Muzej Lapidarium

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Museo Lapidarium
Novigrad–Lapidarium-01.jpg
Osnovan 2006.
Lokacija Novigrad, Hrvatska
Web Službene stranice muzeja

Muzej/Museo Lapidarium je lokalni, municipalni muzej kojeg je osnovao grad Novigrad.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Muzej je utemeljen 2006. godine, a građa potječe s područja Novigrada i okolice.

Djelatnost[uredi | uredi kôd]

Djelatnost muzeja definirana je zakonskom legislativom vezanom uz muzeje. Muzej radi na sustavnom sabiranju, čuvanju, restauriranju i konzerviranju, prezentaciji te trajnoj zaštiti muzejske građe s područja nadležnosti muzeja. Primarna zadaća muzeja je konzervacija i prezentacija kamenih spomenika s područja Novigrada.

Građa[uredi | uredi kôd]

Muzejsku građu čine sljedeće zbirke:

  • Kulturno-povijesna zbirka,
  • Lapidarij te
  • Galerija Rigo.

Kulturno-povijesna zbirka sadrži građu (dokumente, crteže, grafike, fotografije) koja potječe s područja Novigrada i okolice, vremenski zbirka pokriva razdoblje 19. i 20. stoljeća. Lapidariji ima u svom fondu antičke i ranosrednjovjekovne kamene spomenike s područja nadležnosti muzeja. Građa Galerije Rigo sastoji se od slika, skulptura, fotografija i serigrafija koje potječu iz Hrvatske i inozemstva, zbirka vremenski pokriva 20. i 21. stoljeće. Kao zasebna zbirka može se definirati i donacija Jelice Tanasić. Darovanu građu čine slike, crteži i grafike s područja Poreča, a vremenski okvir nastanka su sedamdesete i osamdesete godine 20. stoljeća. U muzeju je u tijeku postupak digitalizacije, a digitalizira se građa iz zbirke Lapidarij.

Usluge[uredi | uredi kôd]

Pružanje stručne pomoći iz područja djelatnosti muzeja, održavanje predavanja, vršenje stručnog vodstva, pružanje usluge informiranja vezano uz aktivnosti, organiziranje izložbi, objavljivanje stručnih publikacija.

Izvor[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Cro semicolon plain.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (http://www.min-kulture.hr/).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u OTRS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.