NK Orkan Dugi Rat

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
NK Orkan Dugi Rat
Puno ime Nogometni klub Orkan Dugi Rat
Osnovan 1918.
Igralište ŠRC Dalmacija, Dugi Rat
Kapacitet 3.000
Trener Flag of Croatia.svg Goran Šušnjara
Liga 1. ŽNL Splitsko-dalmatinska
2015./16. 1.
Domaći dres
Gostujući dres

NK Orkan je nogometni klub iz Dugog Rata.

Povijest[uredi VE | uredi]

Klub je osnovan 1918. godine na inicijativu Mira Benkovića i Ante Reića. Prva Skupština kluba održana je u gostionici Jure Kadića. Između prijedloga "Vihor", "Dalmacija", "Borac" i "Orkan", prihvaćen je potonji prijedlog Ante Reića.
Prvi predsjednik kluba bio je Miro Benković,a prvi tajnik Ivo Ljubić.

Prva utakmica odigrana je s ekipom Komite iz Omiša, te je završila neriješeno 3:3.

U srpnju 1921.g. NK Orkan prestaje djelovati. Godinu poslije sva oprema kluba je izgorjela u požaru. Klub se obnavlja 1926. godine kada se gradi i novo igralište.1929.g Orkan ponovno postaje član Splitskog nogometnog podsaveza.

Marin Brajević bio je prvi nogometaš Orkana koji je igrao u Prvoj saveznoj nogometnoj ligi.[nedostaje izvor]

Orkana su trenirali 2019./17. vodili Ante Vitaić, zatim Goran Šušnjara do pred kraj jesenskog dijela prvenstva, zatim Dalibor Filipović a od kraja ožujka 2017. na Filipovićevo je mjesto došao Goran Šušnjara.[1]

  • 2018. godine Nogometni klub Orkan slavi svoj 100-ti rođendan.

Uspjesi[uredi VE | uredi]

Najveći prijeratni uspjeh datira iz 1920. godine, kada je na domaćem terenu svladan Hajduk rezultatom 2:1. Jedan od najvećih uspjeha NK Orkan za vrijeme Jugoslavije je osvajanje prvog mjesta u jedinstvenoj Dalmatinskoj ligi u sezoni 1966/67, te kvalifikacije za tadašnju Republičku ligu, kao i trostruko osvajanje kupa Dalmacije 1961, 1962 i 1963. godine. Najveći uspjesi nakon Domovinskog rata su nastupi u 3. HNL - jug. Trenutno se natječe u 4. HNL - jug. U Orkanu su ponikli mnogi igrači kao što su Tomislav Erceg i Tonči Gabrić.

Stadion[uredi VE | uredi]

NK Orkan nastupa na stadionu "ŠRC Dalmacija", kapaciteta oko 3.000, većinom stajaćih mjesta,130 sjedećih mjesta, koji je izgrađen 1978. godine uz pomoć tadašnje tvornice "Dalmacija".

Dres[uredi VE | uredi]

Službene boje NK Orkan su crvena i plava.

Izvori[uredi VE | uredi]