Peter Ferdinand

Izvor: Wikipedija
Peter Ferdinand
Opći životopisni podatci
Datum rođenja 12. svibnja 1874.
Mjesto rođenja Salzburg, Austro-Ugarska
Datum smrti 8. studenog 1948.
Mjesto smrti Sankt Gilgen, Austrija
Puno ime Peter Ferdinand Salvator Karl
Ludwig Maria Joseph Leopold
Anton Rupert Pius Pancraz
von Österreich-Toskana
Supruga Maria Cristina od Bourbon-
Sicilije
Titule nadvojvoda
Opis vojnoga službovanja
Godine u službi 1893.1918.
Čin General pješaštva
Ratovi Prvi svjetski rat
Važnije bitke Bitka kod Komarowa
Bitka kod Rava-Ruske
Ofenziva Gorlice-Tarnow
Vojska Austro-Ugarska
Rod vojske kopnena
Zapovijedao 25. pješačka divizija
Grupa Peter Ferdinand
V. korpus

Peter Ferdinand Salvator Karl Ludwig Maria Joseph Leopold Anton Rupert Pius Pancraz von Österreich-Toskana (Salzburg, 12. svibnja 1874.Sankt Gilgen, 8. studenog 1948.) je bio austrougarski nadvojvoda i vojni zapovjednik. Tijekom Prvog svjetskog rata zapovijedao je 25. pješačkom divizijom, Grupom Peter Ferdinand i V. korpusom na Istočnom i Talijanskom bojištu.

Vojna karijera[uredi | uredi kôd]

Peter Ferdinand je rođen 12. svibnja 1874. u Salzburgu. Sin je Ferdinanda IV., velikog vojvode od Toskane i njegove druge supruge Alicie od Bourbon-Parme. U studenom 1900. sklopio je brak s Mariom-Cristinom od Bourbon-Sicilije s kojom je imao dva sina Gottfrieda i Georga, te dvije kćeri Helenu i Rosu.

Ferdinand se vojno školovao u Vojnoj školi u Mährisch-Weisskirchenu, te u Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu. Nakon završetka iste, od 1893. s činom poručnika služi u 59. pješačkoj pukovniji. Nakon služenja u Salzburgu i Czernowitzu, od 1896. pohađa Ratnu akademiju u Beču koju završava 1898. godine. Potom od 1899. s činom satnika zapovijeda satnijom u 93. pješačkoj pukovniji u Olomoucu. Od 1900. služi kao stožerni časnik u Linzu i to najprije u 4. tirolskoj streljačkoj pukovniji, te nakon toga u 59. pješačkoj pukovniji. Godine 1908. promaknut je u čin pukovnika, nakon čega postaje zapovjednikom 66. pješačke pukovnije. Iduće, 1909. godine, preuzima zapovjedništvo nad 32. pješačkom pukovnijom smještenom u Beču kojom zapovijeda iduće dvije godine. U svibnju 1911. unaprijeđen je u čin general bojnika, te je imenovan zapovjednikom 49. pješačke brigade. U travnju 1914. promaknut je u čin podmaršala, te s tim činom dočekuje i početak Prvog svjetskog rata.

Prvi svjetski rat[uredi | uredi kôd]

Na početku Prvog svjetskog rata Ferdinand je imenovan zapovjednikom 25. pješačke divizije. Navedena divizija upućena je na Istočno bojište u sastav 4. armije pod zapovjedništvom Moritza Auffenberga u sklopu koje Ferdinand sudjeluje u Galicijskoj bitci i to najprije u Bitci kod Komarowa, te potom u Bitci kod Rava-Ruske. Nakon toga divizija sudjeluje u borbama na rijeci San, da bi u listopadu 1914. bila premještena na sjeverni dio Istočnog bojišta u sastav 1. armije u sastavu koje sudjeluje u borbama oko Krakowa. U svibnju 1915. u sklopu ofenzive Gorlice-Tarnow Ferdinand s 25. pješačkom divizijom sudjeluje u borbama na Visli, nakon čega je u lipnju smijenjen s mjesta zapovjednika 25. pješačke divizije.

Ferdinand je bio bez zapovjedništva do travnja 1917. kada je promaknut u čin generala pješaštva, te imenovan zapovjednikom novoformirane Grupe Peter Ferdinand koja se nalazila na tirolskom dijelu Talijanskog bojišta u sastavu 10. armije. Na osnovi jedinica Grupe Ferdinand u kolovozu 1918. formiran je V. korpus, te je zapovjednikom istog postao Ferdinand. Zadnjih dana rata, od 26. listopada 1918., u ime feldmaršala Alexandera von Krobatina zapovijeda 10. armijom.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka rata Ferdinand je živio u Luzernu u Švicarskoj i to do 1935. kada se vraća u Austriju. Preminuo je 8. studenog 1948. godine u 75. godini života u Sankt Gilgenu gdje je i pokopan.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

(eng.) Peter Ferdinand na stranici Oocities.org
(rus.) Peter Ferdinand na stranici Hrono.ru
(njem.) Peter Ferdinand na stranici Weltkriege.at
(njem.) Peter Ferdinand na stranici Biographien.ac.at