Grafički fakultet u Zagrebu

Izvor: Wikipedija
Sveučilište u Zagrebu
Sveučilište u Zagrebu Grafički fakultet
grb Sveučilišta
Dekan prof. dr. sc. Klaudio Pap[1]
Studijski programi
Adresa: Getaldićeva 2, Zagreb

Grafički fakultet u Zagrebu je fakultet u Zagrebu.

Dijelom je Sveučilišta u Zagrebu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Dugi niz godina za grafičku struku školovali su se samo kvalificirani i visokokvalificirani radnici. Tek 1951. godine osnovan je Grafički tehnikum na kojem se počinju školovati grafički tehničari.

Godine 1959. godine donosi se Zakon o osnivanju Više grafičke škole u Zagrebu. Uskoro se pokazala potreba za fakultetskim obrazovanim grafičkim kadrovima, ali je ozbiljnija akcija za osnivanje Grafičkog fakulteta započela tek 1973. godine. Viša grafička škola u Zagrebu kao punopravni član 1979. godine ulazi u sastav Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon odluke Samoupravne interesne zajednice usmjerenog obrazovanja grafičke industrije SR Hrvatske o promjeni naziva i djelatnosti Više grafičke škole u Grafički fakultet u Zagrebu, Republički komitet za znanost, tehnologiju i informatiku izdaje rješenje o promjeni naziva i Grafički fakultet registrira se kao znanstveno-nastavna organizacija u području kemijskog inženjerstva kao privremenog znanstvenog područja do donošenja konačne odluke o priznanju novog znanstvenog područja grafičke tehnologije.

Skupština grada Zagreba prihvaća Statut Grafičkog fakulteta i 1990. godine upisuje ga u registar Privrednog suda u Zagrebu kao Grafički fakultet s osnovnom djelatnosti u obrazovanju grafičkih inženjera i diplomiranih grafičkih inženjera.

Na taj način završene su akcije uz pomoć Sabora, Sveučilišta, Republičkog komiteta za znanost i grafičke privrede oko osnivanja Grafičkog fakulteta kao jedinog za visoko obrazovanje u grafičkoj djelatnosti, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj jugoistočnoj Europi. Do danas je diplomiralo više od 2129 grafičkih inženjera i 276 diplomiranih inženjera grafičke tehnologije.[2]

Poznati znanstvenici[uredi | uredi kôd]

Studiji[uredi | uredi kôd]

Na preddiplomskom i diplomskom studiju grafičke tehnologije postoje 2 smjera:

  • Tehničko-tehnološki smjer
  • Dizajn grafičkih proizvoda

Na doktorskom studiju postoji jedan smjer:

  • Grafičko inženjerstvo i oblikovanje grafičkih proizvoda

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://www.grf.unizg.hr/dekanat-shema/ (pristupljeno 17. listopada 2016.)
  2. http://www.grf.unizg.hr/povijest/ (pristupljeno 17. listopada 2016.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Nedovršeni članak Grafički fakultet u Zagrebu koji govori o odgoju i obrazovanju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.