Prijeđi na sadržaj

Mostarsko muftijstvo

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Mostarski muftiluk)
Mostarski muftiluk
Koski Mehmed-pašina džamija u Mostaru
Koski Mehmed-pašina džamija u Mostaru
Reis-ul-ulema Husein ef. Kavazović
Muftijamuftija mostarski
Osnovano1592.
SjedišteMostar
DržavaBosna i Hercegovina

Mostarski muftiluk, muftijstvo Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini koje djeluje na području Bosne i Hercegovine. Sjedište muftijstva je u Mostaru. Trenutačni muftija je Salem ef. Dedović (od 2014.).

Povijest

[uredi | uredi kôd]
Položaj Mostarskog muftiluka u okviru Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Početak rada Mostarskog muftiluka veže se za Mevlana Ahmed ef. koji se se spominje 1592. godine, kao prvi poznati mostarski muftija. Mostarski muftiluk teritorijalno je najveći muftiluk u Bosni i Hercegovini. Prostire se na širokom geografskom prostoru, koji je širi od onoga što je zemljopisna odrednica Hercegovine. Njemu organizacijski pripada 14 medžlisa (odbora) Islamske zajednice, koji po aktualnom Ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine pokrivaju prostor 17 općina i nalaze se na području tri županije (Hercegovačko-neretvanska, Zapadnohercegovačka i Hercegbosanska), te na području cijele Istočne Hercegovine, u entitetu Republika Srpska.

U vrijeme ustanka Srba u Hercegovini od 1875. do 1878. posebno je zabilježeno stradanje vjerskih objekata. Objekti Mostarskog muftiluka stradali su i u vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata. U vrijeme SFR Jugoslavije mnoge džamije su porušene. Od 1949. do 1967. u Mostaru je porušeno 11 džamija. U vrijeme rata u Bosni i Hercegovini imovina Mostarskog muftiluka, u prvom redu džamije i mesdžidi, ali i svi drugi objekti u njenom posjedu su razarani, i u potpunosti uništavani.[1]

Muftije

[uredi | uredi kôd]

Nepotpuna lista:

# Ime i prezime Mandat započeo Mandat završen Napomene
1. Mevlana Ahmed ef. 1594. ?
2. Mustafa ef. Ejubović 1692 1707.
3. Mevlana Mustafa ef. Čišić ? 1830.
4. Beg (Mustafa) ef. Mukić 1845. 1854.
5. Mustafa Sidki ef. Karabeg 1857. 1878.
6. Ali Fehmi (Šaćir) ef. Džabić 1879. ?
7. Ali Fehmi ef. Džabić ? 1899. sin Ali Fehmi (Šaćir) ef. Džabića
8. Abdullah ef. Riđanović 1899. 1917.
9. Salem ef. Dedović 2014. Trenutačno

Organizacija

[uredi | uredi kôd]

Mostarskom muftiluku pripada 14 medžlisa (odbora) Islamske zajednice i to su: Bileća, Čapljina, Gacko, Glamoč, Jablanica, Konjic, Livno, Ljubuški, Mostar, Nevesinje, Prozor, Stolac, Tomislavgrad i Trebinje, koji su dalje podijeljeni na džemate. Džemati čine najmanje organizacione jedinice Islamske zajednice.

Na području Mostarskog muftiluka djeluje Karađoz-begova medresa, najstarija obrazovna institucija na području Hercegovine. Utemeljio ju je najpoznatiji hercegovački vakif, Mehmed-beg Karađoz, 1557. godine. Njen kontinuirani rad prekinut je 1918. godine, a ponovo je obnovljen 1995. godine.

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. O muftijstvu. Inačica izvorne stranice arhivirana 4. prosinca 2021. Pristupljeno 7. prosinca 2019.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]