Johann Strauss mlađi

Izvor: Wikipedija
Johann Strauss mlađi
Johann Strauss mlađi
Životopisni podatci
Rodno ime Johann Sebastian Strauss
Datum rođenja 25. listopada 1825.
Mjesto rođenja Beč, Austrija
Datum smrti 3. lipnja 1899.
Mjesto smrti Beč, Austrija
Djelo
Razdoblje Romantizam
Poznatija djela Na lijepom plavom Dunavu, opereta Šišmiš
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Johann Strauß (Beč, 25. listopada 1825.3. lipnja 1899.), austrijski skladatelj. Poznat je još kao i Johann Sebastian Strauss, jr. i Johann Strauß sin, Johann Strauß II. i Johann Strauß mlađi. Nadimak mu je bio "kralj valcera", a on je jedan od glavnih predstavnika klasične bečke operete.

Studirao je kompoziciju. Debitirao je 1844. sa svojim orkestrom u bečkom predgrađu. Od 1847. priređivao je koncertne turneje po europskim zemljama, a 1872. i po SAD-u.

Skladao je 168 valcera, 117 polki i niz četvorki, marševa, mazurki, galopa i 16 opereta. Klasični bečki valcer umjetnički je usavršio i podigao ga na razinu koncertne orkestralne glazbe. Svojom raspjevanom melodikom njegovi su valceri osvojili svijet i ostali popularni više od jednog stoljeća, a naročito "Na lijepom plavom Dunavu", "Priče iz bečke šume", "Bečka krv", "Jutarnje novine", "Glasovi proljeća", "Carski valcer", "Pizzicato polka", "Trisch-trasch polka".

Klasičnu bečku operetu Strauss je glazbeno obogatio i doveo do vrhunca djelima "Šišmiš" i "Ciganski barun" koja su dala putokaz daljem razvoju dva tipa operete. Veliku su popularnost stekle i operete "Jedna noć u Veneciji" i "Bečka krv", a napisao je i operetu "Jabuka".


Nedovršeni članak Johann Strauss mlađi koji govori o glazbeniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.