Odisej (krater na Tetiji)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Krater Odisej, snimio Cassini-Huygens
Topografska mapa Tetije i mapa u boji (visinska)

Odisej je krater na Tetiji, Saturnovom mjesecu. Promjera je 445 km, i u odnosu na matično tijelo, najveći je krater, a obuhvaća 18% površine Tetije. Krater je otkrio Voyager 2 prilikom preleta Saturna 1981.. Njemu sličan krater je krater Herschel koji se nalazi na Mimasu.

Krater je sada prilično ravan za njegovu veličinu od 445 km ili preciznije, njegov pod odgovara Tetijinom sferičnom obliku. Pod je oko 3 km ispod srednjeg radijusa, dok je vanjski rub oko 5 km iznad srednjeg radijusa - reljef visine 6–9 km nije tako visok za tako veliki krater. Unutar kratera rub je sastavljen od lučnih ožiljaka i proteže se oko 100 km dok se ne dosegne pod. Od Odiseja je udaljeno nekoliko grebana, širokih 10-20 km i dugih stotine kilometara. Oni su vjerojatno pukotine u kori stvorene utjecajem. Najistaknutiji među njima je Ogygia Chasma.

Krater je izvorno bio dubok, s visokim planinskim obodom i visokim središnjim vrhom. S vremenom se krater opustio do sfernog oblika površine Tetije a rub kratera i središnji vrh su se urušili, a slično opuštanje vidljivo je na Jupiterovim mjesecima Kalistu i Ganimedu. To pokazuje da je u vrijeme udara od kojeg je krater nastao Tetija morala biti dovoljno topla i prilagodljiva kako bi se topografija mogla urušiti; njezina unutrašnjost možda je čak bila i tekuća. Da je Tetija bila hladnija i krhka u trenutku udara, Tetija je mogla biti razbijena, a čak i da je preživijela udarac, topografija kratera zadržala bi svoj oblik, slično kao i krater Herchel na Mimasu.

Središnji kompleks Odiseja, Scheria Montes ima centralnu depresiju nalik jamama, koja je duboka 2-4 km. Okružen je masivima visokim za 2-3 km iznad poda kratera, koji je sam oko 3 km ispod prosječnog radijusa.