Prijeđi na sadržaj

Pablo Casals

Izvor: Wikipedija
Pablo Casals
Pablo Casals
Životopisni podatci
Rodno ime Pau Casals i Defilló
Rođenje 29. prosinca 1875., El Vendrell, Katalonija, Španjolska
Smrt 22. listopada 1973., San Juan, Portoriko
Portal o glazbi
Portal o životopisima

Pablo Casals ili Pau Casals i Defilló (El Vendrell, Katalonija, Španjolska, 29. prosinca 1875.San Juan, Portoriko, 22. listopada 1973.), katalonski - španjolski violončelist, dirigent i skladatelj.

Kratka Biografija

[uredi | uredi kôd]
Muzej "Pablo Casals", San Juan, Puerto Rico

Pablo Casals se smatra jednim od najvećih violončelista i skladatelja 20-og stoljeća. Na početku Prvog svjetskog rata bio je na vrhuncu umjetničke snage i nastupao po cijeloj Europi. Nakon izbijanja građanskog rata 1936. u Španjolskoj i dolaska Franca na vlast, napušta domovinu i seli u Francusku. 1946.godine iz protesta protiv Francovog režima i ostalih vlada koje zlostavljaju svoje građane odlučuje da više neće nastupati.1956.godine se seli u Portoriko gdje osniva "Festival Casals", simfonijski orkestar i glazbenu školu. I dalje nije nastupao u zemljama koje su službeno priznavale Francov režim. Godine 1961. je napravio jednu iznimku i nastupio pred predsjednikom SAD-a J.F.Kennedyem na njegov poziv. 1971. godine kada je imao 95 godina svira pred Generalnom Skupštinom Ujedinjenih naroda. Tijekom godina bavio se i pedagoškim radom i predavao je na mnogim poznatim svjetskim sveučilištima. Kao veliki humanista i vrlo aktivan u svom mirovnom radu, bio je nominiran i za Nobelovu nagradu za mir. Nikad se nije vratio u Španjolsku. Umire 1973. u Portoriku. Nakon smrti diktatora Franca, Casalsovi su tjelesni smrtni ostaci preneseni u rodnu mu Kataloniju(1979.). Postumno ga je španjolski kralj Juan Carlos I nagradio te je 1976. izdana poštanska marka s likom Casalsa.

Neka od njegovih najpoznatijih djela su Sardanes (sardana je vrsta katalonskog plesa): Sardana Festívola 1908., Sardana za orkestar i violončelo (Sant Fèlix) 1927., i Sardana "Sant Martí del Canigó"( Sardana de l'exili) 1943.godine, te oratorij El pessebre kojeg je prvi put izveo 1960.godine.

Casals je bio poznat po virtuoznom izvođenju Bachovih suita za violončelo.

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]

Izvor

[uredi | uredi kôd]