Olja Luetić

Ova stranica dio je WikiProjekta žene u crvenom. Kliknite ovdje za više informacija
Izvor: Wikipedija

Olja Luetić
Olja Luetić
foto: Viktor Đerek
Rođenje Makarska, 19. veljače 1991.
Prebivalište Makarska, Hrvatska
Obrazovanje Akademija likovnih umjetnosti, Sarajevo
Službena stranica https://oljaluetic.com
Portal o životopisima

Olja Luetić (Makarska, 19. veljače 1991.) - hrvatska modna dizajnerica

Rođena je u Makarskoj 19. veljače 1991. godine. Završila je srednju školu likovnih umjetnosti – smjer industrijski dizajn u Splitu te Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu 2015. godine. Prvo se bavila isključivo produkt dizajnom, i to uglavnom izradom keramičkoga posuđa.[1] Izlagala je na međunarodnom sajmu inovacija, novih ideja, proizvoda i tehnologija “ARCA 2009.“ Njena lutka "Sookie Doll" bila je izložena u Japanu 2013. godine.

Zbog problema s tetivama na rukama, promijenila je koncept diplomskoga rada i s produkt dizajna preorijentirala se na dizajn odjeće. U kratkom vremenu, postigla je velik uspjeh uspješno predstavivši svoje modne radove na pisti londonskoga Tjedna mode 2018., pod pseudonimom Olya Sookie, kao jedina predstavnica iz Hrvatske. Nakon što su vidjeli njene kolekcije na londonskoj platformi NotJustALabel (NJAL), koja otkriva i promovira nove dizajnere, Olja je dobila osobni poziv da bude dio ove manifestacije.[2] Dobila je poziv za nastup na londonskome Tjednu mode i 2019. godine. Bavi se i dizajnom prostora i uporabnih predmeta te razvija svoj modni brend "Nephilim".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Miletić, Karmen. 26. veljače 2018. Dobro zapamtite njeno ime: Makaranka Olja Luetić, kao jedina predstavnica iz naše zemlje, predstavila svoju modnu kolekciju na londonskom Fashion Weeku. Slobodna Dalmacija. Pristupljeno 19. siječnja 2019.
  2. http://www.makarska-post.com/index.php/makarska-dizajnerica-olja-luetic-na-londonskom-fashion-finest-u/Arhivirana inačica izvorne stranice od 19. siječnja 2019. (Wayback Machine) Preuzeto 19. siječnja 2019.