Muslimanska knjižnica u Mostaru

Izvor: Wikipedija
Promidžbeni materila Muslimanske knjižnice

Muslimanska knjižnica je bila prva bošnjačka nakladnička kuća, koja je djelovala od 1912. do 1915. godine u Mostaru. Iako je bila odvojena od Biser, nastavljala je zacrtanu politiku ovog časopisa. Osnivač ove knjižnice bio je Muhamed Bekir Kalajdžić.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Gotovo paralelno s časopisom Biser Muhamed Bekir Kalajdžić pokreće Muslimansku knjižnicu. Iako je bila odvojena od Bisera, nastavljala je zacrtanu politiku ovog časopisa. Želja osnivača bila je da u ovoj velikoj Knjižnici iz Behara pretiska prijevode i poučno zabavne tekstove "da bi se okoristili time Bošnjaci". Ovo se na jedan određeni način i ostvaruje. Pored dijela islamsko‑prosvjetnog sadržaja, Knjižnici su uzor bile Mala knjižnica Pachera i Kisića i slična Matice hrvatske.

Od 1912. do 1915. godine Knjižnica je objavila 36 redovnih i izvanrednih izdanja. Za ovu ustanovu Musa Ćazim Ćatić preveo je dvanaest djela s turskog i arapskog jezika. Prvi svjetski rat prekinuo je djelatnost ove značajne ustanove, ne samo za Bošnjake nego i za Bosnu i Hercegovinu, tako da je i prestala s radom.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Muslimanska biblioteka Muhameda Bekira Kalajdžića. Stav. 5. travnja 2011. Pristupljeno 8. travnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]