Nacrt:Rede Bandeirantes

Izvor: Wikipedija
Rede Bandeirantes
Vrsta Besplatna televizijska mreža
Naziv "Band"
Država
Brazil
Dostupnost 92% zemaljskog i satelitskog signalu u Brazilu i putem kablovskih operatera u inozemstvu
Datum osnutka 13 svbnja 1967

osnivač João Jorge Saad
TV stations Tv postaje
Popis
  • TV Band São Paulo
  • TV Band Rio de Janeiro
  • TV Band Brasília
  • TV Band Minas
  • TV Band Bahia
  • TV Band Amazonas
  • TV Band Curitiba
  • TV Band Porto Alegre
  • TV Band Natal
  • TV Band Piauí
  • TV Band Campinas
  • TV Band Paulista
  • TV Band Vale
  • TV Band Rio Interior
  • TV Band Triângulo
Tržišni udio
  1. 5 bod (2016)
Prihod $ 162.06 milijuna USD
Sjedište São Paulo, Brazil
Vlasnik Grupo Bandeirantes de Comunicação
Ključni ljudi Johnny Saad (predsjednik uprave)
Datum osnutka 13 svibnja.. 1967. prije 56 godina
Digitalni zemaljski kanali
Popis
  • 14 UHF (Cuiabá)
  • 16 UHF (Campinas, João Pessoa and Vitória)
  • 17 UHF (Uberaba and São Luís)
  • 19 UHF (Presidente Prudente)
  • 20 UHF (Belo Horizonte and Recife)
  • 21 UHF (Campo Grande and Fortaleza)
  • 22 UHF (Manaus)
  • 23 UHF (São Paulo and Taubaté)
  • 26 UHF (Brasília)
  • 30 UHF (Natal and Goiânia)
  • 32 UHF (Porto Alegre, Florianópolis and Rio Branco)
  • 33 UHF (Barra Mansa)
  • 34 UHF (Macapá)
  • 35 UHF (Rio de Janeiro, Porto Velho and Belém)
  • 38 UHF (Curitiba and Teresina)
  • 39 UHF (Maceió)
  • 42 UHF (Parnaíba)
  • 43 UHF (Aracaju)
  • 46 UHF (Salvador)
Format slike 1080i HDTV
Satelitski kanali
Međunarodni kanal Band Internacional
Internetska stranica band.uol.com.br/tv
Jezici Portugalski Engleski Talijanski
Prvi ikada Rede Bandeirantes logo od 1966. do 1981
Sekundarni logo Redea Bandeirantesa od 1967. do 1981.
2D varijanta logotipa od 2011. do 2018

Rede Bandeirantes (prevedeno Mreža Bandeirantes) poznatija kao Band brazilska je besplatna televizijska mreža. Krenula je s emitiranjem televizijskog programa 13 .svibnja 1967. na 13 kanalu VHF u Sao Paulu. Utemeljio ju je poslovni čovjek Joao Saad uz pomoć svog punca , nekadašnjeg guvernera Sao Paula Adhemara de Barrosa Po gledanosti i prihodima to je trenutačno četvrta televizijska mreža u Brazilu. Emitira program u čitavom Brazilu preko televizijskih postaja u svom vlasništvu i preko podružnica. Također posjeduje i nekoliko naplatnih kanala i emitira program na međunarodnom tržištu preko kanala Band Internacional.

Bila je to prva televiziijska postaja koja je cjelokupni progran emitirala u boji, 1972. Također je prva emitirala program preko satelita , i postala prva televizijska mreža koja je koristila satelitake kanale za istodobno emitiranje širom Brazila 1982. Godine1990. dok je još nosila naziv Bandeirantes , naziv televizijske postaje promjenjen je u Band. Međutiim zbog negodovanja gledatelja vraćen je stari naziv Bandeirantes. Naziv Band prvi put je korišten tijekom prijenosa karnevala 1995. Tijekom istog prijenosa Band je postala prva brazilska tv postaja koja je umetnula svoj logotip u kutu ekrana, takozvani vodeni žig.

Tijekom 1980- ih i 1990- ih godina tv postaja je bila poznata kao sportski kanal zbog raznolikog sportskog programa zahvaljujući sportskom komentatoru Lucianu do Valleu, prvi su emitiral iIndyCar , NBA ligu i utakmice talijanskog i španjolskog nogometnog prvenstva. Novinarsko izvještavanje bilo je još jedan zaštini znak Banda tijekom emitiranja poltičkih izbornih debata. Blii su druga televizijska postaja koja je organizirala debatu na izborima za guvernera Sao Paula 1982. i prvi su emitirali debatu predsjedničkih kandidata 1989.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Počeci[uredi | uredi kôd]

Godine 1945. u Sao Paulu poslovni čovjek Joao Jorge Saad kupio je Radio Bandeirantes od svoga punca Ademara de Barrosa kojii ga je prethodno kupio od prijašnjeg vlasnika, Paula Machada de Carvalha, vlasnika Radija Record i tvrtke Emisoras Unidas. Tijekom mandata predsjednika Getulija Vargasa, Joao Saad je uspio dobiti koncesiju za televizijski kanal na području Sao Paula tijekom 1950+ ih godina. Za vrijeme mandata Juscelina Kubiitscheka koncesija je poništena i dodijeljena drugom poslovnom čovjeku. Međutim Saad je uspio vratiti koncesiju u vrijeme mandata Joaa Goularta. Godine 1961. u Morumbi su počeli radovi na neboderu Radiantes građevini posebno građenoj kako bi postala mjesto najsuvremenijih televiziijskih studija u Južnoj Americi kojemu su zaposlenici televizije kasnije nadjenuli nadimak "začarana palača" Izgradnja sjedišta televizijske mreže trajala je otprlike pet godina i bila je to prva građevina u državi koja je izgrađena namjenski za potrebe televizijske postaje. Saad je nekoliko puta odgađao početak rada televizijske postaje. " Još nije bilo pravo vrijeme za to... Pokrenuo sam televizijsku postaju 1967. kad smo imali čvrste temelje za to", rekao je on. S postavljenim odašlljačem na Pico de Jaragui krenulo je i probno emitiranje u veljači 1967. a emitirani su dijapozitivi igrani filmovi , i dokumentarni filmovi.

Rane godine[uredi | uredi kôd]

TV Bandeirantes je službeno počela s redovnim emitiranjem programa 13. svibnja 1967. emitranjem svečanog govora osnivača televizije Joaa Jorgea Saada, nakon njega je uslijedio koncert izvođača Agostinha dos Santosa i i Claudije kojjim je pokrenuto emitiranje Na svečanosti otvaranja bili su prisutni uglavnom političari uključujući i predsjednika države Artura da Costa e Silvu tadašnjeg guvernera savezne države Sao Paulo Abreua Sobrea, gradonačelnika grada Sao Paula Faria Limu, i mnogi ministri i državni tajnici. Ispred sjedišta televizijske postavljen je besplatan cirkus i igralište za djecu Lov na blago trajao je dva dana kao i nagradne igre tijekom kojih su darovani prigodni darovi a siromašnim majkama je darovano pet kuća.

Bandeirantes je od početka ulagao novac u prava za prikazivanje sporta,filmova, i novinarstvo. Stav osnivača televizije Saada bio je da program mora biti raznolik. Kako je jednom izjavio, “ ”nismo mogli previše podići razinu emisija jer ne b bilio gledatalja“ ”. U početku je iskušana novost ukidanja stanki između emisija. Nekoliko dana nakon početka emitiranja. počelo je emtiranje prve telenovele u programu tadašnje TV Bandeirantes. Jadnici scenarista Valtera Negraa i Chica de Assisa, koja je predstavila značajnu inovaciju nastavke u trajanju od 45 minuta. Prva informativna emisija u programu televizijske mreže bila je Holders News prema istoimenoj emisiji Radija Bandeirantes. Gledanošću je prednjačila emisija Ari Toledo Show, Leoprace Show voditelja Vicentea Leopracea, emisija Voljena Claudia s istoimenom pjevačicom, Volim Lucija glazbeno humoristična emisija voditeljskog dvojca Lucija Maura i Arlete Salles. Te emisija Alem , Alem do Alem kazalište strave voditelja Zea do Caixaa. Ubrzo je upravljanje televizijskom postajom prepušteno Gilbertu Martinsu i i Antoniju Seabri. Godine 1968. krenula je emisija Xenia i Vi voditeljice Xenie Bier. emitirana je u 15 sati i emitirana je godinama. Također iste godine TV Bandeirantes je počeo emitirati i emisiju Sitio do Picapau Amarelo u 18 sati i 30 minuta te Pustolovine Rin Tin Tna u 19 sat i 30 minuta.

Požar iz 1969[uredi | uredi kôd]

Televizijsku postaju pogodio je razoran požar 19. rujna 1969. U požaru je uništena većina prostorija. Većina televizijske arhive i opreme uništena je u požaru. Tadašnji slogan televizijiske postaje bio je “Bandeirantes neće stati“ Požar koji je izbio u studiju u četvrti Morumbi primorao je upravu da unajmi prostorije Kina Arlequim na Aveniji Brigadira Luisa Antonija u Sao Paulu, te ga preimenuje u Teatar Bandeirantes. Sav programski sadržaj TV Bandeirantes proizveden je u Kinu Arlequim koje je ubrzo pretvoreno u Teatar Bandeirantes. Požar na TV Bandeirantes bio je vrlo sličan požarima koji su pogodili Rede Globo, TV Excelsior i RecordTV. Sva četiri požara izbila su za mamje od tjedan dana, zbog čega su vlasti sva četiri požara proglasiile činom sabotaže istog nalogodavca Poćar na TV Bandeirantes bio je najvećii od svih koji su podmetnuti a šteta je procijenjena na otprlike 15 milijuna cruzeira. . Požar je trajao 3 i pol sata buknuo je u isto vrijema na tri različita mjesta. Zapovijednik Druge Armije general Canavarro Pereiira i guverner Abreu Sodrethey prilikom požara ustvrdili su bez dvojbe da su ti incidentii “dio terorističkog plana“ i zatražili pomoć građana u borbi protiv ekstremista. Prije nesretnog događaja vračara je navodno savjetovala Joau Saadu da proda televizijsku postaju jer je predvidjela požar. U jednom intervijuu je izjavio da joj nije vjerovao jer je mislio da ona radi za njegove konkurente. Televizijska mreža je emitirala tri vrio uspješne dramske serije. Prva je emitirana u početnom razdoblju rada televizije, od 1967. do 1970. Tijekom tog razdoblja uz otprije spomenutu telenovelu Jadnici Snimljene su još i telenovele Era Necesidade Back i O Bolha.

1970- e[uredi | uredi kôd]

Sportski program i emitiranje u boji[uredi | uredi kôd]

Televizijska mreža je enitirala Svjetsko prvenstvo u nogometu – Meksiko 1970. prvi sportski prijenos uživo u povijesti Brazila. Televizijska postaja je bila sudionik saveza emitera koji je osnovala savezna vlada,a sudjelovali su još TV Globo i Tupi TV te REI. Prvo emitiranje u boji počelo je 1972. prikazivanjem GRAPE festivala iz Caxias do Sula. Bandeirantes je bila dio skupine televizijskih postaja koje su emitirale događaj s kojeg je signal odašiljala TV Difusora iz Porto Alegrea, koju je Grupa Bandeirantes kupila 30. lipnja 1980. i preimenovala je u TV Bandeirantes Rio Grande do Sul. Iako je televizijska postaja još uvijek emitirala usred gubitaka uzrokovanih požarom koji se dogodio 1969. emitiranje je omogućeno uvozom opreme iz Njemačke. Tijekom iste godine Band je postao prvi televizijski emiter u Brazilu koji je sve emisije snimao i proizvodio u boji. Za tu prigodu odabran je slogan “Bandeirantes šarena slika Sao Paula “ uz kojeg je bio prikazan paun nadahnut Laramijevim paunom logotipom televizijske kuće NBC u čast partnerstva dvaju televizijiskih mreža.

Nove, omiljeme emisije[uredi | uredi kôd]

Emisija Japan Pop Show bračnog i voditeljskog para Suzane i Nelsona Matsude premjerno je emitirana 1973, Prikazivana je nedjeljom i bila je istog formata kao i emisija Slike iz Japana na TV Tupi. Jedna od najomiljenijih i najdugovječnijih emisija u Brazilu premjerno je prikazana u poslijepodnevnom terminu subotom. Bila je to emisija Clube do Bolinha voditelja Edsona Curya, poznatjeg kao Bolinha. Emisija je ostala u eteru do sedmog sviibnja 1994. Novi Teatar Bandeirantes otvoren je velikom predstavom u kojoj su sudjelvali brojni izvođači 12. kolovoza 1974. a nastupili su Ellis Regina, Chico Buarque, Maria Bethania, Tim Maia, i Rita Lee.

Nacionalna mreža[uredi | uredi kôd]

Bandeirantes je postao nacionalna mreža 1975. nakon kupnje televizijske postaje TV Villa Rica, koja je postala TV Bandeirantes Minas. Signal TV Bandeirantes je stigao i u Rio de Janeiro sedmog srpnja, 1977. u 19 sati na sedmom kanalu nakon kupnje TV Guanabare. Iste godine televizijske postaje članice televizijske mreže Amazonica također su postale članice nove televizijske mreže.

Nove emisije[uredi | uredi kôd]

Voditeljica Hebe Camargo počela je s vođenjem vlastite emisije nedjeljom u noćnom terminu nedjeljom i tako se vratila na televiziju nakon četiri godine rada na radiju, koji je funkcionirao na sličan način emitirajući razgovore glazbu i informativni program. Najupečatljiviji trenuci emisije bili su razgovor s Chicom Xavierom i trenutak kada je voditeljica bacila mikrofon na pod tijekom emisije uživo i požalila se na uvjete rada na televizijakoj postaji. Zahtjevala je bolji tretman od uprave televizije i više sredstava, novu scenografiju viiše ljudi u producentskoj ekipi i više glazbenika u orkestru koji su obećali raditi s njom. Voditeljica je napustila televiziju Bandeirantes 1986. i potpisala ugovor s televizijom SBT.

1980 - e[uredi | uredi kôd]

Jačanje informativnog programa[uredi | uredi kôd]

Ranih 1980 - ih voditelji emisije Jornal Bandeirantes (danas poznate kao Jornal da Band) bili su Fereira Martins i Joelimir Beting uz komentare Newtona Carlosa o međunarodnim temama. Vijesti iz studija u Rio de Janeiru vodio je Ronaldo Rosas. U to vrijeme Bandeirantes je također emitirao emisiju Canal Livre koja je s vremenom postala sinonim za političko otvaranje države tijekom vojne diktature. Emisija voditelja Roberta D Avilla i redatelja Fernanda Barbose Lime bila je emitirana kako bi televizijska mreža mogla pokazati kritično novinarstvo , što čini sve do danas.

Širenje na nacionalnoj razini[uredi | uredi kôd]

U skladu s politikom širenja mreže i jačanja pokrivenosti signalom još jedan kanal je pokrenut, Bio je to TV Bandeirantes Bahia 11. travnja 1981. na sedmom kanalu VHF spektra. Mreža je također dobila i nove podružnice na sjeveroistokiu Brazila uključujući TV Uraparu iz Fortaleze koja se pridružila 1979. TV Atalaia iz Aracajua, 1980. i TV Ribamar iz São Luísa, 1981. Do tog trenutka TV Bandeirantes je već imao u svom sastavu više od 24 televizijske postaje širom Brazila.

Promjene u upravi i uvođenje novih emisija[uredi | uredi kôd]

Mreža Bandeirantes je 1981. angažirala Waltera Clarka Buena na mjestu glavnog urednika programa, on je bio jedan od urednika zaslužnih za uspjeh TV Globo tijekom 1960 - ih i 1970- ih. Clark je prvi u povijesti brazilske televizije uveo koncept fiksnog programskog rasporeda i došao je kako bi pokušao ponoviti taj uspjeh s televizijskom postajom iz Sao Paula. Pokrenuo je nove emisije , poput informativnog magazina O Reporter emitranog u vrijeme ručka , voditelja Williama Bonnera, Cesara Filha i Angele Rodrigues Alves. Potkraj noći, emisija Etc voditelja Ziralda u kojoj je emitiran povijesni interviju s Hélderom Câmarom bila je istaknuta. Još jedan inovativan pokušaj bila je emisija Variety 90 Minuta, koju su u noćnom terminu vodili Paulo Cesar Pereiro i njegova tadašnja supruga, glumica Cissa Guimaaraes. Od 1981. do 1984. glumac Everton de Castro vodio je emisiju u koju su se ljudi prijavljivali kako bi sudjelovali u igri memorija i osvojili raznolike nagrade. Emitiirana je i posebna emisija u kojoj su se natjecali prijašnji pobjednici emisija za naslov ukupnog pobjednika.

Tijekom tog razdoblja, redatelj i producent Roberto Talma sklopio je kratkotrajno partnerstvo s televizijom Bandeirantes kako bi producirao emisije kulturne i glazbene tematike za tu medijsku grupaciju, i doveo dvije voditeljice Oliveru Filho i Veru Luciju na televiziju Bandeirantes kako bi vodile novu emisiju o country glazbi, Rincao Brasiiliero koja je u početnoj fazi snimana u studiju, kasnije je snimana na vanjskim lokacijama u različitim brazilskim regijama. Emisija je prromovirala novi koncept snimanja country glazbe otkrivši nekoliko novih glazbenika poput Sule Mirande. Jayne, Zeze de Camargo,, Leandra i Leonarda, Daniela, Cesara i Paulinha, i mnoge druge, Rincao Brasileiro kao i emisija Clube do Bolinha Program bile su najvažnije glazbene emisije u Brazilu nekoliko godina zaredom. Rincao Brasiliero je ostao u programu Bandeirantesa do ranih 1990 - ih, poslije je emitiran na drugim postajama i poslije je vraćen u program Bandeirantesa u nekim područjima. Emisija je u programu drugih televizija ostala do 2014.

Telenovela Odricanje temeljena na djelu Chica Xaviera s Fulvijom Stefaninijem i Georgijom Gomide u glavnim ulogama krenula je s emitiranjem u kolovozu 1982. Bila je potpuni promašaj, te je odlučeno da se makne s programa nakon samo 12 emitiranih nastavaka iskoristivši početak predizbornih emisija koje su tada trajale dulje od sat vremena. Dana 29. rujna 1982. obilježavajući početak prvog satelitskog emitiranja u Južnoj Americi koje je pokrenula TV Bandeirantes je promjenila logotip i vizualni identitet, zahvaljujući autoru Cyru Del Neru koji je stigao s ugašene Tupi TV. Iste godine televzija Bandeirantes je postala prva televizijska postaja koja je promovirala prve televizijske predizborne debate, 1982 .

održavši tradiciju promoviranja prve izborne debate svake dvije godine sve do 2000.

Godine 1983. Bandeirantes je iskoristio prerani kraj Globove telenovele Sol de Verao do kojeg je došlo zbog smrti glumca Jardela Filha i zbog toga je Globo morao reprizno emitrati telenovelu O Casarao (dok je Gilberto Braga žurno pripremao telenovelu Loco Amor) kako bi pokušali privući gledatelje telenovelom Sabor de Mel autora Jorgea Andradea u kojoj su glavne uloge tumačili Sandra Brea i Raul Cortez. Telenovela je sadržavala novost, igru za gledatelje koji su mogli riješavati zagonetku lkoje je prikazana u prvim poglavljima . Međutim autor telenovele se posvađao s redateljem Robertom Talmom, dao otkaz , i nikad nije otkrio točno rješenje zagonetke.

Flavio Cavalcanti je postao najveće ulaganje televizije Bandeirantes ranih 1980- ih sa svojom emisijom Boa Noite Brazil. Jedan od najupečatljivijih trenutaka emisije zbio se u trenutku kada je pjevačica Angela Ro Ro napustila studio usred razgovora uživo jer joj se nije svidjelo pitanje o istospolnoj orijentaciji i navodnoj agresivnosti koje je postavila voditeljica Gidinha Campos. Nakon što je Cavalcanti prešao na televiziju SBT, i ondje završio karijeru večernji termin u programu Bandeirantesa prepušten Joau Silvestreu između ostalih, koji je vodio emisiju Show sem Limite kao i emisiju Ove Prekrasne Žene. Nakon napuštanja TV Tupi i prije prelaska na TV Globo voditelj Chacrinha vodio je emisije Buzina do Chacrinha i Discoteca do Chacrinha emitirane u večernjem terminu utorkon i subotom.

Rekordna emisija[uredi | uredi kôd]

Godine 1983 pokrenuta je sportska emisija Show do Deporte koja je smatrana najdužom televizijskom emisijom na svijetu, u trajanju od 10 sati bez prekida u nedjeljnom terminu od 10 sati ujutro do 20 sati navečer. Autor voditelj i najavljivač emisije bio je Luciano Vale koji je stigao s televizije Record a ostali članovi ekipe bili su Ella Junior, Juarez Soares,, Elys Marina, Silvia Vinhas, Jose Luiz Datena, Jota Junior, i drugi.Bila je to jedna od najuspješnijih emisija televizije Bandeirantes i jedan od čimbenika koji su televiziji Bandeirantes priskrbili nadimak “sportski kanal“ tijekom emitiranja emisija Fereira Neto Program, razgovorne emisije s gostima iz svijeta politike. Voditelj je uvijek počinjao emisiju razgovarajući s izmišljenim prijateljem Leom preko crvenog telefona i tako koeistio uređaj kako bi komentirao dnevna zbivanja.

Olimpijske igre, Diretas Já i drugi informativni programi[uredi | uredi kôd]

Tijekom 1984. televizijska mreža se istakla potporom političkom pokretu Diretos Ja koji se proširio Brazilom. Iste godine televizija Bandeirantes je prvi put emitirala Ljetne olimpijske igre. Bile su to Olimpijske igre uLos Angelesu 1984. Počelo je emitiranje emisije Brasil Urgente, razgovorne emisije voditelja Antonija Carvalha. Jutatnji program popunjen je emisijom Ela koju je u početku vodila Baby Garroux koju je zamjenila Heloisa Pineiro. Emitiranje emisije Ela završilo je 1987. i zamjenjena je kulinarskom emisijom Dia Dia, voditelja Tavinha Ceschija i psihoterapeuta Angela Gaiarse.

Televizija Bandeirantes je 1986. pokrenula informativnu emisiju Jornal da Noite, u kojoj je debitirala Lillian Witte Fibe. Iste godine debitirao je Orival Pessini u emisiji TV Fotao u kojoj su se prikazivale amimirane serije studija Hanna - Barbera, šaljive sličice glazbene točke i druge atrakcije. TV Bandeirantes Brazilija krenuo je s emitiranjem 23. siječnja 1987. na četvrtom kanalu u saveznoj prijestolnici.

Nove omiljene emisije[uredi | uredi kôd]

Nakon štio je napustila emisiju TV Mulher i postala dopisnica emisije Fantastico iz Sjedinjenih Američkih Država, Marilla Gabriela je dobila i vlastitu emisiju Marilla Gabriela Gabi koja je emitirana srijedom Kasnije se Gabi pridružila nedjeljnoj emisiji Cara a Cara i ostala do 1995. Mreža Bandeirantes je također pokrenula i humorističnu emisiju Praca Brasil s Carlosom Albertom de Nobregom, i Moacyrem Francom i njegovim čitavim ansamblom. Nedugo nakon prelaska na SBT, emisija je preimenovana u A Praca E Nostra. Godine 1988. pokrenuta je emisija Jornal de Vanguarda pod vodstvom povratnice Doris Giesse i redateljskom palicom Fernanda Barbose Lime, koja je prethodno emitirana na ugašenojj televiziji Excelsior i TV Globo. Emisija je ostala u eteru dvije godine a poslijednjih godinu dana emitiranja nosila je naziv Vanguarda. Iste godine Baneirantes je emitirao i Ljetne Olimpijske Igre koje su održane u Seulu, po drugi put.

Predstave i poltičke debate[uredi | uredi kôd]

Emisija klaunovskog dvojca Atchim i Espirro Cirkus Veselja, krenula je s emitiranjem 2. siječnja 1989. Slično kao i emisija Brincando na Paulista konkuentske Tv Gazete u emisiji su prikazivane animirane serije studija Hanna - Barbera, igre glazbu i druge atrakcije Cirkus Veselja se prikazivao do 9. siječnja 1990 kada je došlo do međusobnih nesuglasica vodiiteljskog para. Kasnije je reprizirana starija verzija emisije TV Crianca . Kasnije iste godine televizijska postaja Bandeirantes je promovirala i prvu predizbornu debatu predsjedničkih kandidata tijekom izborne kampanje 1989.

1990 - e[uredi | uredi kôd]

Konkurencija i japanske televizijske serije[uredi | uredi kôd]

Potaknuti uspjehom i velikom gledanošću japanskih televizijskih serija na konkurentskoj televziji Manchette, na televiziji Bandeirantes su pokrenuli emisiju TV Crianca, 1990. zamjenivši emisiju Veseli Cirkus. Voditelj emisije bio je pjevač Daniel Azulay i njegov glazbeni sastav Turma do Lambe - Lambe. U emisiji TV Crianca prikazivane su animirane serije studija Hanna -Barbera ali i japanska Is televizijska serija Goggle V (istog žanra kao i Dengeki Sentai Chamgeman serija koja je bila popularna na televiziji Manchete), kao i Space Sheriff Shariva (također poznat i kao Jaspion) i Nebula Mask Machineman sve od distributera Oro Movies Također je prikazivana i serija Choujinki Metalder, no ta je serija bila proizvod tvrtke Everest Video i sve do danas obožavatelji se pitaju bi li uspjeh serije bio veći da je bila prikazivana ne televiziji Manchete jer je ta televizija bila predvodnik trenda prikazivanja japanskih televizijskih serija na brazilskom tržištu a također i seriju zasnovanu na likovima iz serije Chaves. zajedno s serijalom venucuelanske proizvodnje Kiko. Japanske animirane serije anime također su emitirane u programu televizije Bandeirantes a jedna od najomiljenijih bila je animirana serija Dragon Ball Z .

Širenje sportskog programa i Jornal Bandeirantes[uredi | uredi kôd]

Od 1990 - ih do današnjih dana Bandeirantes je emitirao sportske emisije , pokrenuvši emisiju Nobre Sport Bellt, (svaki dan u 20 sati i 30 minuta) uz emisiju Cinto Esportivo Especial koja traje samo nekoliko minuta u večermjem terminu. Nedjeljni raspored na televiziji Bandeirantes u ciijelosti je posvećen sportskim prijenosima, u sklopu emisije Show do Esporte. Nakon 12. godina Bandeirante je emitirao Svijetsko Nogometno Prvenstvo u izravnim prijenosima iz Italije.

Došlo je do promjene voditelja emisije Jornal Bandeirantes koju su vodili Marilla Gabriella a kasnije i Chico Pinheiro. Za razliku od većine informativnih emisija u to vrijeme, vijesti su svaki završile melodijama suvremene popularne glazbe. Scenografija se sastojala od crnog zida s golemom crvenom kuglom u sredini, poput one koja je u to vrijeme bila dio logotipa televizijske mreže Bandeirantes.

Godina 1992 25 godina emitiranja[uredi | uredi kôd]

Mreža Bandeirantes je 1992 proslavila 25 godina emitiranja. S namjerom obilježavanja obijetnice televizija Bandeirantes je u razdoblju od 16. do 17 svibnja emitirala spektakl u kojem je prikazano nekoliko atrakcija i okupljen je bio čitav ansambl televizije Bandeirantes. Osim emitiranja . Olimpijskih igara u Barceloni1992. održanih u Španjolskoj, televizija Bandeirantes je prva krenula s emitiranjem Formule Indy , a također i španjolske i talijanske nogometne lige na besplatnim kanalima kao i NBA lige zbog čega je i dobila nadimak “sportski kanal “. Iste godine Televizija Bandeirantes je detaljno izvještavala o istrazi parlamentarne istražne komisije u slučaju Collor u Brazili od samog početka. koja je dovela do ostavke predsjednika republike krajem godine.

Erotski sadržaj, izbori 1994 i premjera “vodenog žiga “[uredi | uredi kôd]

Godine 1993. na televiziji Bandeirantes pokrenuta je emisija Sexta Sexy (danas poznata kao Cine Prive) prikazivanu u noćnom terminu petkom a od 1995. krenula je u ranojutarnjem terminu sa subote na nedjelju i postala poznata po emitiranju filmova erotskog žanra. Datuma 30. travmja, 1994. emisija Clube do Bollinha napustila je program televizije Bandeirantes nakon 20 godina emitiranja. U lipnju 1994. televizija Bandeirantes je emitirala Svjetsko prvenstvo u nogometu u SAD 1994. Od kolovoza do studenog televizija Bandeirantes je emitirala predsjedničku debatu kandidata tijekom predsjedničkih izbora 1994. i stekla znatan ugled zbog izvještavanja nakon što je prekinula redovni program kako bi emitirala okrugle stolove. razgovore raščlambe posebne izvještaje i javljanja uživo. Godine 1995 Band je postao prva televizijska postaja koja je stavila svoj logotip u kut ekrana tijekom emitiranja programa što je postao prvi “vodeni žig“ u povijesti brazilske televizije nakon čega su to učinile i konkurentske televizije.


Godine 1996 elevizija Bandeirantes je emitirala izravne prijenose Olimpijskih Igara održanih u Atlanti u Sjedinjenim Američkim Državama četvrti put u svojoj povijesti, Band je te godine pretrpio brojne kritike zbog izmjena rasporeda emitiranja i izostanka redovnog emitiranja u naznačeno vrijeme. Također 1996 . krenula je emisija Programa H, voditelja Luciana Hucka namjenjena mlađoj publici. Zbog velikog odaziva publike i popularnosti emisija je uskoro prenještena u večernji termin. Iste godine u program je vraćena emisija TV Fotao voditelja Orivala Pessinije ii ostala u programu do 1997.

Programske promjene i otvaranje televizijskog tornja Bandeirantes[uredi | uredi kôd]

Potkraj listopada počela je potraga za sadržajem koji bi bio više prilagođen ženama, i mlađiim gledateljima televizijska postaja je uvela neke promjene u program. Mreža Bandeirantes počela je prikazivati ciklus filmova posvećen ženama i djeci. Od 15 sati i 30 minuta emitirane su reprize serije Bronco proizvedene 1987. Također je emitirana i emisija Cine Trach obično u posliijepodnevnom terminu u kojoj su obično prikazivani niskobudžetni filmovi strave. Emisija Ze de Caixao krenula je u noćnom terminu ponedjeljkom pod voditeljskom palicom Josea Mojice Marinsa. U večernjem terminu Bandeirantes je ciljao na žensku publiku. Od 18 sati emitirana je razgovorna emisija voditeljice Silvie Poppovic. Od 19 sati i 15 minuta s emitiranjem je počela telenovela Izgubljeni od Ljubavi. Dana 31. prosinca 1996. otvoren je novi televizijski toranj Bandeirantes u Sao Paulu i postao je nadaleko poznat i omiljen kao najviši televizijski toranj u Južnoj Americi.

Nastavak širenja informativnog programa i telenovela[uredi | uredi kôd]

Emisija Jornal Bandeirantes je preimenovana u Jornal da Band 15. veljače i emitirana je pod novim imenom od 17. veljače 1997. pod voditeljskom palicom Paula Henriquea Amorima. Emisija Urgente Brazil istoga dana je pokrenula talk show voditelja Wiltona Franca. Od ožujka do lipnja iste godine emitirana je emisija Memoria Band reprizni program posvećem tridesetoj obijetnici osnivanja televizije Bandeirantes koju je vodilia novopridošla voditeljica Fabiana Scaranzi.

Treće plodno razdoblje produkcije i prikazivanja bilo je tijekom druge polovice 1990- ih, bilo je to vrijeme naslova poput A Idade da Loba, O Campeao i Serras Azuis kao i nova verzija serije Meu Pe de Laranja Lima.

Svijetsko Nogometno Prvenstvo i smrt dvoje velikih idola[uredi | uredi kôd]

Band je zajedno s televizijama SBT, CNT, Record, Globo i Manchete emitirao Svjetsko prvenstvo u nogometu u Francuskpj 1998. Dana 24. kolovoza krenulo je emitiranje emisije voditelje Clodovila Hernandesa Clodovil Soft. Iste godine umrlo je dvoje velikih idola koji su pripadali televiziji Bandeirantes. Prvog srpnja umro je nekadašnji voditelj Bollinha, a 26 listopada preminula je kulinarska stručnjakinja Ofellia Ramos Annunciato koja je u jutarnjem terminu vodilia emisiju Ofelijina Divna Kuhinja koja je zamjemjena novom emisijom Dia Dia, Potkraj godine emitirana je emisija Contos de Natal i dobila pohvale kritičara.

Karneval , nova iznenađenja i gubitak podružnica[uredi | uredi kôd]

Band je 1999 emitirao karneval u Riju zamjenivši tako televiziju Manchete koja je upala u ozbiljnu financijsku krizu i bankrotirala iste godine. Iste godine sportski program koji je bio u laganom padu predan je agenciji Traffic Sports tadašnjem partneru Brazilskog nogometnog saveza, i nogometnog kluba Sport Club Corinthians i FIFE što je dovelo do znatnih promjena u sportskoj redakciji između ostalih stigao je radiijski voditelj Milton Neves s emisijom Supertechnical . Bivša košarkašica Hortencia i bivši košarkaš Fernando Vanucci koji je dotada radio za TV Globo) ali su također osigurana i prava na neka sportska natjecanja poput Olimpijskih Igara u Sydneyu 2000. i kvalifikacija za Svijetsko nogometno prvenstvo , 2002 kao i prvo FIFA Svjetsko klupsko prvenstvo a na ovo potonje su dobili eksluzivna prava. Novi partneri su angažirali voditeljicu Sabrinu Parlatore kako bi vodila razgovornu emisiju Geral u sklopu emisije Show do Esporte u produkciiji agencije Traffic Group. Tijekom lipnja krenulo je emitiranje serija A Guerra dos Pintos i Santo de Casa koje su nastale u suradnji Bandeirantesa i američke tvrtke Columbia Tristar International Television kao brazilske verzije američkih televizijskih serija Bračne Vode i Tko je Šef. Iste godine televizijska postaja je objavila početak partnerstva s vladom savezne države Sao Paulo kako bi se oglašavale usluge javnog prijevoza u prijestolnici. U listopadu iste godine postaju je napustio Luciano Huck kako bi potpisao za TV Globo i vodio emisiju Calderao do Huck. Nakon njegova odlaska emisiju Programa H vodio je Otaviano Costa i 2002. je preimenovana u O+. Krajem 1999. angažirana je Marcia Pelltier kako bi vodila novogodišnju emisiju uživo s plaže Copacabana u Rio de Janeiru.

Od 1999. do 2002. televizijska mreža je počela gubiti svoje prve podružnice koje su se Bandeirantesu pridružile 1980 - ih u korist televizija Record i SBT, alil je dobila gotovo jednak broj novih podružnica i tako nadoknadila gubitak. Uzrok tome bila je kakvoća programa koja je počela opadati krajem 1990 - ih.

2000- e[uredi | uredi kôd]

Najveća gledanost i nove sportske emisije[uredi | uredi kôd]

Dana 14. siječnja 2000. televizija Bandeirantes je postigla najveću gledanost u svojoj povijesti prijenosom utakmice Svijetskog Klupskog Prvenstva između Vasco da Game i Corinthiansa sa stadiona Maracana zasluživši 53 boda u sustavu mjerenja gledanosti agencije IBOPE i preuzela vodstvo na ljestvici gledanosti. Iste godine zahvaljujući partnerstvu s agencijon Traffic Sports, televizijska postaja Bandeirantes otkupila je prava prijenosa južnoameričkog Copa Libertadores Emisija Espoorte Agora sportski informativni program u noćnom terminu premjerno je emitirana. 20. ožujka a u kolovozu je premjerno emitirana emisija Band Kids u kojoj su se prikazivale japanske animirane serije anime. Slijedećeg mjeseca emitirane su Ljetne Olimpijske Igre u Sydneyu

Programski noviteti[uredi | uredi kôd]

Od 4. lipnja 2001. uvedeno je nekoliko noviteta u program. Od 2001. do 2005. poslijepodnevna zabavna emisija, Melhor da Tarde emitirana od 13 do 15 sati samo na području grada Sao Paula, a od 15 sati do 16 sati i 30 minuta na nacionalnoj razini. Ubrzo nakon toga krenula je emisija Hora de Verdade voditeljice Marcije Goldschmidt. Istoga dana krenula je emisija Dia Dia voditeljice Olge Bongiovanni. Bandeirantes je također pokušao angažirati Lillian White Fibe.

Program[uredi | uredi kôd]

Kontroverze[uredi | uredi kôd]

Optužbe o političkoj propagandi tijekom izbora 1996[uredi | uredi kôd]

Regionalni radnički sud Sao Paula prekinuo je emitiramje TV Bandeirantes na tri sata 3. listopada 1996. zbog nepoštovanja izbornog zakona i navodnog emitiranja političke propagande u emisiji izbori 96. Emitiranje je prekinuto u 17 sati i 35 minuta Glavni direktor Bandeirantesa je uložio žalbu i suspenzija je prekinuta na 24 sata bez obzira na nastavak sudskog postupka, Bandeirantes se vratio u eter u 20 sati i 35 minuta.

Odlazak Amaurya jr i sudski spor s Recordom[uredi | uredi kôd]

Dana 26. rujna 2001, nakon 15 godina vođenja emisije Flash Amaury Jr objavio je svoj odlazak u priopćenjy za tisak. Izjavio je da odlazi zbog neslaganja s marketinškim odjelom televizije i nesuglasica oko termina emitiranja. emisije. Slijedećeg njeseca angažirao ga je Record TV na kojemu je ponovno pokrenuo emisiju Flash 19 studenoga. Međutim televizija Bandeirantes je pokrenula sudsku parnicu protiv Amaurija kako bi mu zabranila rad u televizijskom mediju do kraja ožujka 2002. i zatražila odštetu koja je iznosila 15 dnevnih minimalnih plaća. Također su pokrenuli i sudsku parnicu protiv Amaurija i televizijske mreže Record zbog neovlaštenog korištenja naziva Flash.

Također pogledati[uredi | uredi kôd]

  • Torre TV Bandeirantes, rešetkasti toranj u São Paulu koji emitira televizijske i radio postaje Banda
  • BandNews TV, kabelski i satelitski kanal vijesti
  • BandSports, kabelska i satelitska mreža za sve sportoveIy

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]