među mladima i među odraslima.

I kad piše i kad razgovara s djecom na hrvatskom radiju ili televiziji, njegova su tema djevojčice i dječaci, mame i tate, koji nikad nemaju dovoljno vremena za sebe. Kroz šalu, smijeh ili zanimljivu priču, pokušava djeci i ljudima pomoći da nađu sebe, da prepoznaju sve one čari života oko sebe i da čuvaju sve dobro među ljudima i u prirodi koja ih okružuje.

Bio je urednik Obrazovnog i dječjeg programa na Hrvatskom radiju od 1989. do 1994. godine. godine, a nakon toga godinu i pol urednik Radio Sljemena.

Od 1963. godine član je Hrvatskog novinarskog društva, a od 1968. godine Društva hrvatskih književnika.

Radio i tv emisije[uredi VE | uredi]

Tonkica Palonkica frrr..., Bijela vrana, Hihotići, Patuljci pojma nemaju i Sedmi vjetar i danas su prepoznatljive radio i televizijske emisije djeci i odraslima. Radio emisija Bijela vrana emitira se od 1973. godine. U njoj propituje jesu li djeca doista mala ili ih odrasli samo ne shvaćaju ozbiljno. U razgovorima s neobičnom djecom, bijelim vranama, dokazuje da djeca često razmišljaju ozbiljnije od odraslih.

"Bio sam oduvijek Bijela Vrana, pa sam ih kao književnik i novinar tražio. I djeca su male bijele pozitivne vrane u kojima ćeš uvijek naći i otkriti nešto novo.", Mladen Kušec o sebi.

Radio emisija Tonkica Palonkica frrr... 2014. godine uprizorena je na kazališnim daskama.

Književni rad[uredi VE | uredi]

Njegov je književni rad, pjesništvo i proza, posvećen djeci i mladeži. Od ranih 1970-ih, kada je objavio prvu knjigu Dobar dan, napisao je još tridesetak knjiga. Mjesto radnje je često zagrebačka sredina, gdjekad i s autobiografskim elementima kao Krijesnice predgrađa, 1994. godine. Pjesme i prozu povezuje prožetost humorom te jednostavno progovaranje o temama zanimljivima djeci. Knjige u kojima se uobličava tzv. filozofija djetinjstva su dječje ljubavne pjesme Volim te, iz 1973. godine te Plavi kaputić, iz 1974. godine. Godine 2012. izdaje slikovnicu Adrianin plavi svijet namijenjenu osnovnoškolskoj djeci, koja uči ekologiji, a objavljena je na hrvatskom, talijanskom, njemačkom i engleskom jeziku.

Objavio je i knjigu o Domovinskome ratu, Ubili su mi kuću, 1991. godine.

Nagrade, priznanja[uredi VE | uredi]

  • Za roman Mama, tata i ja 1993. godine dobio je književnu nagradu Mato Lovrak koja je upravo njemu prvome dodijeljena.
  • Za knjigu Donatela nastalu prema radio emisiji Bijela vrana 1979. godine dobio je nagradu Hrvatskog novinarskog društva Zlatno pero.
  • Dobitnik je nagrade HRT-a Ivan Šibl, za životno djelo, 1991. godine.

Izvori[uredi VE | uredi]