Nicola Pisano

Izvor: Wikipedija
Nicola Pisano
gotika
Nicola Pisano
Skulptura na fasadi galerije Uffizi u Firenci
Rođenje oko 1225.
Apulija
Smrt oko 1283.
Toskana
Vrsta umjetnosti kiparstvo - crtežarhitektura
Praksa Apulija, Pisa, Siena, Perugia
Utjecao Claus Sluter, Donatello, itd.
Utjecali antičko kiparstvo
Poznata djela Krstionica katedrale u Pisi
Propovjedaonica krstionice u Sieni
Fontana Maggiore u Perugi
Portal o životopisima

Nicola Pisano, znan i kao Niccolò Pisano i Nicola de Apulia ili Nicola Pisanus (Apulija, oko 1225.Toskana, oko 1283.), bio je talijanski kipar i arhitekt. Glavni je predstavnik talijanskog kiparstva na prijelazu romanike u gotiku i s razlogom se smatra obnoviteljem kiparstva u Europi.

Životopis i Djela[uredi | uredi kôd]

Detalj propovjedaonice krstionice u Pisi s Rođenjem Krista i Poklonstvom pastira.

Djelovao je u Pisi, Sieni i Perugi. Inspiriran antikom i francuskom gotikom, oblikovao je monumentalnu plastiku. Njegova najbolja djela su poligonalna mramorna propovjedaonica u baptisteriju u Pisi, te propovjedaonica u katedrali u Sieni.

Nicola Pisano je bio jedan od umjetnika na dvoru Svetog Rimskog Carstva u Capui, sjeverno od Napulja. Tu je car Fridrik II., car Svetog Rimskog Carstva, u prvoj polovici 13. stoljeća povezao umjetnike iz Njemačke, Francuske i Italije u želji da oživi antičku klasičnu umjetnost za svoje političke ciljeve – u želji da poveže djela svoje vladavine s djelima carskog Rima.

U Pisi je također Nicola bio u direktnom dodiru s rimskim skulpturama te ne iznenađuje njihov utjecaj na reljefe krstionice u Pisi. Na mramornoj propovjedaonici Nicola je prikazao Gospu u pozi zemaljske božice iz antike, a draperije na njenoj odjeći, koje prate linije tijela, su najbolja poveznica s rimskom umjetnošću.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Nicola Pisano