Paros

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Paros
GR Paros.PNG
Podatci
Smještaj Egejsko more
Koordinate 37°05′ S 25°09′ I
Država Grčka
Glavno naselje Parikia
Površina 196,308 km2
Broj stanovnika 12,853
Paros.JPG

Paros (grčki: Πάρος) je otok u Grčkoj smješten u središnjem dijelu Egejskog mora. To je otok iz skupine Ciklada, nalazi se zapadno od otoka Naksos, od kojeg ga dijeli kanal širine 8 km. Udaljen je oko 185 km jugoistočno od glavne grčke luke Pireja.

Danas je Paros jedna od najpopularnijih turističkih odredišta u Europi. Otok Paros sa otocima koji mu gravitiraju ( mnogi su mali i nenastanjeni), ima 196,308 km² površine. Najbliži susjedni otok je Antiparos na jugozapadu. Paros je od starog vijeka poznat po izuzetno kvalitetnom i finom bijelom mramoru po kojem je termin parski (parian, parischer) postao sinonim za porculan i fini mramor širom svijeta. Za mletačke uprave otok se zvao Paro.

Po mnogim pokazateljima, stanovnici Parosa osnovali su 385./4. god. pr.Kr. svoju koloniju na otoku Hvaru - Faros ( današnji Stari Grad), i tako utemeljili najstarije gradsko naselje u Hrvatskoj.[1]

U Parikiji, glavnom gradu otoka, nalazi se jedna od najljepših crkava u Grčkoj, -Katapoliani(Ekatontapuliani), koja je po predaji podignuta za bizantskog cara Justinijana od strane Isidorosa, jednog od graditelja velike crkve Svete Sofije (Hagia Sophia).

Izvori[uredi VE | uredi]

Znamenite osobe[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]