Morska sol

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Morska sol u Dakaru (Senegal)
grubi kristali morske soli

Morska sol je sol koja se dobiva postupkom isparavanja morske vode u velikim plitkim bazenima solana. Zajedno sa natrijevim kloridom sadrži i male količine ili tragove drugih tvari kao između ostalog kalij, magnezij i mangan. Kamena sol je morska sol koja je nastala prije nekoliko milijuna godina uslijed sušenja velikih oceana.

Isparavanje započinje u prvom bazenu u kojem je koncentracija NaCl najmanja (morska voda) a završava u zadnjem, u kojem je morska voda toliko prezasićena da se sol taloži na dnu bazena. Isušivanje se obavlja samo u ljetnim mjesecima kada su najpovoljniji uvjeti za proizvodnju

Salinitet morske vode iznosi prosječno 3,5 %, 1000 g odn. 976 ml morske vode sadrže 35 g soli. Baltičko more sadrži 1,2 %, Sjeverno more 3,0 %, Sredozemlje 3,8 % i Mrtvo more 28 % morske soli.

U Hrvatskoj, Francuskoj, Španjolskoj, Portugalu, Italiji te brojnim zemljama u Africi, i u Kini postoje brojne solane za proizvodnju morske soli.

Morska sol u prehrani[uredi VE | uredi]

Cvijet soli[uredi VE | uredi]

Cvijet soli na površini bazena
Cvijet soli

Cvijet soli (franc. „Fleur de Sel“, šp. „Flor de Sal“) je najbolja morska sol. Ona se pojavljuje samo toplim, zadihanim danima kao tanki sloj na površini vode. Bere se rukom s drvenom lopatom. Proizvodi se najviše u Francuskoj u Bretanji (Fleur de sel), ("Fleur de Sel de Guérande"), (" Fleur de Sel de l 'Ile de Re, Fleur de sel de Noirmoutier"), i u Camargue ("Fleur de Sel de Camargue") i "Flor de Sal d'es Trenc". U Portugalu na Algarve(Flor de sal). i u Ses Salines na Mallorca.

To je proizvod koji se prodaje neobrađen. Gurmani cijene okus zbog udjela kalcija i magnezijevog sulfata, kojih nema u kamenoj soli.

Cvijet soli se sastoji prosječno od preko 97 % natrijevog klorida, 0,5 % kalcijevog sulfata, 0,3 % magnezijevog klorida, 0,2 % magnezijevog sulfata i 0,1 % kalijevog klorida.[1]

Morska sol kao kuhinjska sol[uredi VE | uredi]

Morska sol u trgovini je uglavnom dobivena kroz rekristalizaciju dobivenom isparavanjem morske vode.

Neki kuhari daju prednost morskoj soli zbog navodno boljeg okusa.

Aerosoli[uredi VE | uredi]

Morska sol može biti rasprskana na površini mora po vjetru i valovima. U primorskim gradovima aerosol se rabi u ljekovite svrhe. Udahnuti tog morsko-slanog zraka može donesti olakšanje kod raznih bolesti kao što je astma. Vanjske primjene su primjerice kupke u morskoj vodi.

Solane u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

Najstarija solana u Europi i jedna od najpoznatijih u Hrvatskoj je solana u Stonu. Važne solane nalaze se i u Pagu i Ninu.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Sol

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Inhaltsangabe für Fleur de Sel, Salins du Midi, Frankreich, 2005.