Nacrt:Alfredo Lisica Bibinjac

Izvor: Wikipedija
Alfredo Lisica
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 27. lipnja.1971.
Mjesto rođenja Bibinje
Datum smrti 4. kolovoza.1992.
Mjesto smrti Kopilje brdo
Nacionalnost Hrvat
Puno ime Alfredo Lisica
Nadimak Bibinjac
Opis vojnoga službovanja
Čin Satnik
Ratovi Domovinski rat
Vojska ZNG
Hrvatska vojska
Rod vojske Hrvatska kopnena vojska
Jedinice Specijalna policija Šibenik
Specijalna policija Zadar
4. Gardijska brigada
Zapovijedao Izvidnički vod 4.gbr.
Odlikovanja Red kneza Domagoja
Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana
Medaljom zahvalnosti 4.gbr (Pauk)

Alfredo Lisica- Bibinjac (Bibinje, 27. lipnja.1971.- Kopilje brdo, 4. kolovoza.1992.) bio je Natporučnik Hrvatske vojske a posmrtno promaknut u čin satnika Hrvatske vojske.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 27. lipnja. 1971. u Bibinju, otac Ivan i majka Manda. Djetinjstvo provodi u Bibinju, pohađa i s odličnim uspjehom završava osnovnu školu. Srednju policijsku školu pohađa u Zagrebu i završava je također sa odličnim uspjehom. Nakon završenog školovanja stažira u Šibeniku, a zatim u Zadru. Dvije godine je vozio policijski gliser. Međutim, često je bio sputavan u poslu zbog svojih domoljubnih opredjeljenja prema Hrvatskoj. U početcima stvaranja Hrvatske policije postaje pripadnikom Šibenske specijalne policije, a na početku agresije na Hrvatsku priključuje se ZNG.

Domovinski rat[uredi | uredi kôd]

Početku agresije na Hrvatsku priključuje se ZNG, točnije po dolasku 4.brigade na područje Kruševa Alfredo se priključuje 23. kolovoza.1991., a zbog svojih sposobnosti i znanja pristupa Samostalnom izvidničkom vodu predvođenim Miroslavom Skokom. Sudjelovao je u osvajanju zadarskih vojarni JNA te u borbama za obranu Posedarja, Bokanjca i Zadra. Početkom 1992. godine Izvidnički vod obavlja zadaće na prostoru Slanog , Stoca , Čapljine , Visočana , Tasovčića, a prilikom napadnih djelovanja i Alfredo je sudjelovao u djelatnostima izviđanja prikupljanja obavještajnih podataka i povremenim Diverzantskim akcijama. Bio je sudionik svih borbenih djelovanja koja su se tad odvijala na Južnom bojištu. Nakon pogibije zapovjednika Izvidničkog voda Franka Zagorčića početkom srpnja 1992. godine Alfredo časno preuzima dužnost dozapovjednika voda uz zapovjednika Deana Miljka- Rica te intenzivno radi na popunjavanju postrojbe , koja je u proteklim bojnim djelovanjima pretrpjela brojne gubitke.

Pogibija[uredi | uredi kôd]

U kolovozu 1992. godine u jednoj ratnoj zoni Južnog bojišta, preciznije na Kopilju brdu izvidnička skupina u kojoj je bio i Alfredo dobila je zadaću vraćanja izgubljene kote. U jakoj pješačkoj borbi prsa u prsa koje su se pri tom vodile, hrabri ratnici su uspješno obavili povjerenu zadaću i neprijatelju nanijeli gubitke u ljudstvu. Nedugo potom 4. kolovoza.1992., neprijatelji su žestoko uzvratili jakom topničkom vatrom iz svih raspoloživih sredstava , ne pomirivši se sa izgubljenim. Na žalost jedna od minobacačkih granata 82mm bila je pogibeljna za Alfreda , pogodivši ga s leđa u predjelu srca. Imao je tek 21 godinu.

Spomen[uredi | uredi kôd]

Stihovi iz pjesme grada Dubrovnika posvećeni Alfredu Lisici:
"A TREĆI JE ZAGORČIĆ NAM FRANKO,
TKO ZA TAKVIM JOŠ NEBI ZAPLAKO.
MATU JUROŠA I ZORANA LENDIĆ,
TAKOĐER JE NAPUSTILA SRIĆA.
JOŠ MI OSTA ALFREDO LISICA,
I ON BIŠE NAŠA UZDANICA..."

Za svoja junačka i hrabra djela posmrtno je odlikovan i promaknut u čin satnika:
Satnik
Red kneza Domagoja
Red Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana
Medaljom zahvalnosti 4.gbr (Pauk)

Danas obala u Bibinju nosi njegovo ime.

U 4. gardiskoj brigadi svi ga pamte kao izuzetno upornog i čvrstog časnika , nepokolebljivog u svojim stavovima, a nadasve spremnog za izvršenje postavljenih zadaća.

Izvori[uredi | uredi kôd]

https://dalmatinskiportal.hr/vijesti/tuzna-obljetnica-prije-29-godina-poginuo-je-alfredo-lisica-bibinjac-bio-je-olicenje-covjeka--borca-i-prijatelja-koji-je-uvijek-isao-prvi-u-akcije-/105671

Predložak:HV1991