Palestina (područje)

Izvor: Wikipedija
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Palestina (područje). Za druga značenja pogledajte Palestina (razdvojba).

Palestina (egip. P-r-s-t; „Peleset“, akad. Palaštu, grč. Παλαιστίνη; Palaistine, lat. Palaestina, hebr. פלשׂתינה, arap. فلسطين‎; Filasṭīn) je jedan od naziva za područje između Sredozemnog mora i rijeke Jordan. Pojam „Palestina“ može se odnositi na geografski, povijesni, ali i politički pojam (vidi: Palestinska autonomija).

BritishMandatePalestine1920.png
Flag of Palestine - long triangle.svg
Mill (British Mandate for Palestine currency, 1927).jpg

Najstariji naziv za navedeno područje bio je „Kanaan“. Najranije korištenje „Palestine“ datira iz 12. stoljeća pr. Kr.; egipatski faraon Ramzes III. u hramu Medinet Habu spominje svoju pobjedu nad Filistejcima odnosno „Narodima s mora“ (P-r-s-t; „Peleset“). Asirski kralj Sargon II. u 8. stoljeća pr. Kr. za isti narod odnosno geografsko područje rabi ime Palashtu ili Pilistu. Naziv „Palestina“ kasnije upotrebljavaju i Grci u geografskom pojmu Sirija-Palestina što je helenizirani naziv za zemlju Filistejaca, te Rimljani posebno nakon vladavine rimskog cara Hadrijana koji je kao dio kazne nakon gušenja Drugog židovskog ustanka provinciji Judeji promijenio ime u Sirija-Palestina. U moderno vrijeme „Palestina“ se odnosila i na britanski mandat; iako je on originalno pokrivao teritorije današnjeg Izraela, Palestinske samouprave i Jordana, ubrzo je podijeljen na Palestinu i Transjordan kako bi namirili svog saveznika Šarifa od Meke. Od tada se i politički pojam Palestina uvriježio samo za područje zapadno od rijeke Jordan.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Povijesne karte Bliskog istoka


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Palestina (područje) koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.