Pärnu (grad)

Izvor: Wikipedija
Pärnu
Stari dio grada
Stari dio grada
Zastava
Zastava
Grb
Grb
Država Flag of Estonia.svg Estonija
Okrug Pärnumaa lipp.svg Pärnumaa

Pärnu (njem. Pernau, rus. Пярну) je grad u jugozapadnoj Estoniji na obali zaljeva Pärnu dijelu Riškog zaljeva na Baltičkom moru. Glavni je grad okruga Pärnumaa. Pärnu je popularano ljetno odmorišno naselje s brojnim hotelima, restoranima i velikim plažama. Rijeka Pärnu teče kroz grad i utječe u Riški zaljev.

Peronu (njem. Alt-Pernau, est. Vana-Parnu) je osnovao biskup Ösel-Wiek oko 1251. godine, a uništena je oko 1600. Drugi grad, Embeke (kasnije njem. Neu-Pernau, est. Uus-Parnu) osnovan je od strane Livonskog reda. Embeke, onda poznat pod njemačkim nazivom Pernau, bio je član Hanze i važna luka za Livoniju. Poljsko-Litavska Unija, Švedska i Rusko carstvo su držali kontrolu nad gradom tijekom idućih stoljeća. Grad je postao dio nezavisne Estonije 1918. godine nakon Prvog svjetskog rata. S ostatkom Estonije kasnije ulazi u sastav SSSR-a, te konačno 1991. godine u današnju državu Estoniju.

Pärnu je poznato međunarodno lječilište s blatnim kupkama. Većina gostiju su Finci i Estonci. Danas je Parnu najpopularnije odredište zdravstvenog turizma u Estoniji. Od 1996. Pärnu je poznat kao estonska ljetna prijestolnica.

FC Pärnu Vaprus se natječe u drugoj estonskoj nogometnoj ligi – Esiliiga.

Galerija[uredi | uredi kôd]


Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Pärnu (grad)