Pallasova mačka

Izvor: Wikipedija
Pallasova mačka
Pallasova mačka
Status zaštite

Status zaštite: Blizu ugroženosti (nt)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Mammalia
Red:Carnivora
Porodica:Felidae
Potporodica:Felinae
Rod:Otocolobus
Vrsta:O. manul
Dvojno ime
Otocolobus manul
Pallas, 1776.
Rasprostranjenost

Pallasova mačka (lat. Otocolobus manul) je sisavac iz reda zvijeri i porodice Felidae. Pripada monotipskom rodu Otocolobus.

Ime je dobila po njemačkom znanstveniku Peteru Pallasu, koji je otkrio ovu vrstu na obali Kaspijskog jezera u 18. stoljeću.

Izgled[uredi | uredi kôd]

Pallasova mačka je veličine domaće mačke, s 46 do 65 cm dugim tijelom i 21 do 31 cm dugim repom. Teži 2,5 do 4,5 kg. Ima zdepasto držanje i dugo, gusto krzno. Ono je boje okera s tamnim okomitim prugama na torzu i prednjim nogama. Zimsko krzno je sivije i ima manje pjega od ljetnog krzna. Ima crne krugove na repu i tamne mrlje na čelu. Obrazi su bijeli s uskim crnim prugama u kutovima očiju. Brada i grlo su također bijeli. Noge su proporcionalno kraće, nego kod drugih mačaka. Uši su postavljene vrlo nisko i razmaknute su. Ima neobično kratke pandže. Lice ima spljošten izgled u odnosu na druge mačke.

Rasprostranjenost[uredi | uredi kôd]

Vrsta je prisutna u državama kao što su: Rusija, Azerbajdžan, Afganistan, Indija, Iran, Armenija, Kazahstan, Kina, Kirgistan, Mongolija, Pakistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.[1]

Ugroženost[uredi | uredi kôd]

Ova vrsta je na nižem stupnju opasnosti od izumiranja, i smatra se skoro ugroženim taksonom. Upisana je u međunarodnu i rusku crvenu listu. Populacija ove vrste se smanjuje.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Pallasova mačka
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Pallasova mačka
Wikivrste imaju podatke o taksonu Pallasova mačka