Prijeđi na sadržaj

Osman Muftić

Izvor: Wikipedija

Osman Muftić (Sarajevo, 8. ožujka 1934.Zagreb, 27. srpnja 2010.), bio je hrvatski inženjer strojarstva, prvi ministar znanosti Republike Hrvatske, diplomat, hrvatski pjesnik i slikar.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Osman Muftić rodio se je u Sarajevu 1934. godine. U Zagrebu je diplomirao (1959.) i doktorirao (1972.) na Strojarsko-brodograđevnom fakultetu. Radio je u projektnom birou Instalacije u Zagrebu. Od 1963. godine do mirovine predavao je na Strojarsko-brodograđevnom fakultetu te bio gostujući profesor na fakultetima u Zagrebu i sveučilištima u Garyounisu i Teheranu. Bavio se mehanikom, biomehanikom i ergonomijom. Na FSB osnovao je i vodio Katedru za biomehaniku i ergonomiju. Suosnivač Laboratorija za dinamiku strojeva i mehanizama. Surađivao sa zagrebačkim Medicinskim fakultetom i to je početak suradnje FSB i Medicinskog fakulteta. Smatra ga se ocem hrvatske biomehanike. Muftić je istraživao dinamike sustava, posebno u robotici, biomehanici i ergonomiji putem analize kretanja robota ili ljudi. Zahvaljujući ovoj suradnji, rezultat je razvojem hrvatske biomehanike u ortopediji, anatomiji, fiziologiji i ergonomiji.

Dekan Grafičkog fakulteta u Zagrebu od 1982. do 1984. godine i dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu 1990. godine. Ministar znanosti, tehnologije i informatike u prvoj Vladi RH od 30. svibnja do 24. kolovoza 1990. godine. U drugoj Vladi obnašao je istu dužnost te u trećoj Vladi RH do 31. srpnja 1991. godine. Prvi hrvatski veleposlanik u Iranu. Dužnost obnašao od 1993. do 1996. godine. Prevodio je perzijsku književnost na hrvatski jezik.[1] Bavio se slikarstvom. Slike je izložio na dvjema samostalnim izložbama.

Bio je redoviti član Medicinske akademije Hrvatske te suosnivač i član Akademije tehničkih znanosti Hrvatske. Kći Enisa bila je supruga hrvatskog političara Tomislava Karamarka.

Nagrade[uredi | uredi kôd]

  • Nagrada za znanstveni rad »Nikola Tesla« (1989.)
  • Krambergerova medalja za antropologiju (1991.)
  • Državna nagrada za životno djelo (1999.)
  • počasno zvanje professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu (2005.)

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Profesor iz sobe 1001 (PDF). Inačica izvorne stranice (PDF) arhivirana 9. srpnja 2012. Pristupljeno 20. travnja 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]